Tortul în formă de halat de medic, cu stetoscop. O tânără pentru care cofetăria e o artă realizează torturi sculptate spectaculoase

O tânără face artă din cofetărie, realizând torturi sculptate foarte originale și apreciate. Cel mai recent tort original a fost în formă de halat de medic, având inclusiv stetoscop.

Tortul a fost realizat în două zile FOTO arhiva personală Raluca Țîrcomnicu

Tortul cu halatul de medic a fost cadou pentru un medic ATI, medic foarte apreciat de colegi și foarte pasionat de meseria lui.

„Ideea modelului a fost a mea, după ce m-am consultat cu doamna care a dat comanda. Acest model mi s-a părut că împletește cu succes câteva cerințe: să nu fie foarte mare, dar să aibă și acel element „wow”, fără a fi un tort sculptat în întregime. Realizarea unui tort de dificultate medie, ca halatul de doctor, durează cel puțin două zile. În prima zi se coace și se pregătesc cremele, iar în a doua zi se montează și se decorează”. explică Raluca, o tânără originară din Piteşti, care a revenit în România după ce a lucrat nouă ani la Paris şi Londra,.

Tânăra spune că pentru ea, tortul respectiv a fost „o provocare”, fiindcă are „o mare fobie de doctori și spitale”.

„Pentru a realiza elementele de decor, cum ar fi sonda de intubare, am făcut și muncă de cercetare, pentru a fi sigură că ceea ce modelez este corect din punct de vedere științific. Sonda de intubare a fost modelată în pastă de zahăr”, explică Raluca.

Raluca a avut o comandă cu totul deosebită: un tort de 60 de kilograme în forma unei maşini Range Rover. A lucrat o săptămână pentru realizarea lui, iar la final acesta măsura 80 de centimetri în lungime. Tânăra a realizat inclusiv torturi în formă de buchete de flori sau chiar un tort în formă de cărţi, acesta din urmă pentru ziua de naştere a unei bune prietene.

Raluca a realizat chiar și un tort în forma barajului Vidraru sau un tort în formă de călușar, pentru acesta din urmă luând și un premiu la o expoziție internațională.

Are o diplomă de designer de torturi, obținută în Anglia

tort titanic raluca tircomnicu jpg

La Paris, şi-a descoperit pasiunea de a realiza torturi şi brioşe. Înainte de a se întoarce în România, a lucrat la sediul regional din Londra al faimosului lanţ de hoteluri Hilton. În capitala Marii Britanii a început să se perfecţioneze şi să se perfecţioneze tot mai mult în realizarea brioşelor. Raluca Țîrcomnicu a făcut cursuri cu unii dintre cei mai mari decoratori de torturi de pe glob.

„Torturile sunt făcute de la zero în laboratorul meu. Toate ingredientele pe care le utilizez sunt de calitate. Utilizez pentru torturile pe care le realizez numai unt cu 82% grăsime, ouă proaspete și ciocolată belgiană Callebaut de cea mai bună calitate”, mai spune Raluca.

Un detaliu important este acela că torturile realizate nu se ţin la frigider. Şi aceasta pentru că reţetele sunt pe bază de zahăr şi unt de 82%, cele două ingrediente acționând ca un conservant.

Raluca deţine o diplomă de Master Cake Designer, obţinută în Anglia, având în CV numeroase cursuri, tabere şi concursuri cu cei mai mari decoratori în domeniu. În urmă cu aproape șase ani, Raluca a mers în Statele Unite ale Americii pentru a o întâlni pe Karen Portaleo, idolul său în materie de torturi sculptate, celebră pentru torturile ieșite din comun pe care le realizează şi care sunt adevărate opere de artă.

tort titanic raluca tircomnicu jpg
tort titanic raluca tircomnicu jpg
tort titanic raluca tircomnicu jpg
tort titanic raluca tircomnicu jpg

sursa

Unii cereau, alții îi contraziceau. Protest și contraprotest în Chișinău în ajunul Zilei proclamării Unirii

Zeci de cetățeni s-au adunat duminică, 26 martie, la Monumentul Ștefan Cel Mare și Sfânt pentru a cere unirea cu România. Împotriva acestora protesta un alt grup de oameni, care s-au manifestat împotriva unirii Republicii Moldova cu țara vecină România, scrie tv8 pe Instagram.

„România n-a avut graniță la Prut”, au scandat persoanele adunate.

Pe 27 martie 2023, se împlinesc 105 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În Moldova ar putea apărea legea privind protecția animalelor

Pe pagina oficială a Parlamentului a fost publicat proiectul de Lege pentru Protecția Animalelor propus pentru examinare. Asupra proiectului s-a lucrat aproape un an, în colaborare cu Centrul Național de Mediu și cu susținerea UE, anunță autorii, scrie zugo.md.

