Te trec fiorii! Motivul pentru care giganții din domeniul tehnologiei sunt interesați de reglementarea inteligenței artificiale

Una dintre bucuriile de a scrie despre afaceri este acel moment rar în care îți dai seama că convențiile se schimbă în fața ta. Îți provoacă un fior pe șira spinării. Cu voioșie, începi să mâzgălești fiecare detaliu din jurul tău, ca și cum ai redacta primele rânduri ale unui bestseller, scrie stirileprotv.ro care citează The Economist.

I s-a întâmplat editorialistului dvs. recent, la San Francisco, stând în birourile imaculate ale Anthropic, o companie îndrăgită a scenei inteligenței artificiale (IA). Atunci când Jack Clark, unul dintre cofondatorii Anthropic, a făcut o analogie între Planul Baruch, un efort (eșuat) din 1946 de a pune sub control ONU armele atomice din lume, și nevoia de coordonare globală pentru a preveni proliferarea IA dăunătoare, a existat acea veche furnicătură familiară. Atunci când antreprenorii își compară creațiile, chiar și tangențial, cu bombele nucleare, se simte ca un punct de cotitură.

De când ChatGPT a ieșit la rampă, la sfârșitul anului trecut, nu au lipsit nici un fel de neliniști cu privire la riscurile existențiale pe care le prezintă IA. Dar acest lucru este diferit. Dacă îi ascultăm pe unii dintre pionierii acestui domeniu, aceștia sunt mai puțin îngrijorați de un viitor distopic în care mașinile vor fi mai inteligente decât oamenii și mai mult de pericolele care se ascund în ceea ce fac acum. ChatGPT este un exemplu de inteligență artificială „generativă”, care creează conținut asemănător cu cel uman pe baza analizei textelor, imaginilor și sunetelor de pe internet. Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, compania nou înființată care l-a creat, a declarat în această lună, în cadrul unei audieri în Congres, că intervenția autorităților de reglementare este esențială pentru a gestiona riscurile generate de „modelele lingvistice mari” (llms) din ce în ce mai puternice din spatele roboților.

În absența unor reguli, unii dintre omologii săi din San Francisco spun că au stabilit deja canale de rezervă cu oficiali guvernamentali din Washington, DC, pentru a discuta despre potențialele prejudicii descoperite în timpul examinării chatboților lor. Printre acestea se numără materiale toxice, cum ar fi rasismul, și capacități periculoase, cum ar fi îngrijirea copiilor sau fabricarea de bombe. Mustafa Suleyman, cofondator al Inflection AI (și membru al consiliului de administrație al companiei-mamă a The Economist), intenționează ca în săptămânile următoare să ofere recompense generoase hackerilor care pot descoperi vulnerabilități în companionul digital vorbitor al firmei sale, Pi.

O astfel de prudență face ca acest boom tehnologic incipient să pară diferit de trecut – cel puțin la suprafață. Ca de obicei, capitalul de risc este în creștere. Dar, spre deosebire de abordarea „mișcă-te repede și sparge lucruri” de altădată, multe dintre propunerile de start-up-uri de acum se referă în primul rând la siguranță. Vechiul adagiu din Silicon Valley despre reglementare – că este mai bine să ceri iertare decât permisiune – a fost abandonat. Startup-uri precum OpenAI, Anthropic și Inflection sunt atât de dornice să transmită ideea că nu vor sacrifica siguranța doar pentru a face bani, încât au pus în aplicare structuri corporative care limitează maximizarea profitului.

Un alt mod în care acest boom pare diferit este faptul că startup-urile care își construiesc sistemele de proprietate intelectuală nu urmăresc să răstoarne ierarhia existentă a marilor tehnologii. De fapt, ele pot contribui la consolidarea acesteia. Acest lucru se datorează faptului că relațiile lor cu giganții tehnologici care conduc în cursa pentru IA generativă sunt simbiotice. OpenAI este unită cu Microsoft, un mare investitor care folosește tehnologia primului pentru a-și îmbunătăți software-ul și produsele de căutare. Google, compania Alphabet, deține o participație considerabilă în Anthropic; pe 23 mai, startup-ul a anunțat ultima sa rundă de finanțare de 450 de milioane de dolari, care a inclus mai multe investiții din partea gigantului tehnologic. Făcându-și legăturile de afaceri și mai strânse, tinerele firme se bazează pe platformele de cloud computing ale big tech pentru a-și antrena modelele pe oceane de date, care permit roboților de chat să se comporte ca niște interlocutori umani.

La fel ca și startup-urile, Microsoft și Google sunt dornice să arate că iau în serios siguranța, chiar dacă se luptă cu înverșunare în cursa chatboților. Și ei susțin că sunt necesare noi reguli și că este esențială cooperarea internațională în ceea ce privește supravegherea LLMS. După cum a afirmat Sundar Pichai, directorul general al Alphabet, „IA este prea importantă pentru a nu fi reglementată și prea importantă pentru a nu fi reglementată bine”.

