Toate albinele din Hâncești au murit după ce un câmp cu mazăre a fost stropit cu o substanță necunoscută

Șapte prisăcari din raionul Hânceşti şi Leova au pierdut, în total, peste 300 de familii de albine. Albinele acestora a început să piară după ce au fost pe un câmp de mazăre tratat cu un preparat necunoscut.

separator

Ion Burov din satul Colibabovca, raionul Leova, a muncit timp de 15 ani peste hotare pentru a-şi înfiinţa o prisacă. „Am la 150 – 160 de familii. – Moarte? – Au să moară cu timpul, că nu mor toate odată. Dacă acum eu plec și cumpăr o familie cu 100 – 150 de euro, eu anul acesta roadă deja nu am să am”, a explicat Ion Burov. În aceeaşi situaţie este şi verişorul acestuia.

„Am auzit că în satul vecin, la Mingir, au fost stropite câmpurile de mazăre. Nimeni nu ne-a anunțat. Nu am știut nimic. Vorbeam între noi despre faptul că albinele pier”, a menţionat Petru Burov, apicultor.

Şi apicultorii din Ceadîr, raionul Leova, sunt în aceeaşi situaţie. Ei spun că au alertat reprezentanţii ANSA, iar ulterior vor depune plângerii la poliţie şi procuratură. „Pierderea este undeva 70 – 80 de procente de albină moartă. Până la sfârşitul lunii putem să le pierdem pe toate. De pe zi pe zi se duce albina toată”, a punctat Vasile Tabac, apicultor.

Proprietarul lanului de mazăre, Valeriu Lazăr, din satul Mingir, raionul Hânceşti, a recunoscut că a tratat câmpul, dar a refuzat să comenteze situaţia. Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că agricultorii vor putea cere despăgubiri abia după ce specialiştii de la ANSA vor stabili cu ce au fost infectate albinele.

„Deţinătorul de albini poate să îşi recupereze toate daunele prin instanţa de judecată. Persoanele care au pricinuit daune este obligată să îi recupereze apicultorului atât costul albinelor cât şi venitul ratat până la sfârşitul sezonului”, a menţionat Valentin Roşca, consultant Ministerul Agriculturii.

sursa: www.publika.md

Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, urează echipei noastre succes la Eurovision cu un cover live la piesa „Soarele și Luna”

Soprana Ana Cernicova și fiica ei, Amelia Uzun, și-au surprins urmăritorii cu un moment deosebit. Cele două au făcut un cover la piesa ,,Soarele și Luna” cu care Pasha Parfeni va reprezenta Moldova la concursul internațional „Eurovision Song Contest”.

„Sa-l sustinem pe @pashaparfeni la @eurovision. Pasha Parfeni, noi te sustinem! Anul asta aduceti-ne Eurovisionul acasa! Soarele si Luna”, a scris soprana în descrierea filmulețului.

Momentul i-a lăsat cu fiori pe internauți. Cele două voci au fost acompaniate chiar de Ana, la pian.

,,Două picături de apă, atât de frumoase și talentate… vă urmăresc cu drag”, ,,Bravo și succes Pasha”, au scris admiratorii virtuali.

În Capitală, un șofer nu a cedat trecerea pentru un grup de copii, provocând o situație de risc

Imagini video publicate pe rețelele sociale arată momentul în care mai mulți copii încearcă să traverseze strada la o trecere de pietoni, dar șoferul a ignorat acest lucru și a continuat să conducă calm, relatează rupor.md.

Este de remarcat faptul că acest lucru s-a întâmplat pe același loc unde o fată de 12 ani a fost doborâtă de un troleibuz în urmă cu mai bine de o lună.

Amintim că tragicul incident s-a petrecut vineri, 24 martie, pe bulevardul Mircea cel Batrin din capitală. Anastasia traversa drumul pe o trecere de pietoni nereglementată când a fost lovită de un troleibuz pe ruta 13. Femeia care conducea troleibuzul a fost arestată preventiv.

Duma Rusiei nu a susținut obținerea simplificată a cetățeniei ruse pentru transnistreni

Duma de Stat a Federației Ruse a respins un amendament la legea „Cu privire la cetățenie”, care prevede obținerea simplificată a cetățeniei pentru locuitorii din Transnistria. Se propunea ca PMR (Republica Moldovenească Nistreană) să fie considerată „teritoriul Moldovei, unde limba rusă este oficială”.

Russia forcing its passport on citizens of occupied Ukraine: official | TVP  World

Amendamentul a fost propus de Konstantin Zatulin, deputat din partea partidului Rusia Unită, scrie www.realitatea.md, conform Rupor.

„Este o încercare de a găsi un răspuns la întrebarea cum, de exemplu, putem ajuta oamenii din Republica Moldovenească Nistreană care nu este recunoscută de noi. Vreau să notez: în același timp, Ministerul nostru de Externe face deja declarații pe bună dreptate că vom apăra teritoriul Transnistriei în același mod ca și teritoriul Federației Ruse, dacă Moldova sau Ucraina, împreună cu Moldova, încercați nu numai să blocați, ci și să efectuați o invazie armată acolo. Vorbim despre posibilitatea simplificării cetăţeniei pentru cetăţenii acelei părţi a Republicii Moldova recunoscute, unde limba oficială este rusă. În Transnistria, rusa este limba oficială alături de moldovenească și ucraineană. Nu în Moldova. Din această cauză, le acordăm o asemenea preferință. De aceea am propus acest amendament – pentru a ieși din situație fără a numi nerecunoscuta Republică Nistreană”, a explicat Zatulin.

Raportorul pentru proiectul de lege „Cu privire la cetățenie”, Artem Turov, a respins amendamentul, în ciuda faptului că îi reprezintă pe rezidenţii transnistreni cu cetăţenie rusă în Duma.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, lucrăm individual la fiecare cerere privind cetăţenia pe care doresc să o primească anumiţi cetăţeni care locuiesc pe acest teritoriu. În prezent, limba rusă a primit statutul de limbă oficială sau de stat pe lângă Federația Rusă în Republica Belarus, Republica Kârgâzstan și Republica Osetia de Sud. Astfel, numărul de state sau teritoriile lor individuale care au stabilit limba rusă ca limbă de stat sau oficială este foarte limitat. Comisia nu sprijină amendamentul”, a spus Turov.

Gala Premiilor Fashion VIP 2018! Vezi cine sunt câștigătorii trofeilor pentru stil, eleganță, rafinament și frumusețe
Articolul anterior
Caz șocant! O femeie a fost ucisă și îngropată în grădină de concubinul său
Articolul următor