Tomberoane pentru deșeurile reciclabile, plasate într-un parc din Chișinău

Un locuitor al capitalei produce aproape un kilogram de deşeuri pe zi. Iar pentru a micşora acest coeficient, diferite organizaţii colectează deşeurile, care, ulterior, ajung să capete o altă formă.

În Parcul „Afgan” din sectorul Râşcani, comunitatea „Moldova Fără Deşeuri” a amenajat mai multe tomberoane pentru colectarea resturilor alimentare, de ambalaj, electrice cât şi medicamente expirate, transmite trm.md.

Deşi cetăţenii încă nu sunt obişnuiţi să facă acest lucru, unii recunosc că este foarte simplu să găseşti alternative care nu dăunează mediului.

Anastasia Maclaşevschi administrează un blog, care abordează probleme ecologice. Femeia le explică cetăţenilor cum să treacă de la lucruri de unică folosinţă la cele care pot fi reutilizate.

Am schimbat pungile pe genţi din material, pungile pentru fructe le-am înlocuit cu pungi eco, periuţa de dinţi am schimbat-o pe una din bambus. Am început să fac toate astea, deoarece văzând tot ce se întâmplă în jur, mi-am dat seama că plasticul favorizează încălzirea globală. Şi aşa am ajuns la concluzia că trebuie să fac ceva”, povesteşte Anastasia Maclaşevschi.

Deşi la capitolul colectarea deşeurilor suntem abia la început de cale, totuşi unii oameni spun că vin la punctele de colectare să aducă resturile adunate în casă.

„Am adus ambalaje gen caserole, ambalaje de la şampon, sticle de apă, la fel am adus carton care sunt ambalaje de la produsele alimentare pe care le cumpărăm zi de zi. Când am văzut iniţiativa asociaţiei, le-am adunat timp de o săptămână şi acum le-am adus spre reciclare”;

„Cel mai simplu ce putem face este să colectăm sticlele, pungile şi notele de plată care, la fel, nu se reciclează fiind într-un număr foarte mare. Am auzit că aici vor fi colectate deşeurile şi am decis să aduc ceea ce am adunat timp de câteva săptămâni”.

Organizatoarea evenimentului menţionează că oamenii se arată interesaţi de ceea ce fac ei.

„Invităm oamenii să participe, să gestioneze deşeurile în mod corect, adecvat şi să aibă grijă de natură, de ecologie, de sănătatea noastră. Mă bucur că oamenii sunt foarte receptivi şi chiar mă întreabă „o să mai veniţi?, o să mai fiţi?, o să mai organizaţi?” şi acest lucru îmi dă un semn de speranţă”, spune coordonatoarea proiectului, Anna Bokk.

Iniţiativa a fost organizată de comunitatea „Moldova Fără Deşeuri ” şi are drept scop promovarea ideii prevenirii producerii excesive de deşeuri şi de reutilizare a acestora.

Două noi posturi de televiziune vor apărea în Moldova
Articolul anterior
Paturile din spitalele din Chișinău, la limită. La terapie intensivă se eliberează, de obicei, odată cu decesul pacienților
Articolul următor
Alte articole interesante