Testarea rapidă pentru Covid ar putea deveni obligatorie la Aeroportul Internațional Chișinău

În perioada sărbătorilor de iarnă vor fi înăsprite și regulile de traversare a frontierei de stat. Republica Moldova trebuie să preia experiența altor state care, în contextul răspândirii tulpinii Omicron, au introdus condiții mai dure de acces în țara.

Cel puțin asta a dat de înțeles ministra Sănătății, Ala Nemerenco, potrivit IPN, la emisiunea „Moldova în direct”, ediția din seara de marți, 14 decembrie curent, la postul public tv.

„Anticipăm un nou val, ceea ce se întâmplă acum în jurul nostru demonstrează că în țările din Europa acest val a sosit și noi nu-l vom putea evita. 

Foarte multe țări au introdus un regim mai strict de intrare în țară, chiar și pentru cetățenii lor, nu doar pentru cei străini. Chiar și România a introdus, pe lângă vaccinare, testul PCR pentru cei care vin din zone nesigure”, a declarat Ala Nemerenco.

Astfel, autoritățile își propun, spre exemplu ca testele rapide să fie făcute chiar în Aeroportul Internațional Chișinău pentru cei care se întorc din state cu potențial ridicat de infectare.

„Pentru perioada sărbătorilor, pentru că noi avem multe sărbători pe stil nou, vechi, pentru cetățenii care vin din țările în care numărul de îmbolnăviri cu Omicron este mare, am putea veni cu propunerea de a face testele în aeroport. 

Ar fi mai complicat ca acest lucru să se întâmple la frontierele terestre, pentru că sunt mai multe și reprezintă o problemă dislocarea punctelor de efectuare a testelor, dar la Aeroport e mai simplu”, a adăugat oficiala.

Cele mai recente date ale Poliției de Frontieră arată că, în perioada 06 – 12 decembrie curent, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit  163.227 de traversări, dintre care un număr mai mare s-a înregistrat pe sensul de intrare în țară – 84.114 treceri. Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 54.713 traversări.

Cea mai „activă” frontieră a fost cea cu România, 57% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei fiind PTF Leușeni – 37.470 traversări persoane; după care PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 30.125 traversări persoane; urmat de PTF Sculeni – 22.971 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 13.568 traversări persoane și de PTF Otaci – 9.508 traversări persoane.

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Medic din Moldova: ,,Îmi trec prin cap imagini cu cei care au decedat. Sunt afectat emoțional”
Articolul anterior
Deputații PAS vin cu un proiect de lege pentru limitarea rezonabilă a costului total al unui credit
Articolul următor