Tiraspol: Avocatul Poporului a eliberat o copilă închisă într-o școală

O fată de 14 ani a fost plasată, de pretinsele structuri de la Tiraspol, într-o școală medie de tip închis pentru minori aflați în conflict cu legea. Minora a fost lăsată să locuiască singură într-un apartament închiriat din Tiraspol, mama ei fiind plecată la muncă peste hotare.

Tiraspol: Avocatul Poporului a eliberat o copilă închisă într-o școală

Acțiunile regimului de la Tiraspol de plasare a minorei în instituția specializată de tip închis “А.С. Макаренко”, de pe lângă pretinsul minister de interne din stânga Nistrului, sunt neîntemeiate, mai cu seamă că nu a fost determinat, în raport cu adolescenta de 14 ani, statutul de copil în conflict cu legea. În această școală sunt plasați minori cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, pe o durată de nu mai mult de trei ani, care ar avea nevoie de condiții speciale de creștere, pregătire și care necesită o abordare pedagogică specială, transmite Zona de Securitate.

Cazul fetei de 14 ani a fost analizat în detalii de Avocatul Poporului, reprezentanța Varnița, și de Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei a Consiliului raional Sîngerei (DASPF). Au fost elucidate toate circumstanțele în care s-a produs situația de plasare a minorei într-o instituție specializată de tip închis. S-a constatat că, fata a stat în școala de tip închis timp de o lună și jumătate.  Urmare a identificării tuturor circumstanțelor în acest caz, au fost găsite rudele apropiate ale minorei și datele de contact ale mamei fetei.

Într-un final, minora a fost eliberată și transmisă fratelui mai mare și reprezentanței DASPF Sîngerei. S-a reușit datorită discuțiilor pe care le-a purtat șeful reprezentanței Varnița a Oficiului Avocatului Poporului, Veaceslav Ursu, cu reprezentanții pretinselor entității de la Tiraspol. Ursu a declarat pentru Zona de Securitate că dialogul cu entitățile din stânga Nistrului, pe acest caz, a durat câteva zile și a susține că a convins partea transnistreană că fata trebuie eliberată și transmisă fratelui mai mare și reprezentantului de la Asistența Socială din dreapta Nistrului. Veaceaslav Ursu a menționat pentru noi că, atunci când vine vorba despre drepturile omului, dialogul trebuie să fie realizat în afara politicului.

Într-un comentariu pentru Zona de Securitate, directorul executiv PROMO-LEX, Ion Manole, notează că: “În referința incidentului petrecut în localitățile admistrativ-teritoriale din stânga Nistrului, ne manifestăm îngrijorarea, alarmând contextul: ce acțiune comisă de către minoră ar fi impulsionat privarea de libertate? Ce garanții i-au fost disponibilizate pentru a se opune privării de libertate? Reprezentatul legal, dar și convențional au avut putere de a contesta și de a oferi sprijin pentru apărarea minorei? Cum și-au motivat decizia autoritățile emitente ale unei asemenea decizii și dacă o asemenea decizie a fost dotată cu instrumentarul contestării? Care sunt funcțiunile școlii medii de tip închis pentru minorii aflați în conflict și dacă aceasta respectă standardele unei instituții preocupate de detenția persoanei în accepțiunea Demnității și Respectului față de ființa umană.

Circumstanțele incidentului, dar și intervenția Avocatului Poporului sunt sugestive în referința manierii în care sunt respectate Drepturile Omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care nestingherit și nesancționat, tind să afecteze și Drepturile Copilului.

Calificăm existența unei școli cu specific de detenție drept o crasă violare a dreptului copilului la o copilărie fericită și ferită de pericol. Mai mult, popularea unei astfel de instituții se pliază unei politici de deformare a personalității, de conformare a acesteia politicilor adoptate de autoritățile separatiste, de instaurare a unei frici generale asupra întregii comunități.”

De asemenea, Manole conchide că: “privarea de libertate se prezintă ca una dintre cele mai severe sancțiuni aplicabile minorului, care urmează a fi evitată și substituită cu măsuri alternative de reeducare și de resocializare. Autoritățile urmează a implementa acest principiu cu sacralitate și devotament special, întrucât interesul copilului și siguranța acestuia trebuie să primeze în toate deciziile adoptate. Necesitatea aplicării unei măsuri restrictive, cu consecințe asupra libertății, poate fi operată doar în contexte de extremă și doar când celelalte măsuri nu pot oferi un răspuns proporțional și cu efecte restabilitorii.”