Câteva dintre aspectele de baza pe care le prevede legea propusă:

1. Crearea bazei de drept pentru protecția animalelor de tratament agresiv, suferința și moarte;

2. Introducerea concepturilor de confiscare a animalelor, interzicerea întreținerii lor, ajutor in situații de urgență;

3. Crearea Programului Național de Stat pentru reglarea numărului de animale domestice și fără stăpân, inclusiv proiectele de sterilizare gratuită și înregistrare;

4. Interzicerea oricăror acțiuni agresive față de animale;

5. Sterilizarea obligatorie a câinilor și pisicilor fără de rasa și a metișilor;

6. Interzicerea propagandei atitudinii agresive fata de animale;

7. Crearea bazei unice naționale a animalelor domestice;

8. Înregistrarea obligațiunilor persoanelor care se ocupa de comerțul și înmulțirea animalelor, și lupta contra celor care o fac ilegal;

9. Crearea Gospodăriei Agricole, Consiliului Consultativ, pentru protecția animalelor, subordonate Ministerului, compuse din specialiști ai asociațiilor obștești;

10. Introducerea programelor de instruire despre întreținerea umană și responsabila a animalelor;

11. Înregistrarea regulilor asupra comercializării digitale a animalelor;

12. Interzicerea întreținerii animalelor sălbatice in incinta restaurantelor si altor instituții de divertisment;

13. Propune crearea structurilor specializate in poliție pentru protecția animalelor;

Discuții cu privire la acest proiect vor avea loc la data de 04.04.23, în Parlamentul RM.

De precizat este că în Moldova, la moment, nu exista nicio lege care ar proteja animalele și bunăstarea lor.

La o școală din Floreni s-au furat geamurile din termopan. În clădire s-au investit sute de mii de euro și trebuia să devină o instituţie modernă

O clădire în care s-au investit sute de mii de euro şi care trebuia să devină o instituţie de învăţământ modernă, zace acum în paragină. E vorba despre şcoala din satul Floreni, raionul Anenii Noi, pentru a cărei finalizare nu s-au mai găsit bani. Şi, ca taboul să fie complet, zilele trecute de pe şantier s-au furat şi profilele metalice pentru geamurile termopan, scrie tvrmoldova.md.

Primarul localităţii spune că ministerul Educaţiei cunoaşte problema dar ridică din umeri.

Nadia Mihuță jurnalist Tvrmoldova: „În clădirea şcolii s-a investit peste un milion de euro, dar acum zace în paragină. De curînd au fost furate şi cele 77 de profile metalice pentru geamurile termopan. Pentru a fi găsit făptaşul, Primăria oferă o recompensă de 10 mii de lei.”

Construcţia şcolii a început în 2007 dar din lipsa banilor lucrările s-au oprit în 2010. De atunci, geamurile au fost sparte şi, în urmă cu cîteva nopţi, s-a furat şi tîmplăria metalică. Ruslan Crețu primar, satul Floreni: „Valoarea aproximativă este în mediu 600 de euro pentru un geam.

Calculaţi mai departe… peste un million de lei este dauna la ziua de astăzi şi idee nu am cît ne-ar costa să punem astăzi un geam. Deci, geamurile erau doar ramele ca să înţelegeţi. Ramele din aluminiu, sticlele nu erau.” Şcoala trebuia să primească 600 de elevi în clase şi laboratoare moderne şi bine dotate. Recent, clădirea a fost transferată administraţiei locale dar primarul spune că nu sînt resurse financiare pentru a continua lucrările.

Ruslan Crețu, primar, satul Floreni: „Cinci luni în urmă am fost la Minister, nu mai ţin minte dacă era ministrul actual şi am cerut o soluţie. Ori să lucrăm cu Eparhia să facem o şcoală ca un seminar duhovnicesc. Ei au zis că sursă nu au şi în termenul apropiat nu o să investească nimic în şcoala aceasta. Deci destinul ei este simplu de tot.

„Localnicii sînt nevoiţi să-i ducă pe copii la şcolile din satele vecine. „Ştiu că nu păzeşte nimeni şi cui şi ce i-a trebuit s-a dus şi şi-a luat şi au distrus şcoala. Dar erau puse şi geamurile şi sticlele era tot şi chiar mă bucuram.”

„În primul rînd cred că este foarte important să avem o şcoală în care să învăţăm din clasa I-a pînă în clasa a XII-a, pentru că majoritatea copiilor din localitate pleacă şi învaţă în Sîngera.”

„Din 65 fac şcoală în Floreni. Cînd am terminat eu clasa 8-a a început să se facă şi aşa şi a murit după cum văd. -Care credeţi că ar fi o soluţie acuma? Să se găsească bani să se investească sau? -Depinde de Ministerul Educaţiei, sau cine răspunde de aceasta.”

Am încercat să obţinem o reacţie de la ministerul Educaţiei dar purtătoarea de cuvînt ne-a spus că ne va oferi mai multe informaţii abia luni. Între timp, poliţia precizează că a demarat o anchetă pentru furt. În prezent, în localitatea Floreni locuiesc peste patru mii de locuitori şi acolo există o singură şcoală, care e veche de peste 80 de ani şi nu oferă suficient spaţiu pentru toţi copiii din comunitate.

Două avalanșe mari în Făgăraş! A lăsat turiștii blocați: „Nu s-a mai pomenit așa ceva în ultimii 50 de ani”
Articolul anterior
Adele a izbucnit în lacrimi la propriul concert după ce a văzut gestul unui fan: „Îmi pare atât de rău”
Articolul următor