Tiraspolul n-ar mai vrea să urmeze ordinele Moscovei: ”O fac pentru că sunt forțați”

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina afectează grav interesele așa ziselor autorități separatiste de la Tiraspol. Ei sunt obligați să aplice strategia Moscovei, deși nu sunt tocmai fericiți cu acest lucru deoarece sunt loviți direct în interesele personale. Liderii separatiști văd cum venituriel pe care le obțineau, înainte de război, din afacerile mai mult sau mai puțin legale din statele europene s-au diminuat din cauza sancțiunilor, scrie bani.md.

Politologul Cristian Pârvulescu a făcut o serie de declarații cu privire la relația dintre liderii separatiști de la Tiraspol, din Transnistria, și Rusia. În opinia sa, aceștia urmează strategia Moscovei fără prea mult încântare, forțați, dat fiind că le sunt afectate direct interesele personale.

„Așa-zisele autorități de la Tiraspol nu sunt foarte fericite să aplice strategia Moscovei. O fac pentru că sunt forțate, pentru că există pârghii”, a declarat Cristian Pârvulescu.

Potrivit spuselor sale, liderii separatiști s-au obișnuit cu un stil de viață mult peste ceea ce le poate oferi Rusia. Ei obțin venituri importante din afacerile pe care le derulează în state ale Uniunii Europene, profitând de zona gri în care se află. Mai mult, una din sursele de venituri, contrabanda, care a înflorit din 2014, anul primului război cu Ucraina, merge din ce în ce mai greu. Autoritățile europene au impus controale și verificări mult mai stricte, astfel că oportunitățile s-au redus foarte mult.

„Să nu uităm că liderii de la Tiraspol au și cetățenia unor state din UE și nu sunt extraordinar de încântați de încercările Rusiei de a provoca o confruntare între Chișinău și regiunea separatistă, care să dea rușilor posibilitatea de intervenție”, a spus politologul.

În acest context, Cristian Pârvulescu a estimat că reîntregirea Republicii Moldova este cât se poate de normală. Iar o victorie a Ucrainei, împotriva Rusiei, va deschide o oportunitate în acest sens. Chiar și oficialii de la Tiraspol își vor dori o ruptură de Rusia având în vedere deschiderea spre Uniunea Europeană.

„O victorie ucraineană, care rămâne posibiliă, ar putea să creeze o oportunitate care nu a existat din 1991 încoace ca soluția să fie în favoarea Republicii Moldova, care să preia controlul”, a conchis Cristian Pârvulescu, mai scriie sursa citată.

Șansele de vindecare pentru pacienții cu cancer! Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat de brahiterapie 3D, unic în Republica Moldova

Șansele de vindecare a pacientelor care suferă de maladii oncoginecologice vor crește datorită noului aparat performant de brahiterapie 3D, instalat la Institutul Oncologic.

Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi, cu participarea ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Europei de Est a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Carmina Jimenez Velasco, administrația și personalul medical al instituției.

Echipamentul este dotat cu cele mai moderne tehnologii, care permit specialiștilor plasarea cu înaltă precizie a unei doze mari de radiații direct în apropierea tumorii și distrugerea celulelor canceroase, protejând în același timp țesuturile sănătoase din organism. 

Tratamentul prin brahiterapie are efecte secundare minime și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientelor. Procedura este minim-invazivă, sigură, eficientă, nedureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă.

Aparatul de brahiterapie, în sumă totală de 319,5 mii de euro, a fost donat de Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA). Lucrările de reparație a spațiului destinat Serviciului de brahiterapie au constituit cca 1 milion de lei, surse alocate din bugetul de stat.  

Această inaugurare reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului, care permite extinderea accesului la tratament oncologic și modernizarea acestuia în conformitate cu cele mai înalte standarde europene.

Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în ultimii doi ani în Institutul Oncologic suma de circa 100 milioane lei.

Continuăm să modernizăm sistemul de sănătate. Ne asigurăm astfel că fiecare pacient primește cel mai eficient tratament, iar personalul medical dispune de toate condițiile pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate.

11 companii private din țară s-au alăturat Ministerului Educației și vor susține financiar crearea rețelei școlilor model. Vor fi investite 17 milioane de lei

11 companii private din Republica Moldova s-au alăturat Ministerului Educației și vor susține financiar crearea rețelei școlilor model. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, potrivit căruia business-ul a acceptat să investească în instituțiile de învățământ din Republica Moldova 17 milioane de lei, bani ce vor fi utilizați pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare. Ministrul Perciun spune că banii oferiți reprezintă o investiție a sectorului privat în capitalul uman al Republicii Moldova, notează IPN.

Ministrul Dan Perciun spune că în cele 35 de școli model urmează să investească statul, partenerii de dezvoltare ai țării, dar și mai multe companii private. Potrivit ministrului, mai multe bănci comerciale, companii de telecomunicații și din domeniul farmaceutic au acceptat să ofere donații pentru reabilitarea infrastructurii școlare.

„Deja 11 companii mari s-au angajat să investească 17 milioane de lei în aceste instituții de învățământ alături de Ministerul Educației. Sunt companii cu care am discutat în ultimele 6 luni, sunt companii care înțeleg valoarea investiției în capitalul uman. Noi când am mers la discuții cu ei le-am prezentat rezultatele de la PISA, le-am spus că avem jumătate din elevii din clasa a 9-a care nu ating un nivel minim de lectură și matematică. Avem 15 mii de copii în fiecare an care nu-și ating potențialul, asta înseamnă 15 mii de potențiali angajați sau antreprenori, oameni care ar putea să contribuie la bunăstarea Republicii Moldova. Aceste companii văd aceste donații ca o investiție în capitalul uman și în viitorii angajați, pentru că ceea ce invocă de fiecare dată companiile este lipsa de capital uman calificat, iar noi avem 15 mii de copii în fiecare an care nu ating acest nivel minim de competență, și decât să-i căutăm în afara, facem un efort comun ca să-i capacităm pe ai noștri”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Dan Perciun dă asigurări că Ministerul Educației va raporta partenerilor săi modul în care sunt cheltuiți banii și speră că rețeaua de companii private, dornice să investească în instituțiile de învățământ, se va extinde.

„17 milioane de lei nu este puțin. Vorbim și cu alte companii să încercăm să le convingem să contribuie și să ni se alăture. Ne propunem să avem această comunitate de business care susține educația. Noi le vom raporta pe marginea donațiilor pe care le fac. Vrem să creștem această comunitate. Acesta trebuie să devină un efort național”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Ministerul Educației și Cercetării și-a propus ca până în 2025 să fie creată o rețea de 35 de școli model. Părinții care vor accepta să-și înscrie copiii la aceste instituții vor primi câte o indemnizație lunară de 1000 de lei pentru o perioadă de doi ani.

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge
Articolul anterior
Trei zile de petrecere pentru cel mai bătrân animal terestru din lume, care a supravițuit la două războaie mondiale
Articolul următor