Televiziunele rusești recunosc o „victorie substanțială” a armatei Kievului

Televiziunea rusească de stat a difuzat vineri un interviu ce recunoaște că armata Ucrainei a reușit o „victorie substanțială”, după ce forțele de apărare ucrainene au spart linia frontului într-un avans-fulger, transmite Reuters.

Avansul ucrainean de lângă Harkov a fost cel mai rapid raportat de oricare dintre cele două părți în ultimele luni și este unul dintre cele mai mari schimbări de ritm în război de când forțele Rusiei au abandonat un asalt dezastruos asupra capitalei Kiev în martie.

Analiștii militari occidentali declară că avansul îi plasează pe ucraineni în raza de tragere asupra principalei gări pe care se bazează Moscova pentru a-și susține forțele armate în estul Ucrainei și ar putea tăia aprovizionarea pentru mii de soldați ruși.

Image
Image
Image

După o zi în care nu a furnizat aproape niciun răspuns, ministerul rus al apărării a publicat imagini cu trupele sale care se grăbesc să întărească zona.

„Faptul că a avut loc o breșă în apărarea noastră este deja o victorie substanțială pentru forțele armate ucrainene”, a declarat șeful administrației pro-ruse ce a fost instalată să ocupe provincia Harkov, Vitali Gancev, în cadrul unui interviu la televiziunea rusă de stat. Legislația rusă interzice toate reportajele privind conflictul care deviază de la relatările oficiale.

Ulterior, Kremlinul a refuzat să comenteze avansul de 50 de kilometri al trupelor ucrainene prin Balakliia, care pare să-i fi luat pe ruși prin surprindere. Administrația Moscovei a îndreptat întrebările către armata rusă.

Ucraina nu permite jurnaliștilor independenți să intre în acea zonă pentru a confirma amploarea avansului, însă site-urile de știri ucrainene au arătat imagini cu trupe care cântă și strigă din vehicule blindate trecând în viteză pe lângă semne de circulație cu numele orașelor controlate anterior de ruși.

„Vedem un succes în Herson acum, vedem succes în Harkov și asta este foarte, foarte încurajator”, a declarat Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său ceh la Praga.

De asemenea, Institutul pentru Studiul Războiului spune că ucrainenii se află acum la doar 15 kilometri de Kupiansk, un nod feroviar pentru principalele linii pe care Moscova se bazează pentru a aproviziona forțele sale pe câmpurile de luptă din est.

Statul Major al Forțelor Ucrainene a spus anterior vineri că forțele rusești în retragere încercau să evacueze personalul rănit și echipamentul militar avariat lângă Harkov.

La Chișinău urmează să ajungă mai multe autobuze și troleibuze clasice și articulate

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor la Chișinău urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Și Parcul Urban de Autobuze planifică achiziția mai multor unități de transport, scrie IPN.

Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat luni la ședința operativă de la Primăria capitalei că a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie februarie vor mai fi livrate ale zece unități de transport.

Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate. Valoarea estimativă constituie 25 de milioane de lei”.

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători.

Solidari cu femeile din Iran! Proteste violente au avut loc la ambasadele din Londra şi Paris. Poliția a fost nevoită să intervină

Proteste violente au avut loc la Paris şi Londra împotriva reprimării manifestațiilor din Iran, după moartea unei tinere arestate pentru că nu a purtat corect vălul islamic. Forțele de ordine franceze au recurs la gaze lacrimogene, ca să împiedice sute de manifestanţi să pătrundă în ambasada iraniană din capitala franceză.

Sute de iranieni expatriați s-au adunat la Paris pentru a denunța represiunea Iranului după moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. Potrivit presei internaţionale, participanţii sunt revoltați că preşedintele Emmanuel Macron i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, atunci când s-au întâlnit în ziua de 20 septembrie la Adunarea generală a ONU de la New York.