Astfel de demersuri pot fi perfect justificate de riscurile de dezinformare, manipulare electorală, terorism, perturbarea locurilor de muncă și alte pericole potențiale pe care le pot genera modelele tot mai puternice de IA. Cu toate acestea, merită să ținem cont de faptul că reglementarea va aduce, de asemenea, beneficii giganților din domeniul tehnologiei. Aceasta deoarece tinde să consolideze structurile de piață existente, creând costuri pe care operatorii tradiționali le suportă cel mai ușor și ridicând bariere la intrare.

Acest lucru este important. Dacă marile companii de tehnologie se folosesc de reglementări pentru a-și consolida poziția de lider al generației de inteligență artificială, există un compromis. Este mai probabil ca giganții să implementeze tehnologia pentru a-și îmbunătăți produsele existente decât pentru a le înlocui cu totul. Aceștia vor căuta să își protejeze afacerile de bază (software de întreprindere în cazul Microsoft și de căutare în cazul Google). În loc să deschidă o eră de distrugere creativă schumpeteriană, acest lucru va servi drept o reamintire a faptului că marii operatori tradiționali controlează în prezent procesul de inovare – ceea ce unii numesc „acumulare creativă”. Tehnologia ar putea sfârși prin a fi mai puțin revoluționară decât ar putea fi.

Un astfel de rezultat nu este o concluzie previzibilă. Unul dintre jaloanele de rezervă este sistemul de IA open-source, care a proliferat din martie, când LLMAA dezvoltat de Meta a fost dezvăluit online. Deja se vorbește în Silicon Valley despre faptul că dezvoltatorii open-source sunt capabili să construiască modele generative IA care sunt aproape la fel de bune ca cele existente, la sutimi din cost.

Clark, de la Anthropic, descrie IA open-source ca fiind un „concept foarte îngrijorător”. Deși este o modalitate bună de a accelera inovația, este, de asemenea, dificil de controlat, fie că se află în mâinile unui stat ostil, fie că se află în mâinile unui creator de ransomware de 17 ani. Aceste preocupări vor fi analizate pe măsură ce organismele de reglementare din lume se vor confrunta cu IA generativă. Microsoft și Google – și, prin extensie, cei pe care îi plătesc pentru startup-uri – au buzunare mult mai mari decât dezvoltatorii open-source pentru a face față la oricăror neajunsuri pe care le vor găsi autoritățile de reglementare. De asemenea, ei au o miză mai mare în păstrarea stabilității sistemului de tehnologie a informației care i-a transformat în titani. Pentru prima dată, dorința de siguranță și cea de profit ar putea fi aliniate.

Detalii despre incendiul de la liceul ”Liviu Deleanu” din Capitală. Ce a făcut un elev

Primăria Municipiului Chișinău informează cu referire la incidentul de astăzi, 23 aprilie, de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani, unde un elev a dat foc unui caiet.

”Astăzi, la pauză, după lecția a 3-a, aproximativ la ora 11:28, un elev a dat foc la un caiet cu învelitoare, pe holul etajului 3.

Arderea a fost localizată de un profesor, care a intervenit prompt pentru stingerea focului și s-a apelat imediat la 112.

Între timp profesorii au evacuat elevii, conform procedurii.

Pompierii au ajuns rapid la fața locului, iar la venirea acestora focul era deja stins.

Conform recomandărilor pompierilor, peste 30 de minute, elevii și personalul didactic au revenit la ore.

Actualmente lecțiile se desfășoară conform orarului.

Menționăm că în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.”, anunță municipalitatea.

Incendiul a izbucnit pe data de 5 aprilie. Flăcările au cuprins demisolul instituției de învățământ. Zece echipe de intervenție au participat la stingerea focului. Din clădire au fost evacuați circa 1.900 de elevi. Victime nu au fost raportate.

Suspectul în cazul răpirii și uciderii gravidei din Orhei, bănuit într-o altă crimă, cea dublă de la Durlești, din 2011

După cazul tinerei de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, în mediul online au apărut zvonuri precum că principalul suspect în caz ar fi comis și crima de la Durlești din 2011. Atunci, doi tineri au fost găsiți împușcați într-o mașină, pe un câmp, iar ucigașul nu a fost identificat nici până în ziua de astăzi. Cu precizări în acest sens a venit șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu.

