Trei afaceri conduse de femei au primit vouchere pentru extinedere

Joi, 20 iulie, a avut loc sesiunea de pitching final în programul Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep! Moldova. În cadrul evenimentului, 17 echipe-finaliste au prezentat pitch deck în fața juriului format din 5 membri. Din acestea, 3 echipe cu cel mai mare potențial de creștere și extindere au fost desemnate câștigătoare. Tot joi, a avut loc un moment istoric pentru comunitatea de antreprenoare din Moldova: fondatoarea Yep! Moldova, Viorica Cerbușca, și reprezentanta regională UN Women, Dominica Stojanoska, au semnat un acord de colaborare pentru susținerea afacerilor conduse de femei, scrie locals.md.

Cele 3 echipe câștigătoare sunt: „Guga Gaga” (atelier de creare a jucăriilor din lemn) – premiat cu voucher de sprijin financiar în valoare de 60 000 MDL, „Recycline” (comunitate care transformă plasticul reciclat în bijuterii și obiecte de artă) – premiat cu voucher de sprijin financiar în valoare de 30 000 MDL și „Mămica Alăptează” (plaformă de susținere a viitorilor și proaspeților părinți în alăptare) – premiat cu voucher de sprijin financiar în valoare de 30 000 MDL. Voucherele de sprijin financiar au fost acordate în programul implementat de către Yep!Moldova și Generația Nika, în colaborare cu UN Women cu sprijinul financiar al Suediei în cadrul proiectului: “Suport pentru femeile antreprenoare în creșterea rezilenței pe timp de criză și realizarea obiectivelor de dezvoltare a afacerii”.

Chiar dacă în ultimii ani s-au înregistrat progrese mari în antreprenoriatul feminin din Moldova, suntem încă departe de a fi un promotor ideal al egalității de gen în economie. Scopul proiectului este să încurajeze femeile-antreprenor din țara noastră, cu accent pe regiuni.

În cadrul programului Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep! Moldova, după 4,5 luni de participare activă, cu mentorat individual, traininguri de grup și lucru la strategia de dezvoltare a propriului proiect, în finală au ajuns 17 echipe cu afaceri specializate în HoReCa, hrană pentru animale, producție de vin, reciclare de plastic, design interior, platfotmă pentru depășirea anxietății și altele.

Marcela Mastac, Guga Gaga (echipa câștigătoare a voucherului de 60 000 MDL): „Susținere, îndrumare, sunt recunoscătoare oamenilor pe care i-am întâlnit aici, cu siguranța e doar începutul. Recunoscătoare Vioricăi Cerbușca pentru insight-uri și întrebările atât de bine punctate, Margaritei Ursu pentru energia, de acum încolo voi ști ce-i important într-un pitch și nu doar.”

Tatiana Chironda, Conday Media (participantă): „Mi-am înfruntat unele frici, am învățat să-mi pun întrebări corecte, am înțeles cât de mult contează să ai mentori și să nu mai faci totul de una singură, din capul tău. Eu sunt tare mândră de mine. Sper că sunteți și voi, dragi colege. Mă bucur mult că v-am cunoscut.”

Publicul prezent la eveniment a putut vedea și testa produsele și serviciile participantelor expuse în Zona Demo. În total, în cadrul sesiunii de pitching, și-au prezentat proiectele 17 echipe: HAPPINESS IN GROWING, CORN LINE PET FOOD, RECYCLINE, ASPECT ENGINEERING, LAEN STUDIO, CONDAY MEDIA, MORO PASTRY ATELIER, BACK HOME, ARTPLAN, GUGA GAGA, ALTEREGO, MĂMICA ALĂPTEAZĂ, LEVANȚICA, ANXIMIND, SpeakUP, AUFPET, TANDEM. Deși a avut doar 3 câștigători, toate echipele participante în program vor beneficia de suport și pe viitor.

Ellevator. Women Startup Accelerator by Yep!Moldova a reunit participanți și participante din Republica Moldova și Ucraina. Programul este implementat de Generația Nika și Yep!Moldova, cu susținerea UN Women, finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Guvernul a aprobat Regulamentul și Planul de acțiuni anticriză în sectorul energiei electrice 

Guvernul consolidează capacitatea de răspuns a autorităților la riscurile din sectorul electroenergetic, prin dezvoltarea unui cadru juridic clar pentru prevenirea și gestionarea crizelor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic și Planul de acțiuni aferent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Planul de acțiuni cuprinde 31 de scenarii de criză și măsuri pentru a preveni sau a atenua impactul unor posibile situații excepționale în sectorul electroenergetic. Documentul detaliază măsuri de anticipare și de intervenție pentru fiecare scenariu, în funcție de factorul declanșator, cum ar fi: lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău intenționat, vreme extremă și altele. 