„Dacă ne amintim de istoria de până la 1979, femeile musulmane din Tunisia sau din Egipt nu purtau văl islamic. Totul a început cu venirea la putere a acestui regim extremist, duşmani ai islamului. Cer libertate pentru toate femeile musulmane.”

„Trebuie să reacţionăm, deoarece suntem departe de casă. Este momentul să ne unim, pentru a fi auziţi de întreaga lume.”

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, pentru a-i respinge pe protestatarii care încercau să treacă de cordonul ce interzicea accesul în Ambasada Iranului de la Paris.

Şi la Londra, zeci de oameni s-au adunat la Ambasada Iranului. Lumea înfuriată a încercat să rupă cordonul de poliţie. Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. Scotland Yard a anunţat că, în timpul protestelor, câţiva poliţişti au fost răniţi, dar niciunul grav.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv, în semn de protest față de uciderea Mahsei Amini. Datele oficiale arată că în total 41 de persoane au murit, majoritatea manifestanți și câţiva poliţişti. Potrivit publicaţiei The Guardian, cifra reală este, totuşi, mai mare.

În timpul demonstrațiilor din Iran, sute de oameni au fost arestați.

Aproape 2.500 de protestatari contra mobilizării lui Putin, arestați în Rusia

Numărul celor arestați în Rusia pentru că au protestat împotriva mobilizării militare parțiale a ajuns la aproape 2.500, iar manifestațiile de protest s-au răspândit în 35 de orașe ale țării, într-un moment când chiar și voci pro-Kremlin au pus sub semnul întrebării modul cum se aplică ordinul de mobilizare, scrie moldova.europalibera.org.

Până pe 25 septembrie fuseseră arestați 2.353 de oameni, și cel puțin alți 141 pe 26 septembrie, potrivit organizației carmonitorizează arestările politice din Rusia OVD-Info. Serviciul Realități Caucaziene al Europei Libere a relatat că poliția din republica federativă rusă Daghestan a dispersat duminică un grup de oameni care-și explimau la Mahaickala nemulțumirea față de decretul de mobilizare.

Protestele au izbucnit în întreaga Rusia la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie că a semnat decretul de mobilizare parțială pentru a întări trupele rusești din Ucraina, în urma înfrângerilor suferite după contra-ofensiva declanșată de armata ucraineană pe 6 septembrie în estul și sudul Ucrainei.

Autoritățile ruse spun că mobilizarea parțială va chema la arme aproximativ 300.000 de rezerviști, oameni cu experiență militară relevantă.

Decizia Kremlinului de a mobiliza noi forțe pentru războiul neprovocat pe care l-a declanșat în Ucraina – și care a ucis cam 80.000 de ruși până acum – a stârnit mânia unei părți a populației ruse.

Pe 24 septembrie, Putin a promulgat legea aprobată de Duma de stat care înăsprește pedepsele pentru capitulare voluntară, distrugerea armamentului din dotare, dezertare sau insubordonare, dacă aceste infracțiuni sunt comise în timp de mobilizare militară, sau situaţii de luptă.

Mobilizarea i-a făcut pe mii de ruși să încerce să-și părăsească țara, și a provocat critici după ce au apărut relatări privind mobilizarea forțată a unor bărbați cu vârste care depășesc limita prevăzută pentru recrutare, sau sunt inapți medical pentru serviciul militar .

Într-o postare pe Telegram pe 25 septembrie, președinta Consiliului Federației (camera superioară a Parlamentului de la Moscova), Valentina Matvienko a spus că aceste excese sunt inacceptabile și că e absolut normal ca ele să declanșeze reacții contrare în societate.

Iar luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, a recunoscut că au existat erori la chemarea sub arme, spunând că ele vor fi corectate de guvernatorii regionali și de ministerul Apărării.

Liderii lumii sunt așteptați la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a. Joe Biden a confirmat deja că va fi prezent
Articolul anterior
Vara 2022, cea mai călduroasă din Europa de când se fac măsurători meteorologice
Articolul următor