Tatiana Țîbuleac, Valentina Naforniță și alte personalități, decorate cu ,,Ordinul Republicii” de către Maia Sandu

Președintele Maia Sandu a semnat, astăzi, decretul prin care 30 de personalități ce au marcat istoria de 30 de ani a Republicii Moldova sunt decorate cu „Ordinul Republicii”. Distincția le-a fost conferită pentru contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succesele profesionale atinse, precum și pentru spiritul civic de care au dat dovadă și implicarea plenară în viața societății.

De asemenea, „Ordinul Republicii” acordat astăzi este un semn de omagiu pentru o seamă de profesioniști și personalități de excepție care, deși nu mai sunt în viață, au lăsat o urmă importantă în istoria țării. Pe lista laureaților se regăsesc oameni de cultură și economiști, activiști civici și primari, profesori și cadre medicale, savanți și sportivi. Sunt talente care au dus faima țării departe în lume ori care au muncit cu dedicație acasă pentru a salva vieți, a forma generații și a realiza proiecte inedite. Iar astfel – prin efort, tenacitate și profesionalism – au schimbat Moldova.

Iată cine sunt laureații:

BADAN Tatiana – primară a satului Selemet, raionul Cimișlia, președintă a Asociatiei ,,Congresul Autoritătilor Locale din Moldova”

BARBAROV Gheorghi – scriitor, jurnalist, traducator de limba bulgară

BELEAEVA Svetlana – profesoară, fondatoare a primului liceu clasic din Chișinău, promotoare  a metodelor inovative în educație

BOINCEAN Boris – doctor habilitat în Știinte agricole, profesor, cercetător, expert în agricultura durabilă și cea ecologică

BRAN Paul (post-mortem) – primul rector al Academiei de Studii Economice din Moldova

BREAHNA Elizaveta – oenologă, expertă în vinificație și cordonatoare a programelor de îmbunătățire și asigurare a calității vinului

BULAT Nicolae – istoric, director al Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca

BUZILĂ Varvara – etnografă, cercetătoare științifică, coordonatoare la Muzeul Nalional de Etnografie Și Istorie Naturală

CHIPERI Andrei – antrenor emerit al Lotului Național de Lupte Feminine

CHIPERI Petru – antrenor emerit al Lotului Național de Lupte Feminine

CURDOGLO Constantin – profesor, membru al Uniunii Scriitorilor Găgăuzi

GULEA Aurelian – academician, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar

IAȘCENCO Tudor (post-mortem) – jurnalist, fondator al ziarului ,,Cuvântul”, cofondator al Asociației Presei Independente

ILCU Veronica – asistentă parentală profesionistă în satul Teșcureni, raionul Ungheni

IORDĂCHESCU Viorel- mare maestru internațional, cofondator al Academiei Naționale de Șah din Moldova

LUNGU Alexandru – medic microbiolog, șef al Depozitului Național de Vaccinuri

LUNGU Valentina – coordonatoare a Programului educațional ,,Pas cu Pas” în Republica Moldova, directoarea Școlii-Grădiniță nr. 152 ,,Pas cu Pas”din municipiul Chișinău

MIȚUL Valeriu (post-mortem) – primar al comunei Corjova, raionul Dubăsari

MURAVSCHI Valeriu (post-mortem) – Prim-ministru ( 1991 – 1992)

NAFORNIȚĂ Valentina – soprană, solistă a Operei de Stat din Viena

PAULENCU loan – cântăreț de operă, scenarist, regizor

PINTEA Constantin – bioinginer la Institutul de Medicină Urgentă

POJOGA Nicolae – fotograf documentalist, reporter special și expert de țară pentru jurnalismul în situații extreme

POPA Tatiana – fondatoare a Muzeului de artizanat ,,Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași

ROMANCIUC Vasile – poet, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova

SANDU Maria – cercetătoare științifică la Institutul de Ecologie și Geografie

ȘTEFĂNEȚ Anatol – compozitor, violonist, fondator al Formației etno-jazz ,,Trigon”

TAMAZLÎCARU Andrei – folclorist, etnomuzicolog, fondator al Ansamblului ,,Tălăncuța”

ȚÎBULEAC Tatiana – scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova

TURCAN Veaceslav-Iacob    –   fondator al Amnesty International Moldova (post-mortem)

Oamenii legii din Moldova și România anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat la cerșetorie o femeie cu dizabilități

Ofițerii CCTP, de comun cu procurorii PCCOCS, cu sprijinul autorităților din România, anunță reținerea unui bunic, tată și fiu din Nisporeni, care ar fi traficat prin cerșetorie o femeie, din anul 2008.

