Top 20 modele de mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi

În ciuda creșterii gradului de conștientizare cu privire la fraudele care implică odometrul, piața de mașini second hand din România rămâne vulnerabilă. Anual mii de șoferi cad victime înșelătoriilor cumpărând vehicule care au kilometrajul dat înapoi. Astfel, șoferii înșelați plătesc în exces și se expun la riscul de a avea costuri neașteptate de întreținere în viitor.

Compania de date auto carVertical monitorizează îndeaproape starea pieței de mașini second hand. În 2024 a realizat cel de-al 5-lea studiu anual pentru a dezvălui modelele de mașini care sunt cel mai frecvent supuse manipulării odometrului în România.

Peste 180.000 de km dați înapoi

În 2024, Toyota Prius a fost mașina din România care a avut cel mai des kilometrajul dat înapoi, cu 19,7% dintre toate modelele verificate pe platforma carVertical afișând citiri modificate ale kilometrajului. Odometrul acestui hibrid popular a fost dat înapoi în medie cu 180.000 de kilometri, reflectând cererea ridicată de care se bucură în rândul șoferilor care caută eficiență și fiabilitate.

Prius este urmat de Audi A8 (17,9%) și Porsche Cayenne (17,2%). A8 a înregistrat o derulare medie de 88.000 de kilometri, în timp ce Cayenne de 94.000 de kilometri. Vehiculele de lux și cele premium ca acestea sunt frecvent alese pentru fraudarea odometrului datorită valorilor de revânzare mai mari și a atractivității unui kilometraj scăzut în rândul cumpărătorilor.

Deoarece aceste mașini sunt populare și în alte țări europene, un procent semnificativ a fost probabil importat în România unde kilometrajul lor a fost modificat pentru a le crește valoarea de revânzare.

„Având în vedere că este dificil de probat o fraudă care implică derularea odometrului, escrocii se simt de neatins. Pentru a evita mașinile care au kilometrajul falsificat, este esențial să le verificați întotdeauna istoricul. Uneori chiar și proprietarul actual ar putea să nu fie conștient de o falsificare a odometrului care a avut loc înainte ca acesta să cumpere mașina”, explică Matas Buzelis, șeful departamentului de comunicații al carVertical și expert pe piața auto.

Unele modele pot pierde peste jumătate din kilometrajul lor real

Toyota Prius nu numai că se numără printre mașini care au cel mai des kilometrajul dat înapoi, dar este și unul dintre modelele cu cel mai mare număr de kilometri șterși de pe odometru. Alte modele care completează acest top negativ includ Mercedes-Benz E-Class (cu o medie de 127.000 km derulați), Volkswagen Sharan (110.000 km) și Volkswagen Touran (106.000 km).

Dacă astfel de modele sunt listate ca având 100.000 de kilometri pe odometru, în realitate kilometrajul lor ar putea fi cel puțin dublu.

„Un raport care prezintă istoricul mașinii dezvăluie când a fost modificat odometrul și câți kilometri au fost eliminați. Acest lucru îi ajută pe cumpărători să înțeleagă mai bine starea și valoarea reală a vehiculelor”, explică Matas Buzelis.

Nicio mașină nu este complet ferită de manipularea odometrului 

BMW Seria 5 (9,9%), Mercedes-Benz S-Class (10,4%), BMW Seria 7 (10,5%) și Peugeot 508 (10,5%) par a fi modele cele mai sigure conform studiului, având cele mai mici procente de odometre modificate raportat la numărul total. Cu toate acestea, cumpărătorii ar trebui să rămână vigilenți și atunci când cumpără astfel de vehicule.

Media de kilometri dați înapoi pentru BMW Seria 5 a fost de 97.000 de km, pentru Mercedes-Benz S-Class de 105.000 de km, BMW Seria 7 de 83.000 km, iar pentru Peugeot 508 de 90.000 de km.