În unul dintre posibilele scenarii, care prevede deficiențe generale de aprovizionare cu combustibili, producătorii vor asigura creșterea la maximum a capacității de producere disponibile și mobilizarea întregii capacități de generare. De asemenea, operatorul sistemului de transport va solicita ajutor de la operatorii din țările vecine, conform acordurilor bilaterale. Totodată, este prevăzută protejarea consumatorilor prioritari, precum instituții medicale, grădinițe și școli, astfel încât serviciile sociale de importanță majoră să nu fie sistate.   

Un alt scenariu descrie suprasolicitarea rețelelor electrice din cauza utilizării dispozitivelor electrice pentru încălzire. În acest caz, autoritățile vor aplica măsuri de redistribuire a sarcinilor în rețea, consolidare a rețelelor de joasă tensiune și vor implementa programe de gestionare a cererii. 

În cazul afectării infrastructurii de transport a energiei electrice, se vor implementa măsuri de restaurare rapidă a liniilor de transport și redistribuire a fluxurilor energetice în cadrul rețelelor interconectate, inclusiv prin utilizarea capacităților disponibile prin rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E.

În plus, Planul subliniază importanța cooperării regionale și a integrării în piața energetică europeană. Măsurile coordonate cu țările vecine vor contribui la prevenirea crizelor și la gestionarea eficientă a acestora. 

Gestionarea situațiilor de criză va fi asigurată de Ministerul Energiei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, operatorii de transport și de distribuție a energiei electrice, precum și de Comisia pentru Situații Excepționale.

Republica Moldova, deși a înregistrat progrese semnificative în sectorul energetic, precum construcția gazoductului Iași-Chișinău, sincronizarea sistemului electroenergetic cu ENTSO-E și inițierea proiectelor de interconexiune cu România, continuă să fie vulnerabilă din punct de vedere electroenergetic. Capacitatea internă de producție acoperă 23% din necesarul malului drept, iar 70% din consumul de energie electrică depinde de producerea de la Centrala MGRES. De asemenea, capacitatea tehnică de import garantată prin ENTSO-E este, în prezent, limitată la 315 MW – insuficient pentru a satisface cererea totală. În proces de realizare sunt proiecte de interconexiune, precum liniile de 400 kV Vulcănești-Chișinău și Bălți-Suceava, care vor îmbunătăți situația, însă nu vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.

Un bărbat din Criuleni a murit ars după ce a adormit cu reșoul pornit

Nerespectarea regulilor de exploatare a aparatelor electrice de încălzit a dus la decesul unei persoane, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea aparatelor electrice de încălzit a răpit viața unui bărbat. Cazul a fost raportat în după amiaza zilei de 10 decembrie 2024 într-o casă de locuit din satul Izbiște, raionul Criuleni. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 17:30. Potrivit informațiilor, în interiorul locuinței a izbucnit un incendiu, care s-a autostins până la apelarea echipelor specializate. La fața locului, a fost depistat cadavrul parțial carbonizat al proprietarului, un bărbat în vârstă de 60 de ani.

Potrivit cercetărilor efectuate la fața locului, s-a stabilit că bărbatul decedat ar fi lăsat reșoul electric conectat lângă el, în timp ce dormea. Din cauza supraîncălzirii aparatului electric, hainele victimei au luat foc, provocând incendiul.

Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență avertizează repetat cetățenii, că nerespectarea regulilor antiincendiare la utilizarea aparatelor electrice de încălzit, dar și a altor surse, poate duce la cazuri fatale de deces.

Pompierii îndeamnă oamenii să instaleze corect și să verifice periodic funcționalitatea aparatele electrice de încălzit, cum ar fi reșourile electrice, plăpumile și aerotermele. Mai mult, persoanele sunt rugate să evite amplasarea acestora lângă materiale combustibile, cum ar fi mobilier, lenjerie, haine și alte obiecte ușor inflamabile. Totodată, este important ca pe timp de noapte sau la plecare din locuință, aparatele neapărat să fie deconectate.

În caz de situații de risc cetățenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Potrivit IGSU de la începutul anului 2024 au fost înregistrate 1532 de incendii, în urma cărora au decedat 91 de persoane, inclusiv 3 minori.

Agresorii familiali vor fi trecuți într-un registru

În Republica Moldova va fi creat un registru al agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie. Conceptul sistemului informațional a fost aprobat miercuri de Guvern. Acesta va conține informații detaliate despre cazurile de violență – date despre agresori, victime, măsurile de protecție aplicate sau deciziile adoptate în privința agresorilor familiali, transmite IPN.

„Sub forma unui registru, autoritățile vor avea acces rapid la informațiile relevante pentru a crea un mediu mai sigur pentru comunitate”, a declarat ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin.

Registrul va stoca informații despre toate formele de violență: fizică, psihologică, sexuală, economică sau spirituală.

Violența rămâne o realitate dură în Moldova: cel puțin 22 de femei au murit maltratate de la începutul anului. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, când în aceeași perioadă, 21 de femei au decedat maltratate.

Andreea Marin uimește cu noua siluetă! Sexy la 48 de ani. Cum s-a afișat la piscină, în America
Articolul anterior
Cod PORTOCALIU de caniculă și Cod GALBEN de pericol de incendiu
Articolul următor