Tina Turner: Cum a cunoscut succesul celebritatea născută într-un mic oraș american și părăsită de mamă la 11 ani

Tina Turner, câştigătoare a opt premii Grammy, inclusă în galeria Hall of Fame şi onorată în 2005 cu distincţia Kennedy Center pentru realizările ei, a definit muzica.

S-a născut Anna Mae Bullock pe 26 noiembrie 1939, în comunitatea rurală din Tennessee, Nutbush, pe care a descris-o în cântecul ei din 1973 „Nutbush City Limits” drept „o comunitate liniştită şi veche, un oraş cu un singur cal”.

Tatăl ei a lucrat ca supraveghetor la o fermă, iar mama ei a părăsit familia pe când ea avea 11 ani, potrivit cărţii de memorii a cântăreţei din 2018 „My Love Story”. În adolescenţă, s-a mutat în St. Louis pentru a se alătura mamei ei.

Ike Turner, a cărui melodie din 1951 „Rocket 88” a fost adesea numită prima înregistrare rock and roll, a descoperit-o la vârsta de 17 ani, când a auzit-o cântând la clubul lui din St. Louis în 1957.

Liderul trupei a înregistrat ulterior un cântec de succes, „A Fool In Love”, împreună cu protejata sa şi i-a dat numele de scenă Tina Turner, înainte ca cei doi să se căsătorească la Tijuana, Mexic.

Tina şi-a folosit vocea puternică şi a repetat intens rutinele de dans ca solistă principală într-un ansamblu numit Ike and Tina Turner Revue. Ea a colaborat cu muzicieni rock, inclusiv The Who şi Phil Spector, în anii 1960 şi 1970, şi a apărut pe coperta revistei Rolling Stone, al doile anumăr, în 1967.

Ike şi Tina Turner au colaborat cu mai multe case de discuri, succesul lor comercial s-a datorat în mare parte unui program necruţător de turnee. Cel mai mare hit al lor a fost un cover al piesei „Proud Mary” al formaţiei Creedence Clearwater Revival.

Turner şi-a părăsit soţul într-o noapte din 1976, într-o oprire în turneu în Dallas, după ce acesta a lovit-o în timpul unei plimbări cu maşina şi ea a ripostat, potrivit memoriillor ei. Divorţul lor a fost finalizat în 1978.

Rock & Roll Hall of Fame i-a inclus pe Ike şi Tina Turner în 1991, numindu-i „unul dintre cele mai formidabile performence-uri live din istorie”. Ike Turner a murit în 2007.

Legătura cu Europa

După ce şi-a părăsit soţul, Turner a petrecut ani de zile luptându-se să revină în lumina reflectoarelor, lansând albume solo şi single-uri care au eşuat şi concertând la conferinţe.

În 1980, ea l-a cunoscut pe noul manager Roger Davies, un director muzical australian care a continuat să o sfătuiască timp de trei decenii. Astfel a dus la un solo nr.1 – „What’s Love Got to Do With It” – iar în 1984, albumul ei „Private Dancer” a ajuns în fruntea topurilor.

„Private Dancer” a devenit cel mai mare album al Tinei Turner, piatra de temelie a unei cariere în care a vândut peste 200 de milioane de discuri în total.

În 1985, Tina Turner l-a întâlnit pe directorul muzical german Erwin Bach, care a devenit partenerul ei pe termen lung, iar în 1988 s-a mutat la Londra, începând o rezidenţă de zeci de ani în Europa. Ea a lansat două albume de studio în anii 1990 care s-au vândut bine, în special în Europa, a înregistrat piesa de pe coloana sonoră a filmului din seria Bond din 1995 „GoldenEye” şi a organizat un turneu mondial de succes în 2008 şi 2009.

După aceea, s-a retras din show business. S-a căsătorit cu Bach, renunţând la cetăţenia americană şi devenind cetăţean al Elveţiei.

S-a luptat cu o serie de probleme de sănătate după ce s-a pensionat şi în 2018 s-a confruntat cu o tragedie în familie, când fiul ei cel mare, Craig, şi-a luat viaţa, la 59 de ani, în Los Angeles. Fiul ei mai mic, Ronnie, a murit în decembrie 2022.

Show-ul „TINA: The Tina Turner Musical”, în care Adrienne Warren a jucat şi cântat iniţial povestea vieţii vedetei, a fost un succes mai întâi în West End din Londra în 2018, iar mai târziu pe Broadway şi continuă să se joace. HBO a lansat în 2021 un documentar despre viaţa ei, „Tina”.

Tina Turner mai are doi fii din relaţia cu Ike, pe care i-a adoptat. 

sursa: www.news.ro

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Tradiții și obiceiuri de Ispas
Articolul anterior
Inteligența artificială a ridicat primul om din scaunul cu rotile
Articolul următor