Temperaturi ”anormale” sunt înregistrate în Siberia, Ural și regiunea Volga! Se așteaptă efecte dramatice

Temperaturi extrem de joase, „anormale”, sunt inregistrate duminica in Siberia, Urali si regiunea Volga, anunta publicatia rusă kommersant.

In regiunea Orenburg, Udmurtia si Baskiria temperaturile au scazut „anormal” de mult. Acolo, meteorologii se asteapta ca temperaturile sa scada pana la -42°C in urmatoarele zile.

Duminica, temperatura in regiunile mentionate este de -26…-28°C. Seful stiintific al hidrometeocentrului rus, Roman Wilfand, a declarat ca meteorologii prognozeaza un val de frig accentuat si in regiunile Nijni Novgorod si Kirov (pana la -32…-36°C).

„Sunt asteptate evenimente dramatice in sudul Siberiei de Vest… Acolo va fi un val de frig puternic. Deja din 8-9 ianuarie in regiunea Omsk va fi frig pana la -31 … -32°C, iar apoi pana la -33 … -35°C”, a declarat Wilfand pentru TASS.

Potrivit acestuia, se asteapta vreme foarte rece (pana la -43°C) si in regiunile din Ural.

In Udmurtia, unde se asteapta ca temperaturile sa ajunga la -36°C pe 9 ianuarie, scolile si institutiile de invatamant suplimentar vor trece la invatamantul la distanta. La Ijevsk, evenimentele festive de Revelion, atat in timpul zilei, cat si seara, in locuri in aer liber, au fost, de asemenea, anulate.

Cursurile din scoli ar putea fi, de asemenea, anulate de catre directorii din regiunile Orenburg si Samara.

In regiunea Cheliabinsk, ger de -43°C a fost inregistrat noaptea trecuta in Parcul National Taganay. Mai multe servicii de transport interurban cu autobuzul au fost anulate pe 8 ianuarie din cauza vremii reci.

Pe 6 ianuarie a inceput o vreme anormal de rece la Moscova, subliniaza Kommersant. In acea zi, temperatura in capitala a scazut sub -20°C. Meteorologii afirma ca perioada de cinci zile dintre 6 si 10 ianuarie la Moscova va fi cea mai rece din secolul XXI.

Expert: În 2022 salariul mediu în IT a depășit 2000 dolari lunar

Salariul mediu în IT în 2022 estimativ a ajuns la 2000 USD/lunar, cea ce este de 3,2 ori mai mult decât acum 10 ani, când salariul mediu în IT era de 622 USD/lunar.

Vrei sa fii mai performant la locul de munca? Iata cum te ajuta pisicile! -  Trend Jobs

Expertul economic Veaceslav Ioniță remarcă, într-o analiză pe blogul său, faptul că salariul în sectorul IT în ultimii 10 ani a crescut mult mai rapid decât în restul sectoarelor economiei.

Astfel în aceiași perioadă salariul mediu pe economie a înregistrat o creștere de 2,2 ori de la 292 USD/lună în 2013 până la 650 USD/lunar în 2022.

Drept consecință a crescut și diferențele de remunerare. Dacă acum 10 ani, cei din domeniul IT erau remunerați de 2,1 ori mai bine decât media națională, în prezent diferența a ajuns la 3,5 ori.

Mai multe detalii despre Sectorul IT și exporturile de servicii IT vedeți în Analiza Economică și video de mai jos.

11 tineri și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat astăzi pe tinerii absolvenți ai Programului de stagii la Președinție.11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la PreședințieFoto: presedinte.md

„M-am bucurat să-i revăd pe cei 11 tineri și tinere care au participat la Programul de stagiu în cadrul Președinției și care au avut astăzi ceremonia de absolvire. Timp de trei luni, stagiarii și-au dezvoltat abilitățile profesionale alături de colegii noștri și au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum funcționează instituțiile statului. Între timp, unii dintre aceștia au reușit chiar să se angajeze în instituții publice”, a spus șefa statului.

De asemenea, Președinta Maia Sandu le-a urat absolvenților mult succes și un început de carieră frumos. „I-am îndemnat să pună umărul la transformarea țării pe calea noastră europeană, căci ei vor beneficia – în primul rând – de aceste schimbări și trebuie să aibă un rol important în aceste procese. Vom continua să promovăm tinerii care doresc să se implice – avem nevoie de energia, spiritul civic și ingeniozitatea lor! ”, a subliniat Maia Sandu.

Diplomele de absolvire a Programului de stagiu au fost înmânate de către Secretarul General al Președinției, Veaceslav Negruță. Aceasta este cea de-a doua ediție a Programului de stagii pentru viitorii profesioniști în cadrul Președinției. Stagiarii au lucrat în diverse departamente ale instituției prezidențiale, precum și în cadrul echipei de consilieri ai Președintelui Republicii Moldova. 

11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

O familie de ucraineni s-a rătăcit noaptea prin Moldova. Vezi cine i-a salvat
Articolul anterior
Își doresc al treilea copil? Andra și Cătălin Măruță, unul dintre cele mai carismatice cupluri: ”Copilul este o binecuvântare”
Articolul următor