Te-ai săturat de mucegai? Iată ce preparate elimină și previne reapariția acestuia

Mucegaiul e unul din cele mai resimțite neplăceri întâlnite în locuințe, în special în perioada rece a anului. Ciupercile de mucegai din interior pot provoca reacții alergice pe termen lung, astm, afecțiuni respiratorii și multe alte boli atât la copii cât și la maturi.

De unde apare mucegaiul pe pereți?
Există un șir de factori care contribuie la dezvoltarea mucegaiului.
Unele dintre ele (cele mai importante) sunt:

  • Umiditate ridicată ce se formează mai ales în bucătărie și în baie (vaporii de apă din timpul gătitului sau dușului).
  • Lipsa termoizolării locuinței sau o termoizolare proastă face ca pereții să devină punctul de rouă și provoacă apariția condensului.
  • Încălzire insuficientă și constantă – prin încălzire nu se elimină umiditatea din încăpere. Dacă o cameră este încălzită și apoi răcită, fără a ventila sau a scoate umiditatea din aer, aceasta va crea mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.
  • Lipsa de aerisire (circulația aerului) – fiecare încăpere trebuie aerisită cât mai des, altfel vaporii de apă se vor forma condensul.

Cum tratăm și eliminăm mucegaiul?

Produsele CAPAROL elimină și previne reapariția mucegaiului oferind un tratament complet: Capatox – soluție de eliminare a mucegaiului și FungiStop-W vopsea cu protecție împotriva atacul fungilor.
Din momentul în care este identificată problema și cauza ce a determinat-o, se trece la:

A. Curățarea pereților
B. Tratarea pereților – pentru a elimina mucegaiul.
C. Protejarea – în scopul prevenirii reapariției sale.

Pereții afectați de mucegai trebuie curățați: mucegaiul trebuie îndepărtat pe cale mecanică, prin periere sau frecare umedă. Astfel, sunt distruse coloniile de mucegai aflate la suprafața peretelui. Dacă nu le distrugem, rădăcinile rămân active în perete, iar în cazul în care au cu ce se hrăni (umiditate), din aceste rădăcini va crește o nouă generație de mucegai, chiar dacă vopsim peretele.

! Nu curățați uscat aceste suprafețe deoarece sporii de mucegai se împrăștie în aer, inhalarea lor fiind nesănătoasă.
După uscarea peretelui curăţat, este obligatorie tratarea lui cu soluția biocidă Capatox. Aplicată corect, substanţa activă din Capatox nu afectează sănătatea, fiind folosită în industria alimentară, în domeniul cosmetic, farmaceutic, al medicinei umane şi al igienei.

Capatox se aplică pe perete doar cu pensula sau bidineaua, până la saturaţie, După aplicarea produsului Capatox, NU se mai spală peretele (chiar dacă rămân pete). Vopseaua va acoperi complet zona.

Am descris operațiunile ce trebuie efectuate pentru eliminarea unei generații de mucegai. Tratamentul nu este însă complet și trebuie continuat prin aplicarea vopselei speciale FungiStop-W în zonele care au fost atacate și nu numai, precum și în încăperile predispuse la formarea mucegaiului: băi, bucătării, spălătorii, pivnițe și alte spații cu umiditate ridicată. Vopseaua este gata preparată pentru aplicare, poate fi aplicată cu rola sau cu pensula, albă sau nuanțată.

Vopseaua specială FungiStop-W conține substanțe active ce creează un film de protecție împotriva reapariției infestării: neutralizează sporii care ajung pe suprafața vopselei și nu permit dezvoltarea unei noi colonii de mucegai.

Prin efectul lor anti-mucegai de durată, produsele Caparol creează și păstrează un climat plăcut și sănătos în locuință, protejând sănătatea dvs. și a celor apropiați.

Aflați mai multe despre aceste produse pe:

www.caparol.md

14 medalii de aur, argint și bronz pentru Moldova la Campionatul European de karate shotokan

Lotul de karate shotokan al Moldovei a cucerit 5 medalii de aur, 3 de argint și 6 de bronz la Campionatul European de la Debrecen, categoriile de vârstă seniori și tineret. Astfel, țara noastră s-a clasat în premieră pe podium în clasamentul pe națiuni, fiind depășită de România și Ungaria, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Liderul lotului, Vitalii Spînu a obținut trei medalii. Pe cea de aur a cucerit-o la kumite individual, ippon shobu, +80 kg, reușind să-l învingă în finală pe românul Radu Bogdan cu 5-0. La această probă podiumul a fost completat de Sandu Gazea. Cu medalii de aur s-au mai ales Anastasia Spînu, Mihail Volontir, Daniel Mutelica și Maxim Guțu. În ultimul act, ei au învins sportivi din Azerbaidjan, Bulgaria și România.

Medalia de Aur:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, – 58 kg
• Mihail Volontir (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -70 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, – 78 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Argint:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 58 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Bronz:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Vasilii Dovzii (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 80 kg
• Sandu Gazea (Dubăsari) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -80 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg.

Ciclistul moldovean Ilia Novicov a ocupat locul doi printre juniori în cadrul Cupei Burgas

Ciclistul Ilia Novicov a ocupat locul doi la Cupa Burgas printre juniori, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

El se află într-un stagiu de pregătire în Bulgaria. Recent, el a câștigat prima etapă a Cupei Moldovei.

Anul trecut, Ilia Novicov s-a clasat pe locul 35 din 92 de participanți la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX, ediția a XIII-a

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare  cu Liga Bibliotecarilor din Republica  Moldova „ALEXE RĂU”, organizează tradiţional, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului, Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX,  activitate importantă în lumea bibliotecară de nivel naţional, având drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi a persoanelor fizice sau juridice, care prin acțiunile  sale susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanţă strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare şi difuzare a informaţiei dintr-o comunitate și în numele comunității.

Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX a devenit deja o tradiție și, ca orice tradiție, e ceva care se consolidează în fiecare an cu unele transformări, rămânând fidelă valorilor eterne. Și asta pentru că lucru­rile pe care le facem bine, frumos și eficient, merită a fi apreciate, scoase la lumină, astfel încât să avem micile noastre bucurii care să ne susțină în fața dificultăților de care este atât de plină lumea contemporană.

Astfel, Gala Premiilor Premiilor Naționale GALEX vine să încununeze o activitate în care ne investim, an de an, talentul, vocația, sufletul, reușind să producem servicii ce se află în slujba comunității, având ca și sarcină oferirea de servicii moderne și profesioniste utilizatorilor.

În acelaşi timp, Premiul Naţional GALEX se acordă  celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din bibliotecile publice.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

  • Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun fondator de biblioteci;
  • Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii;
  • Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media;
  • Cel mai generos mecena al bibliotecilor;
  • Cel mai bun prieten – filantrop al Bibliotecii Naţionale;
  • Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale;
  • Cel mai bun manager al anului 2023 din Biblioteca Națională Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Sistemul Național de Biblioteci;
  • Cel mai bun proiect biblioteconomic;
  • Cea mai bună bibliotecă – promotor al tehnologiilor informaționale, nominalizare nou

Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Chișinău, str. 31 august 1989 78 A (etajul 2, sala de lectură nr.1).

Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.

Eveniment important pentru Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Va fi lansată o lucrare valoroasă
Articolul anterior
Imagini violente într-un cămin din Capitală: O fată, lovită cu pumnii și picioarele peste față de o colegă, imploră să fie cruțată. Poliția s-a autosesizat în acest caz
Articolul următor