Liderul separatist, Vadim Krasnoselski, a transmis o scrisoare către conducerea ONU și OSCE. Oficialul de la Tiraspol susține că puterea de la Chișinău deposedează stânga Nistrului de gaz, iar acțiunile autorităților constituționale duc la criză umanitară în regiune.
În mesajele către Antonio Guterres și Helga Maria Schmid, Tiraspolul susține că se află în criză profundă de comunicare cu autoritățile de la Chișinău, transmite realitatea.md.
Sunt reiterate mesajele precum că guvernarea constituțională ar bloca economic Transnistria și ar încerca „să anuleze complet activitatea formatului de negociere recunoscut internațional „5+2”. Din a doua jumătate a anului 2019, partea moldovenească a ignorat complet obligațiile asumate anterior cuprinse în pachetul de acorduri Berlin Plus”.
Potrivit lui Krasnoselski, după ce Maia Sandu a devenit președintă, procesul de reglementare a conflictului transnistrean a fost practic suspendat.
„Partea moldovenească sabotează activ mecanismele de negociere existente, ignorând apelurile repetate ale conducerii Transnistriei, care propune intensificarea procesului de negociere. Chișinăul pune tot felul de obstacole în calea activității economice străine, limitează aprovizionarea republicii cu bunuri esențiale, inclusiv medicamente și produse esențiale, și pune presiune asupra entităților de afaceri din Transnistria. De pe 28 februarie a acestui an, toate punctele de control de la granița dintre Transnistria și Ucraina au fost închise, ceea ce are un impact negativ asupra libertății de circulație a persoanelor și a mărfurilor. În octombrie 2022, din motive independente de controlul părții transnistrene, au fost reduse volumele livrărilor de gaze naturale către Moldova și Transnistria. În aceste condiții, conducerea Republicii Moldova, încălcând grav obligațiile contractuale, a deposedat ilegal Transnistria de gazul natural furnizat. Actualmente, în locul celor 3,9 milioane de metri cubi prevăzuți de contract, republica noastră nu primește mai mult de 2,3 milioane de metri cubi”, scriu separatiștii.
Tiraspolul face referire la starea de urgență în economie, instituită în stânga Nistrului în octombrie, lipsa veniturilor după ce regiunea a suspendat livrarea curentului electric către malul drept și eventualitatea unei catastrofe umanitare în teritoriul controlat de separatiști.
„Transnistria urmează cu strictețe principiile neutralității, angajamentului pentru pace și neintervenției, făcând apel și la conducerea Republicii Moldova să le respecte. S-a remarcat că situația actuală merită o atenție deosebită din partea OSCE și ONU și impune comunității internaționale să ia măsuri urgente pentru a preveni o catastrofă umanitară în Transnistria. Prioritatea ar trebui să fie reluarea îndeplinirii de către Moldova a obligațiilor contractuale de furnizare a gazului către Transnistria, precum și inițierea unui dialog direct între Moldova, Rusia și Ucraina, pentru rezolvarea problemei gazelor”, se mai arată în mesaj.
Nu este prima dată când Chișinăul este acuzat că duce Transnistria spre stânga Nistrului. Anterior, Tiraspolul spunea că se va adresa direct lui Vladimir Putin, pentru ca regiunea să fie aprovizionată cu gaz. În același timp, oficialii locali mai spuneau că vor aderare la Rusia, declarând că autoritățile constituționale ar vrea să unească Republica Moldova și România.