Toată lumea este cu ochii pe următoarea mutare a lui Putin: De ce mută Rusia în secret 100 de rachete?

Sursele media internaționale precizează că Rusia a mutat aproximativ 100 de rachete de tip S-300 și S-400 pe teritoriul său, iar ochii sunt deja ațintiți asupra lui Vladimir Putin. Temerile tuturor pornesc de la gândul că liderul rus ar intenționa să folosească o bombă murdară în Ucraina tocmai când războiul este pe cale să împlinească nouă luni.

Conform informațiilor publicate de „The Mirror”, care citează experți ruși, „orice are în minte Rusia să facă Ucrainei, Kremlinul pare să se aștepte la represalii pe propriul teritoriu din partea Ucrainei sau a Occidentului”.

„Analiștii cred că, prin aceste mișcări de rachete făcute atât de repede, chiar înainte de bombardamentele masive din această săptămână, cele două chestiuni sunt interconectate. Dar, mai îngrijorător, pot indica că ceea ce este mai rău ar putea să urmeze și că se pregătesc pentru o reacție mare la această activitate”, adaugă publicația citată de bzi.ro.

Ce intenții ar avea Putin cu cele 100 de rachete

Având în vedere mutarea celor aproximativ 100 de rachete mutate de Putin pe teritoriul său, locurile de apărare din interiorul Rusiei au fost întărite cu mai multe rachete pe aerodromurile din Millerovo, care acoperă Luhansk, în Ucraina, și la Rostov-pe-Don, care acoperă disputatul Donețk, tot în Ucraina. De altfel, acoperirea a fost întărită și la aerodromul din Sescha, aproape de Belarus și situat între acesta și Moscova, iar Șkalovski, lângă Moscova, a fost echipat și cu rachete, explică aceștia. „Asta înseamnă că liderii Moscovei cred că capitala are brusc nevoie de mai multă apărare”, într-un moment al războiului în care armata rusă este încă blocată în ciuda faptului că se observă o încetinire a contraofensivei ucrainene.

Desfășurarea rachetelor are loc în contextul în care se știe că 83.460 de soldați ruși au fost uciși în invazie, 2.879 de tancuri au fost distruse, 278 de avioane lovite și 1.536 au fost distruse începând cu 24 februarie.

Având în vedere că Rusia se află în retragere acum, după avansul aprig al Ucrainei în sud și est, plus pierderea orașului-cheie Herson, Moscova a atacat Ucraina cu peste 120 de rachete în această săptămână. În concluzie, rachetele au lovit infrastructura ucraineană, lăsând 10 milioane de ucraineni fără energie electrică și pene de curent pe scară largă pe măsură ce frigul iernii se apropie.

SUA ezită să doteze Ucraina cu sisteme Patriot

În cadrul aceluiași context, reamintim că apărarea aantiaeriană joacă un rol esenţial şi extrem de eficient în răspunsul Ucrainei la invazia rusă, dar este pusă la grea încercare de intensificarea loviturilor Moscovei. Iar dacă apărarea antiaeriană ucraineană a împiedicat până acum Moscova să preia controlul asupra spaţiului aerian al Ucrainei, aliaţii Kievului sunt conştienţi că vor trebui să o întărească pentru ca aceasta să poată înfrunta acest șir de bombardamente. În timp ce aceştia îşi propun să trimită mai multe arme moderne, dar şi vechi, subliniind că acestea nu vor fi imediat disponibile, Ucraina consideră că a venit timpul să i se livreze baterii sofisticate de tipul Patriot.

‘Ucraina continuă să se bată şi capacităţile sale de apărare aeriană vor fi esenţiale pentru ca ea să câştige’, a recunoscut miercuri şeful statului major american, generalul Mark Milley.

‘Ar fi necesar un sistem de apărare aerian şi antirachetă integrat pentru a respinge atacurile aeriene ruseşti’, a adăugat el, subliniind că loviturile de marţi reprezintă ‘probabil salva cea mai devastatoare de la începutul războiului’.

Până în acest moment, Pentagonul a înregistrat 111 atacuri cu rachete ruseşti şi cu 26 de drone kamikaze la 15 noiembrie asupra Ucrainei. Când Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, apărarea antiaeriană a Kievului era compusă în principal din avioane sovietice şi sisteme de apărare antirachetă, care au fost utilizate în mod eficient pentru a împiedica Moscova să controleze spaţiul aerian. .

Cu toate acestea, toți ochii sunt acum concentrați pe următoarea mutare a președintelui Putin, de vreme ce este speculată ideea că Rusia mută în secret 100 de rachete.

Cazul tinerei gravide ucise cu sânge rece: Oamenii legii examinează posibile legături cu alte crime neelucidate

În cadrul urmăririi penale în cazul Anei-Maria, tânăra de 19 ani de la Orhei, găsită moartă lângă Chițcanii Vechi, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, oamenii legii examinează și posibile conexiuni cu alte cazuri de crimă, rămase încă neelucidate. Invitat în cadrul unei emisiuni, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu nu a spus cu ce cazuri se investighează posibile paralele, dar că „se examinează absolut tot”, scrie TV8.

„În orice situație de acest gen, suntem obligați ca în cazul unei crime fără rezultat să fie suprapuse anumite probe ridicate în precedentele infracțiuni raportate la ce avem astăzi. Absolut toate situațiile trebuie verificate sub aspect de probă, se fac o serie de măsuri necesare. Suntem obligați să examinăm absolut tot, în cazul în care avem victimă, dar nu avem suspect. 