Victima are vârsta de 43 de ani și este cu dizabilitate. Așa cum aceasta avea doi copii și nu avea surse de existență, bunicul a profitat de starea ei și a organizat traficarea ei în afara Moldovei, în scop de cerșetorie. Schema a fost preluată de feciorul acestuia, iar ulterior – de nepot (cu vârste de 63, 42 și 21 de ani).

Cazul a fost deconspirat prin implicarea autorităților din România, unde a fost reținut feciorul învinuit de traficarea femeii – Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, Procuratura DIICOT-Serviciul Teritorial Suceava. În aceeași casă, a fost depistată și femeia-victimă. La rândul lor, bunicul și nepotul au fost reținuți în raionul Nisporeni, Moldova. De asemenea, la investigarea cazului a contribuit și centrul european SELEC și agenția Uniunii Europene Eurojust.

Urmare a investigațiilor, a devenit cunoscut faptul că femeia ar fi fost transportată să cerșească în mai multe state din Europa, inclusiv în România și Lituania, dar și în Rusia. Potrivit informațiilor preliminare, activitatea infracțională le aducea zilnic 400-500 euro, din cerșitul femeii care era prezentată în stradă și la centre comerciale, cu pancarta inscripționată: „Oameni buni, ajutați-mă să strâng bani pentru protezarea picioarelor.”

După circa 16 ani de cerșetorie, însă, nimeni din cei trei de etnie minoritară, investigați pentru traficarea ei, nu i-au cumpărat proteze. Mai mult, pentru ca să evite investigații pentru trafic de persoane din partea poliției în statele în care era determinată să cerșească, a fost perfectat un certificat de căsătorie cu femeia-victimă cu un membru al familiei celor trei. De asemenea, urmare a perchezițiilor au fost depistate și alte pancarte cu mesaje false pentru cerșetorie scrise în limbi străine, precum și arme.

Investigațiile continuă, timp în care cei trei beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Doi tineri, prinși în timp ce furau bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe o stradă din Capitală

Doi tineri de 24 de ani, din raionul Călărași, au fost reținuți după ce ar fi sustras bunuri și bani din două BMW-uri, parcate pe bd. Dacia din Capitală.

În urma acțiunilor speciale de investigație și de urmărire penală, polițiștii de la Botanica au stabilit că suspecții ar fi pătruns în mașini pe timp de noapte, prin spargerea geamurilor.

Reținerea bărbaților a fost posibilă cu implicarea mascaților din BPDS “Fulger”.

Suma pagubei a fost estimată la 105 000 de lei.

O parte din bunuri au fost recuperate de către polițiști și returnate victimelor.

Pe caz a fost inițiată o cauză penală pentru #furt, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunității de până la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.

Bănuiții sunt cercetați penal în stare de arest.

Caz revoltător! Un șofer de rută a fost depistat în stare de ebrietate avansată la volan

Un șofer de rută depistat în stare de ebrietate avansată la volan.

Ieri, în jurul orei 13:00, un șofer de autobuz de pe ruta Chișinău- Cruzești a fost depistat la volan cu 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, după ce ofițerii de patrulare au observat manevrele periculoase efectuate în trafic de către acesta.

Bărbatul de 62 de ani a fost înlăturat de la volanul mijlocului de transport, iar pasagerii au ajuns la destinație cu un alt șofer.

Cazul a fost înregistrat la Inspectoratul de Poliție Ciocana și a fost inițiată procedura de documentare.

”Reamintim că asemenea încălcare de către un conducător de autobuz este un pericol enorm pentru pasageri și ceilalți participanți în trafic.”, anunță Poliția.

Pavel Sârbu îmbrăcat ca Monatik și pus să-i cumpere Nicoletei Adam o ținută
Articolul anterior
Două femei din stânga Nistrului și-au deschis afaceri cu granturi europene de 10 mii de euro
Articolul următor