Tot mai mulți delfini mor din cauza petrolului rusesc scurs în Marea Neagră

Mai mulți delfini au murit în Marea Neagră din cauza petrolului vărsat, după ce două tancuri petroliere au fost avariate în urma unei furtuni, la mijlocul acestei luni, potrivit unui raport care citează un expert în mediu, informează agenția de presă germană Deutsche Presse-Agentur (DPA), scrie libertatea.ro.

Un număr de 11 delfini morți au fost găsiți în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, a informat agenția rusă de stat Ria Novosti, citând-o pe Tatiana Belei, directoarea centrului de mediu Delfa.

Petrolul curge și acum din cele două tancuri care s-au răsturnat pe 15 decembrie Petrolul continuă să se scurgă din cele două tancuri petroliere care s-au răsturnat pe 15 decembrie, în timpul unei furtuni, în Strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră și Marea Azov.

Petrolul este adus de valuri pe plaje pe o distanță de zeci de kilometri, afectând nu doar regiunea Krasnodar, ci și Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Aproximativ 8.000 de voluntari curăță în prezent plajele, conform rapoartelor. Aceștia au salvat 700 de păsări acoperite cu ulei, a declarat guvernul regional. Delfinii, specii pe cale de dispariție Nu au fost furnizate informații despre numărul total al viețuitoarelor ucise de scurgerea de petrol.

Marea Neagră găzduiește trei specii de delfini: delfinul cu bot gros de la Marea Neagră, delfinul comun și marsuinul. Toate cele trei sunt incluse în Cartea roșie a speciilor aflate pe cale de dispariție.


Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Recomandări pentru călători privind alegerea traseelor de traversare a frontierei
Articolul anterior
Elon Musk a devenit cel mai bogat om din lume și un „președinte din umbră”
Articolul următor