Toyota își închide fabrica din Sankt Petersburg și încetează producția din Rusia

Producătorul auto Toyota își va închide fabrica din Sankt Petersburg, care funcționează de 15 ani, și va înceta producția din Rusia, anunță Kommersant, care susține însă că firma nu va părăsi Federația Rusă.

Toyota plans to begin production of Lexus in US | Mint

În ultimele câteva luni, uzina companiei din Sankt Petersburg a fost inactivă din cauza problemelor logistice apărute după începerea operațiunilor militare din Ucraina. Potrivit surselor Kommersant, decizia actuală are legătură cu imposibilitatea de a relua livrările regulate. Importurile de vehicule ale mărcii în Rusia au fost suspendate până în prezent.

Pe lângă renunțarea la producția din Federația Rusă, compania optimizează și operațiunile biroului său din Moscova. Conform surselor Kommersant, compania vrea să se despartă în mod normal de angajații atât de la uzină, cât și de la birou. Mai mulți interlocutori ai Kommersant spun că aceștia vor primi compensații care vor începe de la 12 salarii.

În prezent, fabrica va fi scoasă din uz și posibil vândută, dar producția Toyota nu va fi reluată acolo.

Cu toate acestea, nu se vorbește despre continuarea producției de mașini Toyota, subliniază un alt reprezentant.

Cu toate acestea, compania nu va părăsi Federația Rusă.

Astfel, pentru proprietarii de mașini Toyota și Lexus, nimic nu se va schimba, spun sursele Kommersant, citate de Economedia: compania va continua să ofere servicii post-vânzare. În plus, această decizie nu afectează funcționarea rețelei de distribuitori.

Producția Toyota în Rusia a început în 2007. Președintele Vladimir Putin a participat în 2005 la ceremonia de punere a primei pietre pe locul viitoarei uzine și apoi la lansarea acesteia. O altă uzină la a cărei inaugurare a participat președintele, Mercedes din regiunea Moscovei, este acum de vânzare.

Uzina Toyota a fost prima dintre fabricile de automobile din Sankt Petersburg, iar Nissan și Hyundai sunt acum, de asemenea, situate acolo, cu producția suspendată.

La Sankt Petersburg se produceau modelele Camry și RAV4, care se numărau în mod tradițional printre cele mai bine vândute modele de pe piață. Capacitatea a fost proiectată pentru a produce 100.000 de mașini pe an. În 2021, fabrica a crescut producția cu 20%, până la 80,8 mii de mașini, în aceeași perioadă compania a vândut 117,3 mii de mașini pe piața rusă (luând în considerare Lexus). De asemenea, compania a livrat mașini în Kazahstan, Belarus și Armenia: conform rezultatelor de anul trecut, cota de export a fost de 11,9% din producția uzinei din Petersburg. În perioada ianuarie-august a acestui an, potrivit AEB, vânzările Toyota și Lexus au totalizat 20.900 de mașini. Toyota a mai produs Land Cruiser Prado în Rusia, la uzina Sollers din Vladivostok, între 2013 și 2015.

sursa

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

Germania amplifică ajutorul acordat Republicii Moldova: 60 de milioane de Euro vor fi oferiți în vederea gestionării crizei energetice
Articolul anterior
La Chișinău va avea loc premiera filmului „pandemia.md”, în regia moldoveanului Valeriu Jereghi
Articolul următor