Topul celor mai scumpe orașe: Chișinăul este unul dintre cele mai ieftine

Chişinăul este unul dintre cele mai ieftine oraşe în comparaţie cu alte capitale europene. Un top realizat de către experţii unui site internaţional arată că acesta se situează pe locul 46 din 50 în clasamentul oraşelor cu cea mai scumpă viaţă din Europa Centrală şi de Est.

Topul a fost realizat în baza cheltuielilor zilnice de rutină, cum ar fi la produse alimentare, călătorii interne sau servicii comunale. Potrivit sursei, costurile pentru o persoană se ridică la peste 8.000 de lei pe lună, fără plata chiriei, transmite Tvr Moldova.

Potrivit clasamentului realizat de către site-ul Numbeo.com, primul în top 50 cele mai scumpe oraşe din Europa este Praga. Acolo un bilet pentru transportul public costă în jur de 25 de lei, în schimb, în Chişinău, care se află pe locul 46, o călătorie cu troleibuzul costă doar 2 lei. O masă la restaurant costă în jur de 500 de lei pentru două persoane, la Chişinău, în comparaţie cu peste 740 de lei, cât e în capitala Cehiei.

PREŢURI PENTRU TRANSPORTUL PUBLIC PRAGA/CHIŞINĂU:

PRAGA – 24.69 lei
CHIŞINĂU – 2 lei

PREŢURILE PENTRU UN MENIU DE 2 PERSOANE ÎN RESTAURANT:

PRAGA – 740 de lei
Chişinău – 500 de lei

Experţii susţin că preţurile nu sunt mari, dar salariile cetăţenilor Republicii Moldova sunt mici în comparaţie cu majoritatea ţărilor europene.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Cetăţenii Republicii Moldova pot să observe care sunt preţurile în Germania, care este cea mai bogată economie a Uniunii Europene, şi o să observe că pentru o gamă largă de produse preţurile sunt la fel. Dar veniturile sunt mai mici în Republica Moldova şi în termeni relativi din această perspectivă Chişinăul este un oraş foarte scump.”

Ultimele statistici arată că doar 10% dintre angajaţii Republicii Moldova au un salariu mediu de 15 mii de lei şi doar 5% de aproximativ 20 mii de lei. Totodată, pentru cheltuielile gospodăreşti, un locuitor al Chişinăului cheltuie cel puţin 5.500 de lei pe lună.

Potrivit publicaţiei internaţionale, o familie formată din 4 persoane, din Chişinău, ar avea nevoie de cel puţin 27 de mii de lei pentru a duce o viaţă decentă şi suma aceasta nu include şi cheltuielile pentru spaţiul locativ. Cele mai mari sunt cheltuielile pentru serviciile comunale şi imobile. Preţul unui apartament în centrul Chişinăului ajunge şi la peste 1.000 de euro pentru un metru pătrat, aproape la fel ca în alte oraşe europene.

Clasamentul se bazează pe calcule procentuale, unde New-Yorkul reprezintă standardul de 100%. De asemenea, în top se regăsesc mai multe oraşe din România: Cluj-Napoca ocupă locul 18, Bucureştiul – 19.

În Republica Moldova va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a semnat, împreună cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nicolaos Dendias, și președintele Fundației de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, profesorul Kypros Nikolaides, un memorandum de înțelegere, anunță autoritatea în sănătate.

Memorandumul presupune implementarea unui program de medicină materno-fetală, în perioada 2022-2025. În cadrul acestuia, va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului, unde femeile gravide din țară vor avea acces la metode noi de investigații medicale. Acestea vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, alte afecțiuni la bebeluși și gravide.

De asemenea, doi obstetricieni din Republica Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională, acordate de FMF. Medicii vor obține competențe în diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, afecțiunilor la gravide care determină nașterea prematură și decesul. Vor fi ghidați în acest sens de profesorul Kypros Nikolaides, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina materno-fetală. Doctorii vor aplica cunoștințele însușite în cadrul unității de medicină materno-fetală din Republica Moldova, pentru activitatea căreia FMF va dona ecografe, computere, mobilier, etc.

La fel, va fi elaborat un program de formare profesională în medicina materno-fetală, în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Turcia s-a deplasat cu trei metri mai aproape de Grecia, după cutremurele de luni

Turcia s-a apropiat cu trei metri de Grecia, după cutremurele devastatoare care au avut loc luni și în urma cărora și-au pierdut viața aproape 16.000 de persoane, în Turcia și Siria, scrie presa elenă. Seismologul grec Gerasimos Papadopoulos a dezvăluit că unda seismică a făcut ca Turcia să înainteze cu trei metri în Marea Egee, scrie digi24.ro.

„Placa arabă presează placa anatoliană, iar placa anatoliană este ocupată din punct geografic de Turcia. A avut loc o alunecare de-a lungul liniei de contact a celor două plăci, acolo unde se află falia, și anume o alunecare a plăcii anatoliene.

Cu alte cuvinte, Turcia a fost împinsă spre vest, spre Egee și s-a deplasat cu aproximativ 3 metri”, a explicat seismologul. Potrivit acestuia, nu este exclusă posibilitatea ca falia Anatoliei de Nord să se activeze după cutremurul de 7,7 grade.

„Mișcarea plăcilor tectonice este continuă. Din această mișcare a venit ruptura pe falie și cutremurul. Și tocmai pentru că avem această deplasare, nu este exclus ca presiunea, tendințele cum spunem, să se transmită și în falia nord-anatoliană. Există această posibilitate întrucât fenomenele sunt complexe, nu urmează reguli stricte”, a mai precizat seismologul Gerasimos Papadopoulos.

Bilanțul catastrofei cu care se confruntă Turcia și Siria crește de la o oră la alta. Aproape 16.000 de oameni au murit în cele două țări, după cutremurele devastatoare de luni. În Turcia, bilanțul a crescut la cel puțin 12.873, a anunțat joi Agenția pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor (AFAD). În Siria, numărul total al victimelor este de cel puțin 2.992.

Aproximativ 1.262 de decese au fost înregistrate în părți ale țării controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. A fost a treia noapte în care sute de mii de sinistrați s-au adăpostit în corturi, în mașini sau chiar printre ruine. Începe a patra zi de căutări disperate.

Misiunile de salvare se transformă, din păcate, în unele de recuperare a trupurilor celor care au rămas prinse sub miile de clădiri prăbușite. Sunt încă zone afectate de cutremurele în care echipele de intervenție nu au ajuns. Oamenii sunt disperați și i-au reproșat președintelui Recep Erdogan, care a vizitat zonele afectate, că nu face nimic pentru ei.

VIDEO! Două camioane s-au ciocnit în Capitală. Un șofer a fost rănit

Două camioane au provocat un accident pe strada Petricani din Capitală.

Accidentul s-a produs azi, 9 februarie, în jurul orei 09:14, transmite Știri.md.

Potrivit informației, ambele camioane erau de model Mercedes, iar șoferii sunt doi tineri cu vârstele de 30 și 35 de ani.

În urma accidentului a avut de suferit șoferul de 30 de ani. Acesta a fost preluat de medici și dus la spital pentru îngrijiri medicale.

Pe caz a fost inițiată o anchetă în stabilirea tuturor circumstanțelor și cine dintre șoferi se face vinovat de producerea accidentului.

Situația din Lugansk, Ucraina, se agravează. Oamenii sunt rugați să nu iasă din case
Articolul anterior
Tații care citesc povești copiilor sunt părinți mai buni, conform studiilor
Articolul următor