Tot mai mulţi miri preferă să se cunune fără naşi

Tot mai mulți tineri preferă să se cunune fără nași. Vezi de ce aceştia renunță la tradițiile seculare şi ce spune biserica despre asta.

În ultima perioadă în Republica Moldova a început să prindă contur o tendință care sparge tiparele – din ce în ce mai mulți tineri care vor să se căsătorească decid să se cunune fără nași. Ce îi determină să renunțe la tradiția care până mai ieri părea de nezdruncinat? Tot mai mulţi tineri de la noi sparg tiparele şi se căsătoresc fără naşi de cununie. Cum decurge un astfel de eveniment, dar și care este poziția preoților cu privire la acest subiect a aflat sputnik.md.

S-au săturat de tradiții?

Tinerii care decid să se căsătorească fără nași de cununie spun că iau astfel de decizii din varii motive. Unii afirmă că nu găsesc o pereche potrivită care să le fie alături pe parcursul căsniciei, alții nu văd rostul acestui obicei.

„Dorim să ne cununăm și sub nicio formă nu ne dorim nași sau nani și martori cum se spune. Vrem doar cu preotul și atât. Nu văd nimic rău în asta – că nu ai nași. Principalul ca tinerii să fie cu sufletul curat și împăcat, cu dragoste adevărată față de bunul Dumnezeu. Restul nu mai contează”, a declarat o tânără care planifică să facă nunta în scurt timp.

Unii tineri consideră că, de multe ori, moldovenii exagerează atunci când vine vorba de obiceiurile de nuntă, iar tradițiile seculare încep să sufere „mutații” – oamenii le oferă un cu totul alt sens și așa se face că nașii nu le mai devin în cele din urmă „părinții spirituali”.Pe alți tineri îi obosește ideea că trebuie să le poarte cinstea nașilor întreaga viață. Așa se face că tradițiile care altădată erau respectate cu sfințenie dispar încet-încet.„Noi ne-am cununat fără nași. Martori au fost părinții noștri”, a declarat o altă viitoare mireasă.De altfel, acest subiect este deseori discutat pe diverse forumuri sau rețele de socializare. Mai multe internaute s-au pronunțat pe un grup de pe Facebook cu privire la organizarea unei nunți fără nași.

”Asta e o tradiție ca și multe altele. Dacă treci peste ea nu se schimbă nimic”, a scris o tânără.

”Dacă nu aveți o pereche care să vă fie nași puteți face cununia și fără. Principalul voi să fiti fericiți în viața de familie”, a oferit un sfat o altă femeie.

Cuplurile care și-au organizat marele eveniment fără nași de cununie au povestit cum a decurs petrecerea. Unii tinerii spun că au ales să fie așezați singuri la masa de prezidiu, alții au stat alături de părinți sau frați și surori.

Totodată, tinerii au povestit că, în lipsa nașilor tradițiile la nuntă au fost asigurate de vornicei și prieteni.”Nu am avut nași. Am avut vornicei de onoare care au făcut toate tradițiile la nuntă”.

”Părinții și niște prieteni. Dar coroanele ni s-au pus direct pe cap. Nu le-a ținut cineva”, și-a împărtășit experiența o altă tânără.

Cum vede Biserica cununiile fără nași

Biserica Ortodoxă acceptă să cunune tinerii și fără naşi. Parohul bisericii „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail” din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, a declarat în cadrul unei emisiuni realizate în Studioul Sputnik Moldova că nașii de cununie au doar o semnificație simbolică și nu sunt obligatorii la această ceremonie religioasă.

„Biserica cunună mirii și fără nași. Această tradiție este caracteristică doar pentru localnicii din Moldova și România. De pildă, în Rusia nu există nași la nuntă. Astfel, Sfânta Taină a Cununiei este efectuată doar în prezența preotului, tinerii având în preajmă doi tineri sau un cuplu căsătorit care sunt un fel de „martori” în cadrul cununiei religioase”, spune Nicolae Ciobanu.

Preotul s-a mai referit la rolul și obligațiile nașilor de cununie. Potrivit lui, nașii trebuie să se aleagă dintre cei mai buni și mai evlavioși creștini, indiferent de starea lor socială, pentru că nașii sunt povățuitorii duhovnicești ai finilor lor și au mai mari îndatoriri față de aceștia chiar decât părinții cei trupești.”Mai mulţi tineri spun că astăzi este tot mai greu să găseşti naşi. Lăsând în umbră partea financiară, naşii de cununie trebuie să mai posede şi calităţi creştine: să îndrume finii pe calea credinței, să aibă o viață morală exemplară, să îndemne tinerii să meargă regulat la biserica. Nașul este obligat să supravegheze duhovnicește tinerii, să le ofere iconițe și cărți sfinte de citit. Însă, constatăm că foarte mulți nași sunt lipsiți de educația spirituală și pun accent mai mult pe interesul material: cadouri, distracții, mese copioase, etc. De aceea nu știu dacă nașul își mai are rolul de altă dată, odată ce nu-și cunoaște principalele datorii”, a adăugat preotul.

Recent, Cleopatra Strătan și Edward Sanda s-au căsătorit religios. Înainte de marele eveniment, în presă s-a vehiculat că mirii nu vor avea nași de cununie, dar vor fi susținuți de prieteni.„Nu avem nași, avem prieteni foarte buni care ne susțin și sunt alături de noi. Am zis că dragostea și căsătoria sunt despre noi. Nu vrem noi să respectăm ceea ce au făcut alții în trecut, dacă așa face toată lumea, noi nu trebuie să facem. Așa simțim noi, că nu avem nevoie”, a spus Edward Sanda în cadrul unei emisiuni la un post TV din România.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Colecţionarul moldovean inclus în Guinness World Records şi-a bătut propriul record
Articolul anterior
Casele părăsite dintr-o localitate din Grecia emană o arămă misterioasă
Articolul următor