Studiul a arătat că o Toyota Prius este aproape de două ori mai probabil să aibă kilometrajul falsificat în comparație cu un BMW Seria 5 sau cu un Mercedes-Benz S-Class. Cu toate acestea, nicio mașină rulată nu este complet imună la manipularea odometrului. Derulările de kilometraj afectează atât modelele mai noi cât și pe cele mai vechi. Prin urmare este esențial pentru cumpărători să inspecteze temeinic orice vehicul pe care intenționează să îl achiziționeze.

Metodologie

Acest studiu carVertical a analizat rapoartele privind istoricul mașinilor achiziționate de utilizatorii companiei în perioada ianuarie 2024 – decembrie 2024. Înregistrările din rapoarte care expun modificări ale odometrului au fost repartizate în funcție de modelul de mașină, convertite în procente și clasificate.

carVertical operează în 30 de țări și utilizează date din peste 900 de baze de date internaționale, inclusiv cele aparținând  agențiilor de aplicare a legii, registrelor naționale și de stat, instituțiilor financiare și portalurilor de anunțuri auto. Prin procesarea anuală a milioane de rapoarte privind istoricul mașinilor compania poate oferi perspective, previziuni și tendințe observate în piața de mașini second hand.

Articol realizat de CarVertical România.

Imagini emoționate cu prizonieri de război ucraineni reveniți în Ucraina, în urma schimbului convenit între Trump și Putin

Ucraina a adus acasă 175 de soldați ucraineni într-un schimb de prizonieri cu Rusia, care a fost mediat de Emiratele Arabe Unite, a anunțat miercuri președintele Volodimir Zelenski. Vestea schimbului a venit după apelul telefonic între Donald Trump și Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării a anunțat într-un comunicat că i-au fost predaţi 175 de prizonieri de război ruşi în schimbul a 175 de ucraineni, şi că, „într-un gest de bunăvoinţă”, a predat alţi 22 de ucraineni necesitând asistenţă medicală de urgenţă, în total fiind implicate în schimb 372 de persoane.

Schimbul a fost confirmat de ambele părţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski calificându-l într-un mesaj pe X drept unul din cele mai ample şi notând că cei 22 de ucraineni care au făcut parte din schimb sunt „războinici grav răniţi persecutaţi de Rusia pentru crime fabricate”.

Ministerul rus al Apărării a transmis că Emiratele Arabe Unite au depus eforturi de mediere „cu caracter umanitar” pentru a facilita acordul şi că soldaţii ruşi eliberaţi primesc asistenţă medicală şi psihologică în Belarus, urmând să fie transferaţi în Rusia pentru continuarea tratamentului.

Preşedinţii american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin, au avut marţi o lungă convorbire telefonică, în urma căreia Vladimir Putin a acceptat un armistiţiu limitat privind atacurile asupra infrastructurii energetice (centrale electrice, transformatoare, gazoducte etc.), notează AFP, potrivit Agerpres.

Rusia şi Ucraina au schimbat sute de prizonieri de la începutul ofensivei ruse din februarie 2022 şi schimbă în mod regulat rămăşiţele pământeşti soldaţilor ucişi în lupte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus un schimb cuprinzând totalitatea prizonierilor de război drept etapă pentru a pune capăt conflictului.Recentul schimb a inclus personal militar ucrainean care a servit în regiunile Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie, Mikolaiv, Harkov, Sumî și Kursk, precum și cei care au apărat orașul Mariupol și oțelăria Azovstal, potrivit lui Zelenski, citat de Kyiv Independent.

„Acesta este unul dintre cele mai mari schimburi. Soldații, sergenții și ofițerii noștri se întorc. Soldații care au luptat pentru libertatea noastră în Forțele Armate, Marină, Garda Națională, Forțele de Apărare Teritorială și Grăniceri”, a scris el pe Telegram.

Trump a sugerat ca „rețeaua energetică” ucraineană să fie deținută de americani

Președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o discuție telefonică de aproximativ o oră. Zelenski a acceptat, conform Kyiv Independent, încetarea atacurilor ucrainene asupra infrastructurii ruse. De asemenea, Zelenski i-a „mulțumit” lui Trump pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, cu referire directă la rachetele antitanc Javelin furnizate de administrația Trump din 2019. Într-o postare pe rețeaua sa, Truth Social, Trump a spus că că a fost o convorbire „foarte bună”, potrivit BBC.

