Timp de trei luni, circa 4 milioane de lei au fost extrase prin fraude de pe cardurile bancare ale moldovenilor

În primele trei luni ale anului, valoarea totală a fraudelor comise cu utilizarea cardurilor bancare emise de băncile licențiate în Republica Moldova a atins suma de patru milioane lei. Datele au fost publicate de Consiliul Economic, cu referire la Banca Națională a Moldovei, transmite bizlaw.md.

În prezent, în țara noastră sunt puse în circulație peste 2 milioane carduri bancare, cu peste 20% mai mult decât în primul semestru al anului 2020. În primele trei luni ale acestui an, deținătorii de carduri din Moldova au efectuat tranzacții fără numerar în valoare de 13,7 miliarde lei.

În această perioadă, rezidenții au preferat să facă mai multe achitări on-line. Potrivit autorităților, reducerea numerarului în circulație este o prioritate pentru a reduce cota economiei tenebre. Totuși, plata fără numerar are și mai multe riscuri, pe care autoritățile dar și băncile depun eforturi pentru a le combate. Astfel, în primul trimestru al anului 2021, valoarea fraudei cu utilizarea cardurilor bancare a constituit patru milioane lei. Dintre care, 45 la sută s-au realizat fără prezența cardului. Adică, infractorii au obținut la distanță datele cardului. La nivel global, pierderile anuale de la acest tip de infracțiuni depășește patru miliarde de dolari.

Potrivit datelor Direcției investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații, pe durata anului 2020, au fost documentate și trimise în judecată 16 cazuri de astfel de fraude cu cardul bancar, iar cifra totală de dosare penale inițiate e de peste 500.

În context, autoritățile afirmă că având în vedere popularizarea comerțului electronic, sistemele de plăți, băncile și organele de forță întreprind măsuri din ce în ce mai complexe, care ar spori siguranța plăților fără numerar. Printre acestea este și fortificarea măsurilor care ar asigura confidențialitatea datelor aferente cardurilor bancare deținute și utilizării în siguranță a acestora. O altă măsură este consolidarea capacității de prevenire a fraudelor efectuate prin intermediul cardurilor de plată, dar și ajustarea limitelor calitative și cantitative stabilite pentru tranzacțiile efectuate prin intermediul cardurilor de plată, sporirea complexității procesului de înregistrare a utilizatorilor în cadrul aplicațiilor mobile și monitorizarea mai desfășurată a parametrilor tehnici de accesare/utilizare a conturilor de plăți.

Răniți și locuințe avariate. Rușii susţin că au doborât o dronă ucraineană la 220 de km de Moscova

Ministerul rus al Apărării a anunţat că apărarea aeriană rusă a oprit duminică un atac cu dronă ucraineană asupra unui oraş rusesc situat la 220 de km de Moscova, în urma căruia trei persoane au fost rănite, iar mai multe locuinţe au fost avariate.

Atacul, care ar fi vizat oraşul Kireevsk, din regiunea Tula, la 220 km sud de Moscova, ar fi implicat o dronă ucraineană Tu-141 Strij, transmite news.ro.

„O unitate electronică Polie-21 a acţionat împotriva dronei ucrainene şi, ca urmare, sistemul său de navigaţie a fost scos din funcţiune”, se arată în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

 „Drona şi-a pierdut comanda direcţională şi a căzut în apropierea oraşului Kireevsk din regiunea Tula”, precizează sursa citată.

Agenţia de ştiri TASS a citat oficiali locali care au declarat că trei persoane au fost rănite în incident, dar nu este vorba de răni grave. De asemenea, cinci locuinţe ar fi fost avariate.

Kievul nu a reacționat deoacamdată

Explozia, care a avut loc în jurul orei locale 15.20, a provocat un crater mare în centrul oraşului Kireevsk, a declarat pentru TASS un reprezentant al serviciilor de urgenţă locale.

Videoclipurile şi fotografiile de pe reţelele sociale arată un crater plin cu noroi în apropierea unei clădiri cu acoperişul şi pereţii serios avariaţi. Cioburi de sticlă de la ferestrele sparte s-au răspândit pe scara unui bloc din apropiere.

Kievul nu a comentat deocamdată incidentul, dar de obicei neagă că dronele sale ar survola teritoriul rus provocând daune infrastructurii civile.

Rusia a raportat anterior atacuri cu drone în mai multe oraşe şi localităţi, unele dintre ele la sute de kilometri de graniţa sa cu Ucraina.