„Ca să spunem că există o tangență, o legătură sau că se face suspect este prea mult spus în situația respectivă, dar cu certitudine vă asigur că colegii lucrează pe paliera infracțiunii de la Durlești și, inclusiv, cu anumite elemente pe platforma de lucru pe cazul omorului de la Durlești se vor lua în calcul și de aici pentru a efectuarea anumitor analize. Deci, ca versiune vă pot spune că nimic nu este exclus, absolut toate versiunile sunt în regim de lucru”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, transmite Știri.md

Fiind întrebat dacă mai există șanse ca acea crimă din anul 2011 să fie descoperită și rezolvată, șeful IGP a menționat că ar fi greșit de spus că o astfel de situație va fi lăsată fără examinare. 

„Ea oricând trebuie să fie subiectul examinării și orice nuanță, chestie, cât de neesențială, ea trebuie luată în calcul. Vă asigur că nu se pierde nicio probă, pentru că ele toate sunt toate incluse în cauza penală și toate au un suport juridic, care nu poate fi distrus pur și simplu că a trecut timpul. Da, cu părere de rău, 13 ani este un termen mare, dar istoria a demonstrat că anumite crime pot fi decoperite în timp și într-o perioadă mult mai îndelungată”, a spus șeful IGP. 

De asemenea, acesta a adăugat de circumstanțele noi care apar. Acesta a dat asigurări că versiunile apar în continuare și că dacă nu se mai vorbește despre acest caz, nu înseamnă că de el s-a uitat. 

Cu o reacție în acest sens a venit și fostul procuror general Ivan Diacov. „Multe am văzut și am auzit pe parcursul activității în procuratură”. Potrivit acestuia, nu sunt o excepție și „tâmpeniile” precum că bănuitul în comiterea omorului tinerei însărcinate poate fi bănuit și în comiterea omorurilor din preajma orașului Durlești, comise cu 13-14 ani în urmă. 

„Aberații și tâmpenii! Nu înțeleg de ce, cu ce scop în ditamai general din poliție își permite să vocifereze astfel de mârșevenii Aproximativ două luni în urmă l-am telefonat pe șeful IGP Viorel Cernăuțan pentru a-l informa despre comiterea celor 11 omoruri și tentative de omor în preajma orașului Durlești. A promis că mă va primi în audiență și a mințit. Demnitarul nu cunoaște și nu dorește să cunoască adevărul, dar la microfon, pentru întreg poporul, povestește gogoși”, a punctat Ivan Diacov. 

Crima de la Durleşti a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 2011, când o persoană necunoscută a omorât doi liceeni. Mașina cu corpurile neînsuflețite ale celor doi a fost descoperită în dimineața zilei, la o margine a suburbiei.

Oamenii legii anunță pornirea unei cauze penale pe faptul contrabandei cu peste 20.000.000 de lei aduși în țară de pasagerii a două curse avia sosite din Moscova

Ofițerii INI, de comun cu procurorii PCCOCS și ofițerii Serviciului Vamal, anunță pornirea unei cauze penale pe faptul contrabandei cu peste 20.000.000 lei aduși în țară de pasagerii sosiți luni seara din Moscova, prin curse avia din Erevan și Istanbul.

La sosirea lor în Aeroportul de la Chișinău, aceștia au fost verificați de către inspectorii vamali. Astfel, de la cei 135 de pasageri vizați au fost ridicate a câte $6.000-$9.500, aduși în țară în diferite valute – 1.052.414 dolari americani, 370 de euro și 62.250 ruble rusești – astfel încât fiecare din ei separat să poată introduce în Moldova astfel de sume. Totuși, în baza măsurilor speciale, a fost urmată ipoteza întemeiată privind înfăptuirea acestor acțiuni în beneficiul unei organizații criminale, în scopul introducerii în țară a banilor în sumă totală mai mare de pragul permis de lege, prin repartizarea celor peste 20.000.000 lei în mod fraudulos  pasagerilor sosiți în Moldova preponderent cu cursa avia din Erevan, Armenia. Totodată, au fost ridicate și telefoane mobile, pentru cercetarea lor în cadrul cauzei penale.

Prin urmare, potrivit oamenilor legii, pasagerii majoritari de vârsta a doua, din sudul Moldovei, ar fi fost folosiți în calitate de cărăuși, astfel încât autoritățile să nu cunoască despre originea și scopul folosirii acestor bani. Suplimentar verificărilor de la Aeroport, în cadrul dosarului au fost desfășurate zeci de percheziții inclusiv în afara Chișinăului, cumulat fiind desfășurate peste 150 de percheziții, în cadrul cărora de asemenea au fost ridicate sume de bani.

Acum, banii au fost indisponibilizați în calitate de probă în dosarul penal. Acțiunile de urmărire penală continuă, în vederea stabilirii originii și destinației banilor. Ulterior va fi comunicată și informația privind determinarea atribuirii statutelor procesual-penale, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției și garanții procedurale, potrivit legii.

Tinerii vor beneficia de programe plătite de stagii în serviciul public
Articolul anterior
Parlamentul a adoptat Rezoluția Adunării ”Moldova Europeană”
Articolul următor