Precizăm că, Avocatul Copilului va monitoriza în continuare cazul minorei care se află în prezent în Centrul de Plasament dintr-o localitate aflată sub controlul constitutional al autorităților de la Chișinău.

Filmarea în care Igor Dodon primeşte de la Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor

Filmarea în care se vede cum Igor Dodon primeşte de la oligarhul fugar Vlad Plahotniuc o pungă în care se presupune că erau bani va fi expertizată abia anul viitor, în luna martie. Procedura va costa până la nouăzeci de mii de lei şi va fi plătită de fostul preşedinte al Republicii Moldova. Procurorii spun, însa, că, în acest fel, întregul procesul este tergiversat, scrie tvrmoldova.md.

Centrul Național de Expertize Judiciare al Ministerului Justiţiei a acceptat să expertizeze principală probă în dosarul „Sacoşa”, dar abia în martie 2025. Nemulţumiţi, acuzatorii spun că întârzăierea cu care se va face expertiza împiedică finalizarea cercetării judecătoreşti şi, astfel, întregul dosar este blocat.  

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „În martie 2025 vor începe să execute această expertiză. Cât va dura efectuarea expertizei este o altă întrebare, care la fel ține de numărul întrebărilor, de complexitate. Sunt doi experți. După răspuns este o expertiză complicată, ceea ce indică că poate dura încă un an, poate doi.  – Dar ce acțiuni se pot întrerpinde ca să excludeţi aceste pericole? – Instanța de judecată a dispus, ei pot interveni cu un demers de a urgenta”.

De cealaltă parte, Igor Dodon şi avocaţii lui susţin că analiza imaginilor este deosebit de complexă, iar Centrul de Expertize Judiciare este suprasolicitat.  

IGOR DODON, fost preşedinte al Republicii Moldova: „El se vede că este trucat. Eu cred că acest lucru expertiza va confirma. Suma este de 80 şi ceva de mii de lei. Eu cred că este o sumă mare. O să găsim posibilitatea să o achităm. Noi nu avem nicio intenţie să tergiversăm acest dosar, pentru că noi mai repede vrem să fie puse toate punctele pe i”.

Tot astăzi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au continuat audierea martorilor aduşi de acuzare. Dumitru Diacov, fost preşedinte de onoare al Partidului Democrat, a spus în faţa instanţei că nu a participat la discuţiile dintre Dodon şi Plahotniuc.

DUMITRU DIACOV, martor în dosar: „După toată atmosfera, după lux, după unele detalii recunosc că a fost în acel sediu (PDM). Mai mult nimic. Noi nu am fost operatori la acele filmuleţe. – Dar unde aţi văzut aceste imagini şi când? – La televizor, când dumneavoastră le-aţi arătat. – Deci, nu aţi fost martor la discuţii? – Nu”.

PETRU BALAN, avocatul lui Igor Dodon: „Martorul nu a dat declaraţii care să se refere direct la obiectul învinuirii. Declaraţiile lui au fost referitoare la activitatea lui politică în perioada respectivă.Pe mine mă interesează ca apărător doar martorii care dau doar declaraţii pertinente pentru obiectul învinuirii”.

PETRU IARMALIUC, procurorul de caz: „Fiecare martor confirmă o împrejurare, iar toate declarațiile se examineaza și se apreciaza de instanță în comun cu toate. O să vedeți că noi vom prezenta și alte documente care vor confirma și alte aspecte”.

Şedinţa a fost întreruptă, iar următoarea va avea loc pe 11 aprilie. Igor Dodon e învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova. Dodon, care pledează nevinovat, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Fost angajat Meta: „Am fost plătit cu 190.000 de dolari pe an pentru a nu face nimic”
Articolul anterior
Egiptul se confruntă cu o criză economică majoră, o situație atât de gravă încât oamenii se chinuie să-și hrănească familiile și să consume gheare de găină
Articolul următor