Trei ani fără actorul Mihai Volontir

Astăzi se împlinesc trei ani de la trecerea în neființă a marelui actor moldovean Mihai Volontir. Celebrul actor s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, după mai mulți ani în care a luptat cu diabetul zaharat. În amintirea publicului, a rămas drept un mare actor, grație personajelor pe care le-a întruchipat de-a lungul carierei sale în teatru și film. O mare personalitate care a cucerit prin noblețe, simplitate, omenie, atitudine civică și sinceritate.

separator

Marele actor Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina. A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei în 1952-1955, după absolvirea cărora a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni, raionul Rezina. Începând din anul 1957 este actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde debutează în spectacolul „Chirița din Iași” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în lumea întreagă. A mai fost apreciat și ca interpret de muzică ușoară pentru șlagăre ca „Viața asta-i scurtă tare”, „Moldovenii când se strâng…”, „Rugă”, „Durere” ș.a.
În 1996, actorul Mihai Volontir a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. La începutul anilor 2000, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți, iar în 2014, titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

În anul 2000 Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Științe a Moldovei cel mai bun actor al secolului al XX-lea din cinematografia moldovenească.

Ce deosebește drumurile din Moldova de cele din Olanda?
Articolul anterior
Un omagiu adus actorului Paul Walker s-a transformat într-un scandal cu bătăi
Articolul următor
Alte articole interesante