Tot mai puțini moldoveni decid să-și construiască o casă

O casă la sol devine un lux. În toate regiunile țării, cu excepția autonomiei găgăuze, se atestă o scădere a numărului de autorizații de construcții eliberate pentru case de locuit.

separator

Potrivit datelor Biroului Național de Satistică, anul trecut au fost eliberate peste trei mii de autorizaţii de construcție pentru clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, în descreștere cu 0,8 la sută faţă de anul 2016. De asemenea, din numărul total de autorizații, cele mai multe au fost eliberate în mediul urban — 2028, cu 4 la sută mai puțin față de anul 2016, iar în mediul rural au fost eliberate apoape 1900 de autorizații, cu 2,9 la sută mai mult față de anul 2016. Și în regiunile din țară se atestă o scădere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădirile rezidențiale. Astfel, o scădere a numărului de autorizații se atestă în regiunile Nord, Centru și Sud și doar în Capitală și în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia s-au înregistrat cu 100 și respectiv 13 autorizații de construcție mai multe în comparație cu anul precedent.

În anul 2017, numărul autorizațiilor de construcții pentru clădirile nerezidențiale din municipiul Chișinău a scăzut cu 18 unități, în regiunea Nord — cu 103 unități, în regiunea Centru — cu 59 unități. În timp ce în regiunea Sud numărul autorizațiilor eliberate a crescut cu 47 unități, iar în autonomia găgăuză — cu 134 unități.

Sursa

 

Mii de australieni au pozat nud pe o plajă pentru a atrage atenția asupra unei probleme

Mii de persoane din Australia au luat parte la o ședință foto inedită. Aproximativ 2.500 de australieni au pozat nud pe o plajă din Sydney, pentru a atrage atenția asupra cancerului de piele. Imaginile au devenit virale pe rețelele sociale. 

Mii de australieni au pozat nud pe o plajă din Sydney | Digi24

Mii de australieni, de toate vârstele, s-au strâns pe plaja Bondi de la primele ore ale dimineții. Au admirat răsăritul, apoi s-au dezbrăcat în semn de protest pentru a atrage atenţia asupra cancerului de piele.

„Este ceva ce nu voi uita niciodată. Copiii mei vor fi mândri! Este ceva diferit. Am înghețat de frig”, povestește o australiancă.

Ei au fost subiectele, în timp ce nisipul și valurile au completat cea mai recentă lucrare de artă a fotografului Spencer Tunick.

„Se întâmplă atât de multe lucruri în interiorul și în afara corpurilor oamenilor”, a spus celebrul fotograf.

La finalul ședinței foto, australienii au făcut baie dezbrăcaţi în ocean.

Fotograful este cunoscut pentru organizarea de şedinţe foto nud în cele mai cunoscute atracţii turistice din lume. În 2010, Spencer Tunnick a mai organizat o şedinţă foto în masă la Sydney, când 5.200 de australieni au pozat nud. 

sursa

Vocea României: Trei moldoveni au rămas în concurs și vor lupta pentru marele trofeu

Etapa Confruntărilor a luat sfârșit la Vocea României, în cadrul celui de-al 10-lea sezon. Alți trei basarabeni care au evoluat aseară au reușit să își convingă antrenorii că merită să treacă mai departe. Este vorba despre Daniel Ciurea, Corina Ivanov și Mihailina Moisa.

Tudor a încheiat etapa confruntărilor cu două dueluri, unul fiind Carmen Cușa – Mihailina Moisa. Fetele au oferit o interpretare memorabilă a piesei „Army Of Me”, transmite unimedia.info.

„Amândouă ați fost fantastice! Ați făcut un super show, un super moment! Pe Mihailina am simțit-o mai pliată pe piesă”, a spus Smiley.

Tudor Chirilă a ales să meargă mai departe cu Mihailina. Și Carmen Cușa își continuă parcursul la Vocea României, după ce a fost salvată de Irina Rimes. The Motans a ales piesa “Nothing Breaks Like A Heart” pentru battle-ul dintre Elis Opriș și Corina Ivanov. Irina Rimes a felicitat fetele pentru piesă. 

„Alegerea piesei n-a fost neapărat una fericită pentru voi două, deși sunteți niște voci foarte bune și ați cântat foarte bine”, a spus Theo Rose.

„Ați cântat cu pasiune și v-ați asumat piesa!”, a adăugat Smiley.

„Ați fost minunate fetelor și a fost o reală plăcere să lucrez cu voi!”, a spus The Motans și în cele din urmă a ales să meargă mai departe cu Corina. Pentru battle-ul dintre Iulia Gîza și Daniel Ciurea The Motans a ales celebra piesă „Let Me Entertain You” de la Robbie Williams.
Cei doi concurenți au acaparat scena și au fost plini de energie. Entuziasmat, The Motans a dansat toată melodia, iar la un moment dat chiar s-a urcat pe scaunul său.

The Motans a ales să meargă mai departe cu Daniel Ciurea.

32 de civili au fost uciși de bombardamentele rușilor în Herson, din momentul eliberării orașului

Cel puțin 32 de persoane din regiunea Herson aflată în sudul Ucrainei au fost ucise de bombardamentele rușilor, de când forțele pro-moscovite s-au retras în urmă cu două săptămâni, a spus sâmbătă șeful poliției ucrainene, transmite Reuters.

Evacuations of Kherson

Forțele Rusiei și-au încheiat retragerea din orașul Herson pe 11 noiembrie, după o perioadă de ocupație de aproape nouă luni. Acestea sunt acum poziționate pe malul stâng al Niprului, de unde au bombardat orașul în mod regulat.

„Bombardamentele zilnice ale rușilor distrug orașul și omoară locuitorii pașnici. Per total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson începând de la eliberarea orașului”, a spus șeful poliței naționale, Igor Klimenko, pe Facebook.

„Mulți oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale țării. Însă mulți rezidenți rămân la casele lor și trebuie să le oferim securitatea maxim posibilă”, a continuat acesta, spunând că poliția a fost încă o dată la datorie în regiune.

Săptămâna trecută, un oficial de rang înalt spunea că Ucraina va începe în curând să evacueze oamenii care vor să părăsească regiunea.

Klimenko a mai adăugat că anchetatorii au înregistrat 578 de crime de război comise de trupele rusești și de complicii acestora din regiune. Moscova neagă în mod obișnuit acuzațiile că forțele sale au abuzat civili.

Celebrul interpret Michael Buble, a cărui copil a fost diagnosticat cu cancer, va deveni tată din nou
Articolul anterior
Ediția 13, ep. 10! Final de proiect Slăbește Sănătos: câștigătoarea a slăbit 26 kilograme în 4 luni!
Articolul următor