Volodimir Zelenski a descris convorbirea cu Trump drept „pozitivă”, „sinceră” și „plină de conținut”. „Credem că, împreună cu America și cu președintele Trump și sub conducerea americană, vom ajunge la o pace de durată în acest an”, a spus Zelenski. Totodată, liderul de la Kiev a spus că încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice, precum și a infrastructurii civile, reprezintă „unul din primii pași pentru oprirea completă a războiului”.

De asemenea, Zelenski a cerut SUA mai multe sisteme antiaeriene. Trump a spus, conform BBC, că trecerea infrastructurii energetice a Ucrainei „în proprietate americană” ar putea ajuta statul ucrainean. De asemenea, va urma o „întâlnire tehnică”, la nivel de experți ucraineni și americani, în vederea stabilirii unui armistițiu în Marea Neagră.

„O mare parte a discuției s-a bazat pe convorbirea avută ieri cu președintele Putin pentru a alinia atât Rusia, cât și Ucraina, în ceea ce privește cererile și nevoile lor”, a scris Trump. „Suntem pe drumul cel bun”, a adăugat el.

Trump a spus că i-a cerut secretarului de stat Marco Rubio și consilierului pentru securitate națională Mike Waltz „să facă o descriere exactă a punctelor discutate”. „Tocmai am încheiat o convorbire telefonică foarte bună cu preşedintele Zelenski al Ucrainei. Aceasta a durat aproximativ o oră. Îi voi ruga pe secretarul de stat Marco Rubio şi pe consilierul pentru securitate naţională Michael Waltz să ofere o descriere exactă a punctelor discutate. Această declaraţie va fi publicată în curând” – a scris Trump pe reţeaua sa de social media.

Înainte de această discuție, liderul ucrainean a spus că se așteaptă să primească detalii de la Trump despre conversația sa telefonică cu președintele rus Vladimir Putin, care a avut loc pe 18 martie. Vorbind despre discuțiile dintre SUA și Ucraina din Arabia Saudită, Zelenski a declarat: „Cred că totul merge în direcția corectă, deși nu pentru Rusia, care este întotdeauna nemulțumită când ceva merge bine”.

Două moldovence au înșelat o femeie din Kazahstan de 80 de mii de euro după ce au pus un anunţ fals de vânzare a unui apartament

Procuratura raionului Edineț, împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Edineț au expediat în judecată o cauză penală în privința a două persoane, în care au fost deconspirată și investigată o schemă de obținere a mijloacelor financiare prin escrocherie (art.190 alin.(6) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza vizată a fost investigată de subdiviziunea teritorială a procuraturii, ca rezultat al transferului de urmărire penală al dosarului penal, preluat de la autoritățile competente ale Republicii Kazahstan.

Potrivit rechizitoriului, cele două învinuite, în vârstă de 28 și 46 de ani, în comun cu un grup de persoane în curs de identificare, în luna iunie a anului 2017, aflându-se în Federația Rusă, au organizat plasarea unui anunț fals despre vânzarea unui apartament în or. Astana, Republica Kazahstan.

Apoi, la 03 iunie 2017, victima, după vizualizarea anunțului plasat a exprimat dorința de a procura apartamentul.

Aceasta a fost indusă în eroare să efectueze un transfer în sumă de 80 000 de dolari SUA, pentru a confirma capacitatea financiară de procurare a bunului imobil, cu expedierea ulterioară a pozelor documentelor de plată.

În continuare, în perioada 06-08 iunie 2017, una din învinuite, în timp ce se afla în orașul Moscova, cu utilizarea unui pașaport fals, a ridicat banii în mai multe tranșe de la diferite bănci.

Potrivit legii, faptele incriminate învinuitelor se sancționează cu închisoare de până la 15 ani, cu amendă în mărime de până la 20 000 de unități convenționale și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

O localitate din Hâncești devine un model de responsabilitate ecologică. VIDEO!
Articolul anterior
Tarife mai mici în roaming: Cât au economisit moldovenii
Articolul următor