Titluri de onoare mai multor angajați din domeniile educație, ordine publică, mediu, cultură și sport din partea Maiei Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit titluri de onoare mai multor persoane în semn de profundă apreciere a meritelor deosebite față de statul Republica Moldova și a înaltei măiestrii profesionale. Printre cei decorați de Președintă se numără mai mulți comisari și angajați ai Inspectoratului de Carabinieri, ai întreprinderilor silvice, Serviciului Fiscal, Curții de Conturi, oameni de artă, antreprenori și profesori, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Președinta și-a exprimat recunoștința față de persoanele care, prin devotament și profesionalism, contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.

„Apreciem munca dumneavoastră de zi cu zi. Nu obosiți să o faceți excelent, pentru că în primul rând aici avem excelență de la care trebuie să învățăm și pe care trebuie să o răspândim. Doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să unim societatea, doar cu oameni ca dumneavoastră vom reuși să avem grijă de comunitățile noastre și de țara noastră”, a subliniat șefa statului.

Președinta Maia Sandu a mai adăugat că anul 2024 a fost un an cu realizări remarcabile, dar și cu lecții valoroase. „Cu toții ne dorim să trăim într-o țară liberă, democratică, într-o țară unde oamenii au oportunități să câștige, să rămână acasă, să poarte de grijă celor dragi, într-o țară în care ne simțim în siguranță și într-o țară care are grijă de natură, de pământ, de calitatea apei, de calitatea aerului. Inclusiv lupta împotriva corupției este un domeniu pe care astăzi îl vom premia. Cu toții reprezentați ce are mai bun țara noastră, vă mulțumesc pentru aceasta, să nu obosiți, să nu renunțați și să-i ajutați și pe cei din jurul dumneavoastră să învețe cum să facă lucrurile frumos, așa cum le faceți dumneavoastră”, a punctat șefa statului. 

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Wizz Air începe recrutările în Republica Moldova: oferă salarii de mii de euro
Articolul anterior
Situație alarmantă: După vacanța de iarnă mulți profesori ar putea să nu revină la muncă
Articolul următor