Te-ai săturat de mucegai? Iată ce preparate elimină și previne reapariția acestuia

Mucegaiul e unul din cele mai resimțite neplăceri întâlnite în locuințe, în special în perioada rece a anului. Ciupercile de mucegai din interior pot provoca reacții alergice pe termen lung, astm, afecțiuni respiratorii și multe alte boli atât la copii cât și la maturi.

De unde apare mucegaiul pe pereți?
Există un șir de factori care contribuie la dezvoltarea mucegaiului.
Unele dintre ele (cele mai importante) sunt:

 • Umiditate ridicată ce se formează mai ales în bucătărie și în baie (vaporii de apă din timpul gătitului sau dușului).
 • Lipsa termoizolării locuinței sau o termoizolare proastă face ca pereții să devină punctul de rouă și provoacă apariția condensului.
 • Încălzire insuficientă și constantă – prin încălzire nu se elimină umiditatea din încăpere. Dacă o cameră este încălzită și apoi răcită, fără a ventila sau a scoate umiditatea din aer, aceasta va crea mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.
 • Lipsa de aerisire (circulația aerului) – fiecare încăpere trebuie aerisită cât mai des, altfel vaporii de apă se vor forma condensul.

Cum tratăm și eliminăm mucegaiul?

Produsele CAPAROL elimină și previne reapariția mucegaiului oferind un tratament complet: Capatox – soluție de eliminare a mucegaiului și FungiStop-W vopsea cu protecție împotriva atacul fungilor.
Din momentul în care este identificată problema și cauza ce a determinat-o, se trece la:

A. Curățarea pereților
B. Tratarea pereților – pentru a elimina mucegaiul.
C. Protejarea – în scopul prevenirii reapariției sale.

Pereții afectați de mucegai trebuie curățați: mucegaiul trebuie îndepărtat pe cale mecanică, prin periere sau frecare umedă. Astfel, sunt distruse coloniile de mucegai aflate la suprafața peretelui. Dacă nu le distrugem, rădăcinile rămân active în perete, iar în cazul în care au cu ce se hrăni (umiditate), din aceste rădăcini va crește o nouă generație de mucegai, chiar dacă vopsim peretele.

! Nu curățați uscat aceste suprafețe deoarece sporii de mucegai se împrăștie în aer, inhalarea lor fiind nesănătoasă.
După uscarea peretelui curăţat, este obligatorie tratarea lui cu soluția biocidă Capatox. Aplicată corect, substanţa activă din Capatox nu afectează sănătatea, fiind folosită în industria alimentară, în domeniul cosmetic, farmaceutic, al medicinei umane şi al igienei.

Capatox se aplică pe perete doar cu pensula sau bidineaua, până la saturaţie, După aplicarea produsului Capatox, NU se mai spală peretele (chiar dacă rămân pete). Vopseaua va acoperi complet zona.

Am descris operațiunile ce trebuie efectuate pentru eliminarea unei generații de mucegai. Tratamentul nu este însă complet și trebuie continuat prin aplicarea vopselei speciale FungiStop-W în zonele care au fost atacate și nu numai, precum și în încăperile predispuse la formarea mucegaiului: băi, bucătării, spălătorii, pivnițe și alte spații cu umiditate ridicată. Vopseaua este gata preparată pentru aplicare, poate fi aplicată cu rola sau cu pensula, albă sau nuanțată.

Vopseaua specială FungiStop-W conține substanțe active ce creează un film de protecție împotriva reapariției infestării: neutralizează sporii care ajung pe suprafața vopselei și nu permit dezvoltarea unei noi colonii de mucegai.

Prin efectul lor anti-mucegai de durată, produsele Caparol creează și păstrează un climat plăcut și sănătos în locuință, protejând sănătatea dvs. și a celor apropiați.

Aflați mai multe despre aceste produse pe:

www.caparol.md

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

 • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
 • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
 • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
 • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
 • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
 • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
 • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia - Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Eveniment important pentru Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Va fi lansată o lucrare valoroasă
Articolul anterior
Imagini violente într-un cămin din Capitală: O fată, lovită cu pumnii și picioarele peste față de o colegă, imploră să fie cruțată. Poliția s-a autosesizat în acest caz
Articolul următor