Tinerii moldoveni au cucerit 7 medalii la Campionatul European de Karate-do

Karate-do tradiţional este un mod de viaţă pentru sportivii lotului naţional al Republicii Moldova. Băieţii care ne reprezintă ţara la competiţiile internaţionale practică acest sport de la o vârstă fragedă şi spun că aşteaptă cu nerăbdare fiecare antrenament.

separator
Recent, la Campionatul European rezervat seniorilor şi tineretului, desfăşurat în Cehia, la Brno, lotul naţional a cucerit 7 medalii: una de argint şi 6 de bronz.

Nici copiii nu au dezamăgit: la turneul World Budo Karate Association, categoria U-16, care a avut loc tot la Brno, echipa Republicii Moldova a obţinut 47 de medalii, dintre care 11 de aur. „Băieţii au dat dovadă de mare curaj, de isteţime, de dorinţă de a câştiga. La temelia acestei dorinţe au stat multe luni de antrenamente”, a declarat Iurie Patlati, sensei.

Karate-do tradiţional a apărut în secolul XIX pe insula Okinawa din Japonia şi reprezintă o artă completă de luptă care îmbină tehnici de lovituri, de mişcare a corpului şi de aplicare a presiunii provenite atât din Okinawa, cât şi din China antică.

„Prin karate-do se educă un bărbat adevărat. E o educaţie corectă”. „Este o artă. La nivel fizic şi mental, te dezvolţi excelent”, spun maeștrii. ,,Învăţ să mă apăr. În stradă, nu ştii la ce te poţi aştepta”, spune un tânăr.

Karate-do tradiţional include numeroase tehnici de luptă, iar fiecare sportiv îşi alege una chiar de la primele antrenamente. „Cred că dacă eşti agresiv în luptă, o pierzi. Trebuie să fii mereu tactic, să îţi analizezi inamicul, pentru a şti cum el lucrează”, a zis Vsevolod Răilean, karateka.

„Este aşa o tehnică: pe din afară eşti calm, dar interior trebuie să arzi de victorie, dorinţa de a câştiga trebuie să fie imensă. Încerc să domin adversarul, ca el să capete frică. După aia, încerc să îl prind pe mişcări greşite prin diferite metode”, a zis Marius Bernic, karateka.

sursa: www.publika.md

Moldova câștigă Balcaniada la Maraton
Articolul anterior
O mamă din Constanța și-a găsit bebelușul fără suflare după ce i-a dat să mănânce
Articolul următor
Alte articole interesante