Tragedie fără margini în Franţa: o fostă campioană mondială la schi a murit în Alpi. Cauzele dramei, încă necunoscute: ”Ne va fi întotdeauna dor de zâmbetul ei”

O campioană mondială în alpinism și colega sa au murit în Alpii francezi în timp ce urcau Mont Blanc. Cauza care a provocat tragicul incident încă nu este cunoscută. 

Adele Milloz, în vârstă de 26 de ani, și o prietenă căreia nu i-a fost dezvăluit numele, de 30 de ani, au murit pe traseul vârfului Alpin către Aiguille du Peigne, vineri, înainte de ora 18.15, au confirmat ghizii montani. Se aflau la peste 3.000 de metri deasupra solului, traversând de la Aiguille de Peigne (3.192 m), până la vârful apropiat Aiguille du Midi (3.842 m). Nu este clar cum au căzut femeile de pe munte, scrie observatornews.ro.

Femeia era campioană mondială la alpinism

Adele, care a crescut în Alpi, a câștigat aurul la schi alpinism individual și sprint pe echipe la Jocurile Mondiale Militare de Iarnă de la Soci, în urmă cu cinci ani. S-a retras de la schi în 2019 și era aproape de sfârșitul pregătirii pentru a deveni ghid montan profesionist. Fostul ei antrenor Thierry Galindo și-a amintit de ea ca fiind „talentată și motivată”.

„Adele era o tânără ambițioasă. Întreaga companie simte o tristețe infinită astăzi”, a declarat Oliver Greber, prețedintele companiei de ghizi din Chamonix. „Ne va fi întotdeauna dor de zâmbetul ei”, a declarat Federația Franceză de Munte și Alpinism.

Colegii săi au descoperit trupurile femeilor pe traseu, care este considerat relativ simplu, după ora 18.15. Decesele au fost considerate un accident, poliția investighând acum circumstanțele exacte în care a avut loc tragicul eveniment. Un purtător de cuvânt al Plutonului de Jandarmerie de Munte Înalt a declarat: „Munții înalți au devenit mai periculoși odată cu seceta. Dar accesul nu a fost supus unei interdicții speciale” a declarat un purtător de cuvânt al Plutonului de Jandarmerie de Munte.

Alpiniștii au fost sfătuiți luna trecută să-și amâne călătoriile în Alpi, deoarece condițiile esxtrem de secetoase au făcut mai probabile căderile periculoase de pietre. Franța tocmai a traportat luna iulie ca fiind cea mai caldă lună înregistrată, cu temperaturi atingând 42 de grade, în anumite părți ale țării.

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Irina și Serghei Kovalsky au fost invitați în emisiunea lui Andrei Malahov. Cei doi au uimit publicul cu o frumoasă piesă de dragoste
Articolul anterior
Un vaccin bivalent de la Moderna, care ţinteşte atât Omicron, cât şi tulpina originală a coronavirusului, aprobat în Marea Britanie
Articolul următor