Primordial acum este să acumulăm probe fierbinți pe cazul Anei-Maria și să finalizăm cât mai rapid procesul de urmărire penală, dar în paralel deja se acumulează și examinează și alte versiuni, pe alte cazuri care ar putea fi tangențiale la subiect”, a menționat Viorel Cernăuțeanu.

Cernăuțeanu a mai spus că imediat după îndemnul public ca persoanele care au avut de situații cu bărbatul suspectat de uciderea Anei-Maria, să sune la Poliție, au fost primite numeroase sesizări. Potrivit șefului IGP, presupusele victime au spus că au avut tangențe cu suspectul. Viorel Cernăuțeanu nu a oferit detalii.

Șansele de vindecare pentru pacienții cu cancer! Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat de brahiterapie 3D, unic în Republica Moldova

Șansele de vindecare a pacientelor care suferă de maladii oncoginecologice vor crește datorită noului aparat performant de brahiterapie 3D, instalat la Institutul Oncologic.

Evenimentul de inaugurare a avut loc astăzi, cu participarea ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, reprezentanta Europei de Est a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Carmina Jimenez Velasco, administrația și personalul medical al instituției.

Echipamentul este dotat cu cele mai moderne tehnologii, care permit specialiștilor plasarea cu înaltă precizie a unei doze mari de radiații direct în apropierea tumorii și distrugerea celulelor canceroase, protejând în același timp țesuturile sănătoase din organism. 

Tratamentul prin brahiterapie are efecte secundare minime și îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacientelor. Procedura este minim-invazivă, sigură, eficientă, nedureroasă, nu presupune internare, iar recuperarea este rapidă.

Aparatul de brahiterapie, în sumă totală de 319,5 mii de euro, a fost donat de Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA). Lucrările de reparație a spațiului destinat Serviciului de brahiterapie au constituit cca 1 milion de lei, surse alocate din bugetul de stat.  

Această inaugurare reprezintă un pas important în lupta împotriva cancerului, care permite extinderea accesului la tratament oncologic și modernizarea acestuia în conformitate cu cele mai înalte standarde europene.

Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în ultimii doi ani în Institutul Oncologic suma de circa 100 milioane lei.

Continuăm să modernizăm sistemul de sănătate. Ne asigurăm astfel că fiecare pacient primește cel mai eficient tratament, iar personalul medical dispune de toate condițiile pentru a oferi îngrijire de înaltă calitate.

11 companii private din țară s-au alăturat Ministerului Educației și vor susține financiar crearea rețelei școlilor model. Vor fi investite 17 milioane de lei

11 companii private din Republica Moldova s-au alăturat Ministerului Educației și vor susține financiar crearea rețelei școlilor model. Declarația a fost făcută de ministrul Educației și Cercetării, potrivit căruia business-ul a acceptat să investească în instituțiile de învățământ din Republica Moldova 17 milioane de lei, bani ce vor fi utilizați pentru îmbunătățirea infrastructurii școlare. Ministrul Perciun spune că banii oferiți reprezintă o investiție a sectorului privat în capitalul uman al Republicii Moldova, notează IPN.

Ministrul Dan Perciun spune că în cele 35 de școli model urmează să investească statul, partenerii de dezvoltare ai țării, dar și mai multe companii private. Potrivit ministrului, mai multe bănci comerciale, companii de telecomunicații și din domeniul farmaceutic au acceptat să ofere donații pentru reabilitarea infrastructurii școlare.

„Deja 11 companii mari s-au angajat să investească 17 milioane de lei în aceste instituții de învățământ alături de Ministerul Educației. Sunt companii cu care am discutat în ultimele 6 luni, sunt companii care înțeleg valoarea investiției în capitalul uman. Noi când am mers la discuții cu ei le-am prezentat rezultatele de la PISA, le-am spus că avem jumătate din elevii din clasa a 9-a care nu ating un nivel minim de lectură și matematică. Avem 15 mii de copii în fiecare an care nu-și ating potențialul, asta înseamnă 15 mii de potențiali angajați sau antreprenori, oameni care ar putea să contribuie la bunăstarea Republicii Moldova. Aceste companii văd aceste donații ca o investiție în capitalul uman și în viitorii angajați, pentru că ceea ce invocă de fiecare dată companiile este lipsa de capital uman calificat, iar noi avem 15 mii de copii în fiecare an care nu ating acest nivel minim de competență, și decât să-i căutăm în afara, facem un efort comun ca să-i capacităm pe ai noștri”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Dan Perciun dă asigurări că Ministerul Educației va raporta partenerilor săi modul în care sunt cheltuiți banii și speră că rețeaua de companii private, dornice să investească în instituțiile de învățământ, se va extinde.

„17 milioane de lei nu este puțin. Vorbim și cu alte companii să încercăm să le convingem să contribuie și să ni se alăture. Ne propunem să avem această comunitate de business care susține educația. Noi le vom raporta pe marginea donațiilor pe care le fac. Vrem să creștem această comunitate. Acesta trebuie să devină un efort național”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Ministerul Educației și Cercetării și-a propus ca până în 2025 să fie creată o rețea de 35 de școli model. Părinții care vor accepta să-și înscrie copiii la aceste instituții vor primi câte o indemnizație lunară de 1000 de lei pentru o perioadă de doi ani.

O adolescentă de 17 ani a murit la o sală de fitness. I s-a făcut rău în timpul exercițiilor
Articolul anterior
Doctoriţă de la SMURD, în Atlasul Frumuseţii. Un pacient a întrebat-o dacă a murit şi a ajuns în Rai
Articolul următor