,,Tema pentru acasă”. Cărțile nemuritoare ale lui Nicolae Dabija

Uniunea Scriitorilor din Moldova a publicat un necrolog dedicat scriitorului Nicolae Dabija. Scriitorul a plecat, însă inima acestuia va continua să bată prin cugetul celor care îi vor citi cărțile și lecțiile de viață.

Potrivit Uniunii Scriitorilor din Moldova, scriitorul Nicolae Dabija este o pierdere irecuperabilă pentru cultura românească.

„În dimineața zilei de 12 martie s-a stins din viață renumitul scriitor Nicolae Dabija.

S-a născut în 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova.

Mai bine de trei decenii, Nicolae Dabija a fost redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, unde au publicat majoritatea autorilor din R. Moldova, constituind totodată o rampă de lansare pentru tinerii scriitori.

A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994, 1998-2001) și a contribuit la promulgarea Declarației de Independență a Republicii Moldova, precum și a altor legi cu caracter istoric: adoptarea Drapelului de Stat, a Stemei de Stat și a Imnului de Stat al Republicii Moldova.

Nicolae Dabija a fost președinte al Asociației Oamenilor de Știință, Cultură și Artă, membru al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere (L’Académie Européenne des Sciences, des Arts et des Lettres – ALESAL) cu sediul la Paris, laureat al Premiului Național, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România.

În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea” (care a dat numele generației sale), urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, ”Lacrima care vede”, ”Oul de piatră”, ”Cerul lăuntric”, ”Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a. A publicat de-a lungul vieții peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri. A tradus autori din literatura universală și a valorificat poeți din literatura română veche.

Ca poet Nicolae Dabija a fost distins cu Medalia și Premiul „Pjetër Bogdani”, cel mai important premiu literar acordat de către Uniunea Scriitorilor din Kosovo, pentru volumul „Psalme dachurie” (“Psalmi de dragoste”), tradus în limba albaneză de către Baki Ymeri.

Volumul a apărut în seria „Bibliothéque Internationale Bruxelles” („Biblioteca Internaţională Bruxelles”) sub patronajul Consiliului Europei, având subtitlul „Poezie românească din Basarabia. Poezie românească din Moldova”.

În ultimii ani, Nicolae Dabija a editat trei cărți de proză. Romanul său „Tema pentru acasă” (2009), ajuns la cea de-a opta ediție, a avut peste 60.000 de exemplare vândute, fiind tradus în mai multe limbi, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească.

Romanul a obținut numeroase premii, s-a studiat în școli la nivel național, iar în Franța a obținut prestigiosul Premiu „Prix de l’ Autre Edition”.

Peste trei decenii, editorialele sale din „Literatura și arta”, adunate în excepționale volume de publicistică („Libertatea are chipul lui Dumnezeu”, „Icoană spartă Basarabia”, „La est și vest”) au apărat cele mai importante valori ale românilor basarabeni: conștiința de neam și istorie, limba română, credința.

Eseistica lui Nicolae Dabija a avut un impact major în recuperarea unor autori mai puțin cunoscuți, dar extrem de valoroși pentru literatura română.

În 2020 și 2021, Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova l-a înaintat pe scriitorul Nicolae Dabija la Premiul Nobel pentru literatură.

Nicolae Dabija a fost distins cu Ordinul Republicii, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a.

Plecarea sa dintre noi e pierdere irecuperabilă pentru cultură, atât la nivel național, cât și internațional.

Dumnezeu să îl odihnească în lumina Sa”, se arată în mesaj.

Moldexpo va găzdui Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret

Cărțile de ficțiune și non-ficțiune în limba română și alte limbi de la peste 50 de edituri din Moldova și străinătate vor fi prezentate în cadrul ediției a XXV-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, desfășurat la Centrul Moldexpo. Salonul va putea fi vizitat gratuit în perioada 4-6 mai, între orele 10.00 și 18.00, și pe 7 mai, între orele 10.00 și 17.00.

