Topul celor mai bune licee din țară

La examenul național de bacalaureat din anul 2021, 17 licee au obținut rezultate foarte bune, având media la examenul național de bacalaureat mai mare sau egală cu 8,00.

În 57 de licee media la examenul național de bacalaureat este mai mare sau egală cu 7,5, iar în 162 de licee este atestată o medie mai mare sau egală cu 7,00. Doar în șase licee media este mai mică de 6, conform Diez.md.

Rata de promovare a candidaților din licee de la profilul real este una similară cu cea a candidaților de la profilul umanist. Totodată, candidații de la profilul real care au promovat examenul național de bacalaureat au obținut medii generale mai mari decât colegii lor de la profilul umanist. Aici poți vedea ce rezultate a obținut liceul din localitatea ta!

Iată 17 cele mai puternice licee din țară, conform mediei la examenele de bacalureat:

Liceul ,,Prometeu-Protalent”, Chișinău – 9.27

Instituţia Publică Liceul Teoretic ,,Mircea Eliade”, Chișinău – 8.96

Instituţia Publică Liceul Teoretic Republican „Aristotel”, Chișinău – 8.84

Liceul ,,Prometeu-Prim”, Chișinău – 8.70

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Spiru Haret,” Chișinău – 8.59

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, Chișinău – 8.59

Instituția privată Liceul ,,Da Vinci”, Chișinău – 8.58

Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Chișinău  – 8.47

Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, Chișinău – 8.45

Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu”, Bălți – 8.23

Liceul Teoretic ,,Orizont”, Durlești – 8.18

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, sectorul Botanica – 8.14

Liceul de Limbi Moderne şi Management, Chișinău – 8.13

Liceul Teoretic ,,Alexandru cel Bun”, Bender – 8.10

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Chișinău – 8.10

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”, Chișinău- 8.06

Instituţia Publică Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Chișinău – 8.00

Medvedev propune „împărțirea liniștită” a Ucrainei pentru a fi ,,evitat un război nuclear”

Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial şi a invocat în context „aspiraţii” în acest sens ale Poloniei, Ungariei şi României, informează TASS, potrivit Agerpres.

„Lumea este bolnavă şi, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial. Este el inevitabil? Nu, nu este”, a spus Medvedev, susţinând un discurs în faţa participanţilor maratonului „Ştiinţa”.

Potrivit lui Medvedev, Rusia a fost „trasă în război, prin ciocnirea a două părţi ale unui singur popor”.

În opinia lui, perspectiva unui război nuclear nu doar că există, ci este în creştere. În acest context, el a calificat drept perfidie discuţiile despre agenda ecologistă, în condiţiile în care se pune problema supravieţuirii omenirii. „Încetaţi să mai suferiţi pentru că temperatura a crescut cu un grad într-un an sau într-o perioadă. (…) În opinia mea, asta este nimic faţă de perspectiva de a ne pomeni în epicentrul unei explozii cu o temperatură de 5.000 de kelvini, cu o viteză de 350 de metri pe secundă şi o presiune de 3.000 de kg pe metru pătrat, cu o radiaţie ionizantă şi impuls electromagnetic. O astfel de perspectivă există azi? Din păcate, da. Şi ea creşte în fiecare zi din motive cunoscute”, a spus Medvedev.

El a afirmat că este mai bună o „împărţire liniştită” a Ucrainei, decât statutul ei de membru în NATO sau un război mondial. „Lăcomia şi răutatea, ura, ambiţiile sunt mai puternice decât raţiunea şi gândirea sănătoasă. Polonia să-şi ia regiunile vestice ale Ucrainei, dar să spunem direct, şi Ungaria şi România visează de mai multe decenii”, a afirmat Medvedev.

Un copil s-a pierdut la Botanica

Un copil s-a pierdut la Botanica. Minorul a fost găsit de o femeie și dus la Inspectoratul de Poliție. Oamenii legii întreprind măsuri pentru a identifica părinții, scrie unimedia.info.

„Polițiștii întreprind toate măsurile pentru a identifica părinții cât și circumstanțele în care copilul a ajuns singur în stradă”, a declarat ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati.

Mercedes-Benz pleacă din Rusia

Dealerul rusesc de autoturisme Avtodom a anunțat că a încheiat un acord cu Mercedes-Benz pentru a cumpăra afacerile producătorului auto german din Rusia, relatează TASS, comform Hotnews.

Mercedes-BenzFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Reprezentanții Avtodom au anunțat într-un comunicat remis presei că vor prelua acțiunile și activitățile concernului german în filialele sale din Rusia, inclusiv Mercedes-Benz Rusia (distribuitorul oficial al Mercedes în Rusia), Mercedes-Benz Manufacturing Rusia (o fabrică auto situată lângă Moscova) , Mercedes-Benz Bank Rusia”, „Mercedes-Benz Financial Services Rusia” (filiala de leasing) și Mercedes-Benz Capital Rusia (activități de leasing, factoring și asigurări auto).

Avtodom va asigura de asemenea asistența tehnică pentru mașinile Mercedes-Benz aflate în perioada de garanție în Rusia.

În ceea ce privește fabrica Mercedes din Rusia, dealerul a anunțat că intenționează să își aleagă un partener care să se ocupe de ea în viitorul apropiat.

„Suntem încântați să anunțăm finalizarea tranzacției de achiziție a activelor rusești ale Mercedes-Benz. A fost un proces lung și dificil de transfer al activelor străine către un investitor local. Acum că afacerea este încheiată, suntem încântați să anunțăm reluarea timpurie a serviciului de mașini Mercedes-Benz în Rusia și activitatea altor companii”, afirmă comunicatul remis de Avtodom presei.

Astăzi, toată lumea este îngrijorată de ce se va întâmpla cu uzina. În viitorul apropiat, vom putea numi partenerul nostru tehnologic și vom împărtăși planuri pentru reluarea producției. Cel mai important factor pentru noi este păstrarea locurilor de muncă ale angajaților”, a mai punctat acesta.

Rusia vrea ajutorul Chinei să repornească producția de la fabrica Mercedes

Serviciul de presă al Ministerului Industriei și Comerțului de la Moscova a menționat la rândul său că guvernul rus colaborează cu Avtodom în vederea găsirii unor modalități de a atrage parteneri pentru a reporni unitatea de producție a Mercedes.

La sfârșitul lunii martie a acestui an, ministrul rus al Industriei și Comerțului, Denis Manturov a declarat că nu exclude posibilitatea unui parteneriat cu companii din China pentru fosta fabrică Mercedes-Benz. De altfel, producătorii auto chinezi au început să acopere încă de anul trecut golul lăsat în Rusia de plecarea marilor branduri occidentale.

În primul trimestru al lui 2023 ruşii au cumpărat mai multe maşini chinezeşti inclusiv decât automobile Lada, cel mai popular vehicul fabricat local în Rusia.

Mercedes-Benz a anunțat înspre sfârșitul lunii octombrie a anului trecut că își va vinde afacerile din Rusia unei companii locale, după ce suspendase exporturile către țara condusă de Vladimir Putin încă din luna martie în semn de protest față de invadarea Ucrainei.

Elon Musk, cu fiul cel mic în brațe, într-o videoconferință. Imaginile au devenit virale
Articolul anterior
Ultimele aplauze pentru regretatul Benone Sinulescu! Artistul, înmormântat pe aleea principală a Cimitirului Eternitatea
Articolul următor