Top 7 universități din Europa la care studenții moldoveni pot studia gratuit

Costurile pentru studiile de înaltă calitate sunt în creștere în întreaga lume. Cel puțin șapte țări europene oferă oportunitatea de a studia gratuit ori nu percep sume fabuloase pentru a-ți continua studiile acolo. Unele dintre universități oferă inclusiv cursuri de pregătire gratuite pentru absolvenții de liceu. Iată țările în care și studenții moldoveni au șansa de a studia fără să plătească, iar criteriile de admitere ţin cont, în mare proporţie, de o cunoaştere foarte bună a limbii engleze.

separator
anBnJnc9NTkwJmhhc2g9ZmZkNTdlZWUwN2ZkYjdmNDk5NjhjMTRiN2RjYzk5MzY=.thumb

Danemarca

Danemarca este una dintre cele mai atractive țări din acest punct de vedere. Programul de formare în Danemarca oferă școlarizare gratuită pentru rezidenții din UE, țările est-europene și Suedia. Elevii din alte țări trebuie să plătească pentru studiile lor. La nivel european, sistemul danez pare să subvenţioneze cel mai mult educaţia. Astfel, Danemarca se poate lăuda cu cel puţin şase instituţii de învăţământ superior care pun la dispoziţia tinerilor programe de studii gratuite în diverse domenii.

Estonia

Estonia este una dintre țările care atrage studenții cu programele gratuite de studii pe care le oferă. Unele universități ar putea acorda studii gratuite de licență și master, iar studiile de doctorat sunt absolut gratuite la toate universitățile, fără excepție. Pentru a deveni student în Estonia este necesar să contactezi din timp universitatea la care dorești să înveți.

Finlanda

Pentru studenții din UE și din țările est-europene care se înscriu în colegiile și universitățile din Finlanda, educația este gratuită, iar ceilalți trebuie să plătească. Studiile de doctorat sunt absolut gratuite în această țară.

Norvegia

În Norvegia, poți studia gratuit la orice universitate. Nu există restricții, indiferent de țara de origine. Însă, studenții trebuie să plătească 35-72 de dolari per semestru, această contribuție oferă multe beneficii suplimentare.

Slovacia

Majoritatea universităților din Slovacia oferă programe gratuite de studii. Studenții străini pot învăța gratuit 3 ani, după care, dacă se decid să-și continue studiile sunt nevoiți să plătească câte 1.400 de euro pentru fiecare an următor.

Slovenia

Universitățile din Slovenia sunt dispuse să accepte studenți de oriunde din lume. Dacă reușești să demonstrezi că ești un student demn de o bursă, studiile sunt gratuite. Rezidenții din Uniunea Europeană au mai multe facilități pentru a studia în această țară.

Turcia

Turcia este pregătită să ofere educație gratuită pentru absolvenții care vor fi capabili să treacă examenele cu cel mai înalt punctaj mediu GPA (Grade Point Average). În caz contrar, va trebui să plătești taxa pentru studii, care poate să varieze de la 500 până la 2000 de dolari pentru un an academic.

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

S-au redus prețurile la medicamente cu peste 10 la sută
Articolul anterior
Băiețelul de 6 ani, care a fost spulberat din brațele bunicii pe o trecere de pietoni, a stat patru luni în comă!
Articolul următor