Trei membri ai forţelor aeriene ruse au murit la 26 decembrie, când o dronă care ar fi fost ucraineană a fost doborâtă la principala bază pentru bombardiere strategice a Rusiei, în apropiere de oraşul Saratov, după ce a zburase sute de kilometri prin spaţiul aerian rusesc.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine la Chișinău

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine mâine, 28 martie, într-o vizită de lucru la Chișinău. Acesta va avea mai multe întrevederi cu oficialii țării.

President Michel at the European Parliament

Vizita începe la ora 11:40, cu o întâlnire cu șefa statului, transmite unimedia.info.

După întrevedere, la ora 12:50, cei doi oficiali vor susține o conferință de presă comună.

Ulterior, Charles Michel se va întâlni și cu premierul Dorin Recean, dar și cu Președintele Parlamentului Igor Grosu.

Potrivit Consiliului UE, astăzi, cu o zi înainte de vizita la Chișinău, Michel se va întâlni cu președintele și premierul României.

Orlando Bloom i-a vizitat pe copiii ucraineni afectați de război

Starul francizelor cinematografice „Pirații din Caraibe” și „Stăpânul inelelor” a vizitat duminică un centru pentru de copiii din Kiev, în calitate de ambasador al bunăvoinţei pentru UNICEF.

Orlando Bloom i-a vizitat pe copiii ucraineni. Cu cine s-a mai văzut

Orlando Bloom s-a întâlnit și cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, cu care a discutat despre proiecte de ajutor umanitar și problemele copiilor, transmite realitatea.md.

Aceasta este prima călătorie a lui Bloom în Ucraina din 2016.

„Nu m-aş fi aşteptat niciodată ca războiul să escaladeze în toată ţara după ultima mea vizită. Dar astăzi am avut norocul să aud râsetele copiilor la un centru Spilno, susținut de UNICEF, un spațiu sigur, cald și primitor, în care copiii pot să se joace, să învețe și să primească sprijin psihosocial. Copiii din Ucraina trebuie să-și recâștige copilăria”, a scris Orlando Bloom într-o postare pe Instagram. 

Centrele „Spilno”, răspândite în toată Ucraina, oferă sprijin copiilor strămutaţi şi familiilor lor. Potrivit unui comunicat publicat de UNICEF, peste 500 000 de copiii ucraineni au vizitat cel puţin un astfel de centru în ultimul an.

Orlando Bloom a vizitat și un cuplu cu nouă copii din Demîdîv, Kiev. Acum trei ani, cei doi soți au înfiat patru frați cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani.

„Da, sunt nouă copii! Pe măsură ce războiul continuă, iar copiii devin orfani, Ucraina va avea nevoie de mai mulți părinți care să calce pe urmele Nataliei și ale lui Iurie, aducându-i pe micuți în case iubitoare. Sunt super-oameni. Mi-au spus că acest război i-a învățat un lucru… că familia contează cel mai mult”, a conchis actorul.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, cel puţin 465 de copii ucraineni au fost omorâți, în timp ce alte mii de micuți au fost deportați forțat.

„Încercăm să ne ținem țara în picioare și să ne susținem reciproc. Vă mulțumesc foarte mult pentru vizita dumneavoastră și mesajele pe care le transmiteți. Însăși vizita dumneavoastră reprezintă un mesaj puternic”, a declarat Vladimir Zelenski în cadrul întrevederii sale cu actorul britanic.

În luna martie a anului trecut, Orlando Bloom a vizitat Republica Moldova, pentru a întâlni copiii și familiile din Ucraina, care fugeau din calea războiului.

Orlando Bloom i-a vizitat pe copiii ucraineni. Cu cine s-a mai văzut
Orlando Bloom i-a vizitat pe copiii ucraineni. Cu cine s-a mai văzut
Orlando Bloom i-a vizitat pe copiii ucraineni. Cu cine s-a mai văzut
Orlando Bloom i-a vizitat pe copiii ucraineni. Cu cine s-a mai văzut
Orlando Bloom i-a vizitat pe copiii ucraineni. Cu cine s-a mai văzut

Un avion cu peste 100 de moldoveni a aterizat de urgență în Bulgaria, din cauza suspecției unei defecțiuni la motor
Articolul anterior
În Amsterdam a fost inaugurat primul pod din lume tipărit în 3D
Articolul următor