Tratament inuman la o grădiniță din Bălți! ”Lasă labele jos, măgăroiule ce ești!” Copiii, bătuţi și umiliţi de angajatele instituției

Tratament inuman la o grădiniță din Bălți. Două angajate ale instituției sunt acuzate că îi băteau și îi înjurau pe copilași. Procurorii fac cercetări, după ce au primit înregistrări audio din care se înțelege clar că copiii sunt pălmuiți și înjosiți de cele care urmau să le dea educație, scrie tvn.md.

„Stă ca un trântor și se pișă în pat, vezi ce atitudine el are, 2 ani, el se uită la asta, măgăroiule ce ești.” „lasă labele celea jos, ai z###t pe toți deam, atâta bocănești.” „Ridică mâinile în sus, chișoarcă ce ești tu, fu puturosule.” „Lasă măi scaunul, lasă măi scaunul cela, închide gura.” „Așa copil ca tine nu-i trebuie lui măta și lu taicătu.”

Abuzurile la care erau supuşi copiii cu vârste cuprinse între doi și trei ani au fost descoperite de părinţi. Aceștia au decis să facă înregistrări pentru a înțelege ce de fapt să întâmplă în instituție în lipsa lor, după ce unii micuții refuzau să meargă la grădiniță și pângeau în fiecare dimineață când erau lăsați cu dădaca și educatoarea.

„Adesea luam copilul de la grădiniță, la care auzeam bate, bate, cine? Semne de întrebare, e și normal, este un copil de doi ani și, instinctiv simțeam că este ceva în neregulă. Copii sunt bătuți și se aude extraordinar de bine, cuvinte extraordinar de murdare, cuvinte necenzurate dintre educatoare și dădacă. Imediat după cele audiate, am apelat la sediul de poliție, după care am fost dusă la procuratură, procuratura dacă sincer 2 săptămâni nimic.”

În loc să-și ceară scuze pentru cele înmânate dădaca și educatoarea, care ar avea rude prin organele de drept, au început să amenințe părinții.

„Da, am avut și amenințări, am avut de toate, doar pentru a-mi retrage plângerea.”

Părinții spun că nici măcar nu-și putea închipui una ca asta. Acum aceștia cer organelor competente să intervină pentru a stopa asemenea abuzuri în instituțiile preșcolare din oraș.

„Copilul meu a fost în grădinița aceasta maltratat, a fost agresat, fizic, moral și copilul meu seara se trezea, dimineața nu voia, eu începeam să-i spun, grădinița e bine, îți dă de mâncare, să te joci, te îngrijește, dar copilul meu venea și plângea noaptea. Noi achităm impozite, le facem salariu lor și copii noștri sunt maltratați.”

„În special copilul meu a fost bătut, adică a fost cel mai tare înjurat acolo și se aude despre copilul meu vorbe foarte urâte.”

„A######n, copil de 2 ani el singur îmi spunea mie că ##### el nu poate spune „r”, el nu poate spune „l”, ##### urlă, strigă la dânsul, labele în sus îi spune, îl numește urât, de multe ori el vine acasă și spunea, mama eu sunt măgar, eu întrebam pe dânsul, da de unde ai luat tu vorba asta, cine ți-a spus? Că iaca #####.”

„Ceea ce sa întâmplat în grădinița noastră, unde duc copilul meu, foarte greu sa acomodat, am reacționat prima zi, m-am simțit foarte rău după ceea ce sa întâmplat.”

„Am și eu copilași și îmi fac griji, mă tem să nu se întâmple Doamne ferești și cu copilul meu așa, eu sunt pentru că grădinița trebuie să dea educație, nu pedeapsă, nu vorbe urâte, nu bătaie, îmi pare foarte rău de ceea ce sa întâmplat și cred că totuși până la urmă o să fie un rezultat foarte, foarte bun.”

Deși angajatele bănuite de maltratarea copiilor activează în instituția preșcolară de aproape patru ani, directoarea instituției spune că nu a bănuit că ele pot manifesta un astfel de comportament în raport cu micuții. Aceasta a mai declarat că pe perioada anchetei dădaca și educatoarea vizată au fost suspendate din funcții.

LILIANA TCACENCO, Directoarea Instituției Preșcolare nr.38 din Bălți, „Omenii (educatoarea și dădaca) da sunt acuma, nu sunt în instituție, atât fără comentarii mai mult. Vă rog mult, fără comentarii, atât m-am expus pe acest caz. – Păi, dumneavoastră ne-ați spus că doar ați sesizat organele, ce organe, vrem să știm și noi, unde ați mers, la poliție, la direcția învățământ, la procuratură? – Îmi pare foarte rău ce sa întâmplat, foarte mul îmi pare rău, este inadmisibil. Îmi pare foarte rău și îmi cer scuze față de dumneavoastră  că sa întâmplat aceasta într-o instituție de educație timpurie.”

Direcția de Învățământ Tineret și Sport s-a autosesizat pe cazul dat și că vor fi întreprinse acțiuni după examinarea de către procuratură.

ALEXANDRU ROȘCA, Șef Secția Direcția Învățământ Tineret și Sport Bălți, „Cazul se examinează la moment, de către, fișa de sesizare a fost oferită în toate instanțele, și la asistența socială, și la direcția de învățământ, și la poliție, de către direcția asistență socială a fost organizat comisia multidisciplinară unde. La moment suntem încă în examinare. Consider că este un caz regretabil, deci este un caz regretabil, așa ceva nu trebuie să se întâmple în instituții de învățământ. Rezultatele anchetei de serviciu și atunci vor fi întreprinse și atunci vor fi luate anumite atitudini de educator și ajutorul de educator.”

Educatoarea vizată nu a răspuns la apelurile jurnaliștilor, dădaca a refuzat să vorbească cu presa. Procurorii precizează că, fiind un caz în care sunt implicați minori, nu pot face publice date despre anchetă. TV Nord va monitoriza acest caz pentru a vedea ce măsuri vor întreprinde instituțiile responsabile pentru a nu admite astfel de situații pe viitor.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Armata ucraineană a decis să lupte până la final pentru Bahmut. Ucraina a recuperat 307 copii din teritoriile ocupate
Articolul anterior
A fost stabilită limita admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare
Articolul următor