Traducătorul lui Mihail Gorbaciov dezvăluie că acesta a fost șocat și tulburat de războiul dintre Rusia și Ucraina

Mihail Gorbaciov, ultimul conducător, a fost șocat și dezorientat de conflictul din Ucraina în lunile dinaintea morții sale și zdrobit psihologic în ultimii ani de înrăutățirea relațiilor Moscovei cu Kievul, a declarat joi interpretul său, Pavel Palazhchenko. În fotografiile summiturilor cu președintele american Ronald Reagan, figura traducătorului poate fi adesea văzută alături de Gorbaciov, aplecându-se pentru a-i transmite fiecare cuvânt.

Traducătorul care a lucrat alături de Gorbaciov timp de 37 de ani, participând la mai multe summituri URSS-SUA, le-a dezvăluit reporterilor de la Reuters că a vorbit cu acesta în urmă cu câteva săptămâni și că fostul lider soviet era șocat și traumatizat de decizia lui Vladimir Putin de a declanșa un război în Ucraina.

„Nu e vorba doar operațiunea militară care a început pe 24 februarie, ci de întreaga evoluție a relațiilor dintre Rusia și Ucraina din ultimii ani care a reprezentat, într-adevăr, o mare lovitură pentru el. Acesta l-a zdrobit cu adevărat emoțional și psihologic”, a declarat Palazhchenko într-un interviu.

„A fost foarte evident pentru noi în conversațiile noastre că a fost șocat și uimit de ceea ce se întâmplă (după ce trupele ruse au intrat în Ucraina în februarie) din tot felul de motive. El nu credea doar în apropierea poporului rus și ucrainean, ci credea că aceste două națiuni erau apropiate”, a mai adăugat interpretul.

Căderea URSS va rămâne moștenirea lui Gorbaciov

În timp ce era la conducerea URSS, Gorbaciov a încercat să păstreze unitatea celor 15 republici componente, printre care și Ucraina, dar a eșuat după ce reformele puse în mișcare au încurajat mișcările de independență.

În acea perioadă de instabilitate, aparatul de represiune al URSS ar fi apelat chiar și la forța letală, iar politicienii din statele baltice vorbesc adesea despre aceste incidente, învinuindu-l pe Gorbaciov pentru viețile pierdute. Palazhchenko susține că Gorbaciov, despre care a spus că crede în rezolvarea problemelor doar prin mijloace politice, fie nu știa despre unele dintre aceste episoade sângeroase în prealabil, fie a autorizat utilizarea forței „extrem de reticent” pentru a preveni haosul. Poziția lui Gorbaciov față de Ucraina a fost complexă și chiar contradictorie, a declarat interpretul, deoarece politicianul încă mai credea în ideea Uniunii Sovietice.

În timp ce Gorbaciov credea că datoria sa este să-i arate lui Putin respect și să îl sprijine, a decis că trebuie să ia atitudine în mod public în cazul deciziilor cu care nu era de acord. În ceea ce privește războiul din Ucraina, fost lider sovietic nu a făcut prea multe declarații, rezumându-se la un mesaj prin care cerea încheierea rapidă a ostilităților și punerea accentului pe problemele umanitare.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Crucea Roșie nu are acces la prizonierii de război ucraineni din orașul Olenivka
Articolul anterior
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la Chişinău, convocat la MAE după declaraţiile lui Lavrov
Articolul următor