Copiii, tinerii, părinții acestora, cadrele didactice și toți doritorii sunt invitați la circa 45 de lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte. Cu prilejul desfășurării Anului culturii ucrainene în Republica Moldova, va fi organizată o expoziție cu cele mai reprezentative cărți pentru copii ale autorilor ucraineni și vor avea loc întâlniri ale copiilor cu un scriitor din Ucraina.

Printre invitații Salonului este și Maria Gheorghiu, fondatoarea și președinta Asociației OvidiuRo din România, care promovează lectura în educația timpurie prin diverse proiecte desfășurate inclusiv în Republica Moldova. Maria Gheorghiu va organiza în 6 mai, la ora 12.30, atelierul pentru educatori și părinți Citește-mi 100 de povești și mai multe ateliere de lectură pentru copii în grădinițele din municipiul Chișinău.

Tot sâmbătă, la ora 11.00, va avea loc un eveniment special în cadrul Proiectului Național de Promovare a Lecturii Cartea deschisă, desfășurat sub patronajul președintei Maia Sandu, la care sunt invitați animatorii și membrii cluburilor de lectură din diverse instituții. În aceeași zi, la ora 15.00, Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă, invită adolescenții și tinerii creatori la evenimentul Open Mic de poezie socială.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează Conferința internațională online Cartea și lectura în situații de criză, la care vor participa bibliotecari din Republica Moldova, România și Ucraina , transmite IPN. Un moment distinct în cadrul Salonului este dăruirea cărți-surpriză „Ștrengărița”, de Claudia Partole, tuturor copiilor care vor vizita Salonul. Salonul se va finaliza cu Festivitatea de premiere, care va avea loc în 7 mai, la ora 12.00.

Evenimentul este organizat de Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Un maratonist a murit în drum spre casă, dupa ce a finisat un traseu de 42 de km în 3 ore. Ce vârstă avea bărbatul?

Un bărbat de 45 de ani, pasionat de alergări, care a terminat duminica trecută Maratonul de la Londra în mai puțin de trei ore, a murit „din senin”, în timp ce mergea spre casă, potrivit Insider, citat de Digi24.

Un maratonist a murit în drum spre casă, dupa ce a finisat un traseu de 42 de km în 3 ore



 Steve Shanks, din Nottingham, Anglia, a terminat cursa de 42 de kilometri în 2 ore și 53 de minute.

„Toți cei de la London Marathon Events au fost profund întristați să audă despre moartea subită a lui Steve Shanks”, au spus organizatorii într-un comunicat de presă, potrivit Insider.

 Ei au mai precizat că Shanks era un alergător cu experiență și că în trecut a concurat la multe maratoane. Cauza exactă a morții lui Shanks va fi „stabilită ulterior, după examene medicale”.

 Și soția lui Shanks, Jess, a anunțat despre decesul lui Steve pe rețelele sociale, spunând că moartea lui a fost „subită” și „din senin”. 

„Se întorcea acasă după ce a participat la maratonul din Londra. După cum vă puteți imagina, sunt absolut șocată și devastată”, a scris ea.

 Organizatorii maratonului au spus că în memoria lui Shanks a fost creată o pagină de strângere de fonduri pentru o organizație non-profit pe care acesta o susținea.

Un maratonist a murit în drum spre casă, dupa ce a finisat un traseu de 42 de km în 3 ore

Microbuzele din Chișinău sunt ,,extensibile”. Video care face furori pe rețele

Un şofer de pe ruta 120 din Capitală a fost surprins cum îmbarca pasageri până la refuz, transmite publika.md.

 Din imaginile postate pe o reţea de socializare, călătorii se împingeau doar pentru a avea şi ei un locuşor în maxi-taxi. 

 De asemenea, din filmuleţ putem observa că uşa microbuzului nici nu se putea de închis iar o femeie, care cel mai probabil aștepta în stație, le-a ajutat pasagerilor să închidă ușa microbuzului.

Poliţia, deocamdată, nu s-a autosesizat în acel caz. Video:

Cum scapi de kilogramele în plus fără diete?
Articolul anterior
Trei spitale din Moldova, dotate cu echipamente medicale moderne de către Guvernul Japoniei
Articolul următor