Tot mai multe mame cu copii din Ucraina se refugiază în țara noastră

Un centru pentru copii în dificultate care trebuia să fie deschis în Primăvara acestui an la Căușeni, a decis să-și înceapă activitatea mai devreme și să-și pună la dispoziția mamelor cu copii din Ucraina tot spațiu disponibil.

Deși inițial era prevăzut pentru 11 copii în dificultate, administrația acestuia a decis să ofere acoperit deasupra capului și tot ce este necesar pentru 11 copii și 8 mame. Din primele zile de război din Ucraina mamele cu prunci în brațe au fost adăpostite aici, iar condițiile de trai de care beneficiază sunt echivalente cu cele de acasă, transmite Studio L.

Irina Miresnicenco din Odesa după ce împreună cu cei doi copii ai săi au ieșit din apartamentul din Odesa, s-a pornit spre nicăieri. 

A ajuns la vama Palanca din Moldova în speranța că aici va găsi un refugiu și un cer senin deasupra capului. Voluntarii de la vamă au îndreptat-o la Căușeni, iar aici a fost adăpostită într-un centru de plasament nou nouț, deschis pentru persoanele aflate în dificultate. Spune că și-a găsit liniștea în acest la Căușeni asta deși recunoaște că nu s-a așteptat niciodată că războiul va avea o continuitate atât de mare. 

Aceste 2 fetițe dint dintr-o localitate din apropierea Odesei, ele afirmă că lii dor de tata care a rămas să lupte și înțeleg perfect ce se întâmplă la ele în țară.În total 8 mame și 11 copii au fost cazate în centrul de plasament pentru copii nevoiași, acestea sunt mulțumite de condițiile hoteliere oferite, dar spun că așteaptă cu nerăbdare să revină acasă. 

Centrul de plasament Grația a fost construit în anul 2021 fiind destinat inițial copiilor în dificultate din Căușeni. Odată cu începutul războiului din Ucraina acesta a fost reprofilat, iar cei 11 refugiați sunt primii oameni care au fost cazați aici. Marina este o fetiță de 8 ani din regiunea Odesa care a ajuns la Centrul pentru copii aflați în dificultate din orașul Ștefan Vodă, după ce părinții ei au luat decizia de ai salva de război. 

Alături de alți cinci frați ai săi  copii au trecut vama, iar în Moldova nu-I aștepta nimeni. Noroc de voluntarii din Ștefan Vodă care s-au apropiat de ei, iar când au auzit că sunt singuri au apelat la autoritățile locale. În total 15 copii și 8 mame din Ucraina au fost adăpostiți la centrul de plasament din Ștefan Vodă.   

Refugiaţii vin cu povești halucinante despre efectele războiului. Mamele cu prunci în brațe spun că  cel mai complicat a fost să le explice copiilor ce se întâmplă în țara lor. Centrul de plasament pentru copii în dificultate din Ștefan Vodă și-a deschis ușile încă acum 20 de ani, asistenții parentali profesioniști spun că indiferent de naționalitate copii sunt primii care suferă în astfel de situații de risc. 

Autoritățile locale din cele două raioane ale țării odată cu criza refugiaților au reușit să deschidă ușile a 7 centre de plasament pentru familiile refugiate din Ucraina, pe lângă casare și alimentare, cetățenii ucraineni mai beneficiază de support psihologic și alocații lunare de întreținere. 

La începutul lunii noiembrie a anului curent în cele două raioane din sud-estul țării activau trei centre de plasament.

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Proteste violente la Salonic şi Atena, după ce un băiat rrom a fost împuşcat de poliţie

Membri ai comunităţii rrome din Grecia au ieşit, marţi, pe străzile din Salonic pentru a protesta după ce un băiat rrom de 16 ani a fost împuşcat de un ofiţer de poliţie care îl urmărea pentru un presupus furt de benzină.

proteste salonic atena

Protestatarii au aruncat pietre către biroul din Salonic al Parchetului grec, în contextul în care ofiţerul de poliţie respectiv a compărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere, conform DPA.

Presa elenă a difuzat imagini în care forţele de ordine încercau să disperseze mulţimea furioasă.

Băiatul de etnie rromă a fost împuşcat în zona capului şi se află internat, în stare gravă.

Potrivit informaţiilor preliminare din anchetă, el îşi alimentase automobilul cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti.

Cotidianul Kathimerini a relatat că ulterior băiatul a condus periculos maşina în timp ce era urmărit de poliţişti pe motociclete.

După ce automobilul a fost oprit, un ofiţer de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a tras un glonţ care a trecut prin geamul lateral şi prin tetieră şi a lovit capul băiatului.

Demonstraţii au avut loc şi la Atena, membrii comunităţii rrome acuzând autorităţile de discriminare.

Aceste acţiuni de protest au avut loc în ziua când se împlinesc 14 ani de la împuşcarea mortală a lui Alexandros Grigoropoulos (15 ani), în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Poliţistul implicat în acel caz a fost ulterior condamnat pentru omucidere.

sursa

Cristiano Ronaldo, lăsat pe bancă la meciul cu Elveția. Explicația selecționerului portughez

Cristinao Ronaldo a fost lăsat pe bancă de selecționerul portughez Fernando Santos la meciul cu Elveţia, din optimile Cupei Mondiale din Qatar.

Cristiano Ronaldo

RTP şi SIC sunt cele două posturi TV din Portugalia care au anunţat primele că atacantul Cristiano Ronaldo ar începe meciul cu Elveţia pe banca de rezerve. Selecţionerul Fernando Santos nu ar fi digerat ieşirea lui CR7 după înlocuirea din meciul cu echipa Coreei de Sud şi i-a luat acestuia banderola de căpitan, care va ajunge pe braţul lui Pepe, celălalt veteran al echipei lusitane, scrie News.ro.

Santos a declarat înainte de meci că decizia de a îl lăsa rezervă pe Ronaldo nu este o pedeapsă, ci „o opțiune strategică”.

„Nicio legătură, subiectul acela este închis. A fost o opțiune strategică, pe care o pregăteam de câteva zile pentru acest joc, cu mutări diferite. O opțiune strategică, nimic mai mult de atât. Este un profesionist exemplar și dacă va trebuie să intre pe teren, va ajuta foarte mult Portugalia”, a spus Santos, potrivit Record.pt.

Gonçalo Ramos, atacantul de 21 de ani al Benficăi, i-a luat locul lui Cristiano Ronaldo în primul 11, la meciul cu Elveția.

Este pentru prima oară după Euro 2004 când Cristiano Ronaldo lipseşte din echipa de start a unui meci decisiv al echipei Portugaliei, în afara cazurilor când a fost accidentat sau suspendat.

sursa

Guvernul renunţă la cel mai scump proiect energetic: nu mai este relevant. Investițiile vor fi relocate pentru realizarea altor proiecte importante de securitate energetică
Articolul anterior
O fetiță de 4 ani din Italia a stat mai multe ore lângă mama decedată în timpul nopții
Articolul următor