Tragedie fără margini într-o familie din Leova

Un copil de doi ani a fost lovit de un tren, în timp ce strângea iarbă împreună cu fratele mai mare lângă o cale ferată din satul Iargara, raionul Leova.

separator

tren 3

Tragedia s-a întâmplat azi dimineața, în jurul orei 10:00. Informația a fost confirmată pentru unica.md de către ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Mariana Bețivu. Potrivit acesteia, mașinistul trenului l-a observant pe copil de la o distanță de 25 de metri, a claxonat și a încercat să evite ciocnirea, dar a fost imposibil. În cele din urmă, lovindu-l pe copil. Bărbatul a chemat de urgență ambulanța, care a transportat copilul la Spitalul Raional din Leova cu multiple traumatisme. Acum, micuțul se află în secția de reanimare în stare de comă. Pe cazul dat a fost pornit un proces penal, pentru a stabili toate circumstanțele.

În portul Giurgiulești va fi construit un chei nou

Portul internațional liber Giurgiulești (PILG) consideră Uniunea Europeană un partener comercial important și este interesat să conlucreze pentru a-şi extinde oportunitățile și a atrage investiții. După cum a comunicat pentru „INFOTAG” serviciul de presă al portului, acest lucru l-a declarat directorul general al operatorului portuar, Danube Logistics, Mathias von Tucher, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții delegației UE în Moldova, conduse de ambasadorul Janis Mazeiks, scrie infotag.md.

El a spus că în 2022 s-a atins un volum record de transbordare de mărfuri – 1,8 milioane de tone. Totodată, 63% din mărfurile importate în Moldova și 62% din mărfurile exportate prin portul Giurgiulești merg către țările UE.

„Terminalul de mărfuri generale continuă să fie utilizat în totalitate. În acest context, Danube Logistics intenționează să construiască un nou chei universal, care va oferi o capacitate suplimentară de aproximativ 600 mii de tone. O parte semnificativă a noii capacități va fi alocată companiilor moldovenești care activează în domeniul comerțului cu cereale și care, în prezent, efectuează lucrări de construcție a instalațiilor de depozitare a cerealelor în zona portuară”, a spus directorul general.

Pe lângă aspectele operaționale, au fost discutate condițiile-cadru pentru investiții și necesitatea continuării implementării reformei sistemului de justiție în Moldova în scopul asigurării statului de drept.

Nota „INFOTAG”: Danube Logistics SRL este investitorul general si operatorul portului Giurgiuleşti. Din 2005, activitățile sale s-au concentrat pe dezvoltarea portului, care a devenit unul dintre cele mai de succes porturi de pe Dunăre, ceea ce facilitează comerțul companiilor moldovenești cu piețele internaționale. Danube Logistics SRL este deținută de compania olandeză Danube Logistics Holding BV. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este BERD.

UE alocă 40 de milioane de euro pentru a sprijini armata R. Moldova

Consiliul UE a adoptat joi, 4 mai, două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei pentru a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării din ambele țări, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro, scrie tvrmoldova.md.

Măsura de asistență adoptată pentru Chișinău are o valoare de 40 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni și va finanța echipamente neletale, bunuri și servicii pentru unitățile forțelor armate ale Republicii Moldova, inclusiv formare tehnică, acolo unde este necesar.

Echipamentele aprobate includ echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică, scrie Calea Europeană.

Măsura de asistență a fost solicitată de Republica Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență în valoare de 40 milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.

„Prin aceste noi ajutoare, continuăm să sprijinim modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și ale Forțelor de apărare georgiene. Într-un context geopolitic dificil și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la creșterea capacității lor de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE. Acesta este cel de-al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul EPF, subliniind în mod clar angajamentul de neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Pe baza sprijinului acordat anterior în cadrul EPF, cele mai recente măsuri de asistență vor contribui la sporirea eficacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Moldova și a Forțelor de Apărare georgiene și vor accelera conformitatea acestora cu standardele UE și interoperabilitatea, permițând astfel o mai bună protecție a civililor în timpul crizelor și al situațiilor de urgență. Măsurile vizează, de asemenea, consolidarea capacităților moldovenești și georgiene în ceea ce privește participarea acestora la misiuni și operațiuni militare ale UE în țări terțe.

Avertizare ONU: Lumea să se pregătească de temperaturi record în 2023, din cauza lui El Nino

Fenomenul meteorologic El Nino, care este foarte probabil să se formeze în 2023, ar putea creşte temperaturile la noi recorduri, avertizează miercuri ONU, relatează AFP.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estimează că există 60% şanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârşitul lui iulie şi 80% şanse până la sfârşitul lui septembrie.

l Nino este un fenomen climatic natural, asociat în general unei creşteri a nivelului temperaturilor, secetei accentuate în anumite regiuni ale lumii şi unor ploi puternice în altele.

El a avut loc ultima oară în perioada 2018-2019 şi a condus la un episod extrem de lung La Nina – care provoacă efecte inverse, şi anume o scădere a temperaturilor.

În pofida acestui fenomen moderator, ultimi opt ani au fost cei mai calzi înregistraţi vreodată.

Fără La Nina, situaţia încălzirii globale ar fi putut să fie şi mai gravă.

Ea ”a acţionat ca o frână temporară a creşterii temperaturii mondiale”, declară într-un comunicat directorul OMM Petteri Taalas.

”Dezvoltarea El Nino va conduce foarte probabil la un nou vârf al încălzirii globale şi va creşte şansele baterii unor recorduri de temperatură”, avertizează el.

În acest stadiu, nu este posibil să se prevadă intensitatea sau durata El Nino care se profilează.

Ultimul El Nino este considerat slab, însă cel dinainte – în perioada 2014-2016 – a fost puternic şi a avut consecinţe dezastruoase.

OMM  subliniază că 2016 a fost ”cel mai cald an înregistrat vreodată din cauza «efectului dublu» al unui El Nino foarte puternic şi unei încălziri provocate de gaze cu efect de seră legate de activitatea umană”.

Efectele El Nino asupra temperaturilor se fac simţite în general în anul următor apariţie fenomenului meteorologic, iar impactul acestuia se va face probabil mai simţit în 2024, subliniază OMM.

Valentin Uzun a recunoscut că va deveni tătic pentru a doua oară
Articolul anterior
Unde-și petrec vacanța vedetele autohtone
Articolul următor