Tragedie fără margini la Florești. O copilă de 17 ani a fost strivită de tren în drum spre școală

Tragedie fără margini într-o familie din orașul Florești. Unica lor copilă de 17 ani a murit în drum spre școală. Fata a fost lovită în plin de o locomotivă, în timp ce traversa neregulamentar calea ferată. Martorii spun că tânăra a murit pe loc, chiar sub privirile îngrozite ale trecătorilor.

Noi detalii despre minora strivită de tren la Florești. Ce spun martoriiFoto: tvn.md

Totul s-a întâmplat în jurul orei opt dimineața. Tânăra traversa calea ferată pentru a ajunge la stația de unde urma să ia microbuzul spre școală. De 12 ani, eleva mergea zilnic pe acest drum, transmite tvn.md.

„Ea la liceu învăța fata, clasa 12-a. O fată deșteaptă… Ea s-a dus dar părinții au rămas, atâta fată au, oameni gospodari, oameni în toată starea.”

Martorii spun că mașinistul a semnalizat în continuu, dar tânăra nu a auzit, pentru că avea căștile în urechi.

„Sunt bătrână, 74 de ani am dar nu am văzut așa tragedie. M-am dus și m-am uitat la linie, dar nu am cunoscut-o că era strașnică.”

„E o mare strășnicie, copii alergau, arătau că vine trenul, dar ea… Erau cu căști, dar a putut să vadă că lumea striga că vine trenul. Nu știu…”

„Acum toți copii îi vezi cu căștile în urechi. E strașnic o tragedie tare mare. De asta copii trebuie la școală să meargă curați fără telefoane, fără gadgeturile care sunt acum.”

Profesorii de la liceul în care învăța fata spun că nu-și pot explica cele întâmplate, deoarece tot timpul discută cu elevii lor despre securitatea în trafic.

Natalia Mgdici, director adjunct la Liceul „Ion Creangă”, orașul Florești: „Noi punem problema telefoanelor mobile și chiar interzicem aceste telefoane. Cu părere de rău până ajung la școală ei le au, la noi categoric se închid și se plasează în genți. Categoric nu le permite nici în timpul pauzelor.”

Potrivit dascălilor, părinții ar trebui să le interzică copiilor să utilizeze non-stop telefonul.

„Părinții ar trebui să se gândească când cumpără acea trotinetă, sau acel telefon performant și același internet, eu înțeleg că suntem în era informațională și e greu fără el, cred că totuși ar trebui să fie o limită. Chiar să nu le dea voie să vină cu telefonul la școală.”

Poliția a inițiat o anchetă, pentru a stabili toate circumstanțele tragediei.

Ina Bnari, ofițer de presă IP Florești: „Azi dimineață, poliția din Florești a fost sesizată despre producerea unui grav accident rutier, cu tamponare de pieton. Preliminar s-a stabilit că o minoră de 17 ani, traversând calea ferată neregulamentar a fost lovită de tren. La momentul traversării adolescenta avea căștile în urechi. În urma impactului, minora a decedat la fața locului.”

Am mers să vorbim și cu angajații de la stația Calea Ferată Florești, dar nu am găsit pe nimeni la locul de muncă.

Video! O moldoveancă din Paris a întors toate scaunele la ,,Vocea României”!

O moldoveancă a întors toate scaunele antrenorilor la ,,Vocea României”. Valeria Condrea este originară din Chișinău, dar deja de mai mulți ani locuiește la Paris. Tânăra a interpretat melodia trupei italiene Eiffel 65: Blue (Da Ba Dee) și i-a uimit pe jurați.

Primul s-a întors The Motans, mai apoi Theo și Smiley, urmați de Irina și Tudor Chirilă.

„Valeria, prestația ta, nu a fost wow. Ai greșit, pe ici – pe colo. Dar e interesant”, a spus Irina Rimes. The Motans a contrazis-o pe interpretă.

„Mie mi s-a părut genial ce ai făcut! Eu sunt fan la acest gen de interpretări în care un artist își arată caracterul, își arată viziunea. Mie mi s-a părut că tu ai distrus piesa asta în cel mai frumos mod. Cum cineva ar rupe o floare, petală cu petală, iar eu îmi pun dorința. Ai fost extraordinară, ai strălucit. Ai tot ca să câștigi un concurs cum este Vocea României.

Mie mi se pare că elementul principal care poate îți lipsește în momentul dat este susținerea. Eu sunt gata și pot să și-o ofer 100%”, i-a spus The Motans concurentei.

Smiley a aăugat: „Am stat cu urechile ciulite, să văd unde se duce demență asta pe care ai făcut-o tu. Mi-aș dori să te avem în echipă”.

The Motans a dorit cu insistență ca tânăra să fie în echipa lui, dar Valeria a ales să meargă mai departe alături de Tudor. Irina Rimes a rămas uimită de alegerea acesteia: „Nu pot să cred!”.

La Chișinău se desfășoară Ziua Națională a Vinului

Cetățenii Republicii Moldova și turiștii străini sunt așteptați, pe 1-2 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După o pauză determinată de criza pandemică, evenimentul a revenit în Piața Marii Adunări Naționale și se desfășoară cu sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”.

Festivaluri de vinuri din Moldova. Calendar evenimente 2019

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 90 de producători de vinuri din întreaga țară s-au reunit pentru a-și prezenta realizările din ultimii ani, comunică MOLDPRES.

Vizitatorii vor avea prilejul să ia parte la degustări, master-class-uri, ateliere de meșteșugărit, precum și să se bucure de un program de zile mari cu participarea celor mai îndrăgiți artiști din Republica Moldova.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial Ziua Naţională a Vinului s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a R. Moldova în traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

În context, e de menționat că peste 2% din plantațiile de viță-de-vie din lume sunt cultivate în R. Moldova. Ea se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind al 13-lea exportator de pe glob. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre, care asigură de-a lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de aproximativ 9% din totalul exporturilor. În 2019 sectorul a exportat producție de peste 200 de milioane de euro. Vinurile moldoveneşti sunt importate de circa 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

Comisia Europeană le cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în contextul în care mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru fugi de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

Kremlin de Moscú - EcuRed

„O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

Aceste noi „orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, „se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european. 

„Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene. 

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european. 

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar „examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă” şi „dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată”, a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE.

Marina Tauber i-a transmis salutări lui Ilan Șor din sediul Judecătoriei
Articolul anterior
Gabriela Damir și Roman Burlaca au fost aseară miri! Vloggerița a făcut marele anunț
Articolul următor