Trei din patru producători ruși sunt afectați de sancțiunile occidentale, potrivit unui sondaj

Trei din patru producători ruși au fost afectați în mod negativ de sancțiunile occidentale în ultimul an, potrivit unui sondaj realizat în rândul a aproape 2.000 de companii rusești, citat joi de cotidianul de afaceri Vedomosti, scrie The Moscow Times.

Șaptezeci și șapte la sută dintre companiile producătoare afectate de sancțiuni au declarat că impactul a fost negativ, potrivit sondajului realizat de Școala Superioară de Economie (HSE), cu sediul la Moscova.

Celelalte 23% au declarat că sancțiunile le-au afectat pozitiv afacerile.

În general, s-a constatat că sancțiunile impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 au afectat în total 65% dintre întreprinderile manufacturiere intervievate.

Producătorii afectați au citat drept probleme cheie creșterea prețurilor la materiile prime pe piața internă, reducerea importurilor de bunuri și servicii, probleme logistice și probleme legate de importul și întreținerea echipamentelor.

Sancțiunile occidentale au fost resimțite cel mai acut în industriile metalurgică, farmaceutică, electrotehnică, auto, chimică, a cauciucului și a plasticului din Rusia, între 70-80% dintre întreprinderile din aceste sectoare declarând că au resimțit impactul sancțiunilor.

Cu toate acestea, producătorii de produse chimice, de inginerie electrică, de mașini și echipamente și de inginerie în domeniul transporturilor au declarat că sancțiunile le-au permis să pătrundă pe noi piețe.

Companiile cu legături internaționale și cele care se bazează pe importuri au fost mai predispuse să raporteze impactul negativ al sancțiunilor, în timp ce exportatorii în general au declarat că au beneficiat de sancțiuni.

Vedomosti a precizat că 47% dintre directorii de afaceri intervievați au raportat un impact „în general pozitiv sau cel puțin neutru” al sancțiunilor.

Mai mult de un sfert dintre respondenți (28%) au declarat că au reușit să profite de noi oportunități, mărindu-și cota pe piețele existente, găsind altele noi și atrăgând personal calificat.

Unele dintre cele mai frecvente reacții la sancțiunile occidentale au inclus trecerea la noi furnizori străini și interni, reducerea costurilor, intrarea pe noi piețe, dezvoltarea de noi produse și tehnologii la nivel intern și reorganizarea managementului și a logisticii.

„Mai sunt de așteptat schimbări mai fundamentale: este nevoie de mult timp pentru a găsi tehnologii complexe alternative”, a declarat directorul de politică economică al HSE, Yury Simachev.

Pentru raportul său, HSE a intervievat directori de top din 1.860 de companii mici, mijlocii și mari de producție din 71 de regiuni rusești, potrivit Vedomosti.

Exemplu demn de urmat! ”Îi ajutăm pe cei mai oropsiți, care muncesc pământul, să-și vândă roadele”

Exemplu demn de urmat! Primăria Sectorului 6 din București a venit cu o idee genială pentru susținerea țăranilor oropsiți care muncesc la pământ. Proiectul, care merită toate aprecierile, ar putea fi implementat și în Republica Moldova pentru a pune capăt comerțului stradal din jurul Pieței Centrale din Capitală.

”Nu încurajăm comerțul ilegal, dar îi ajutăm pe cei mai oropsiți, care muncesc pământul, să-și vândă roadele.

Nu pe stradă, în praf, ci la tarabele sociale. Sunt 39, în piețele Orizont, Drumul Taberei II, Veteranilor I și Crângași. Locuri unde micii producători pot vinde gratuit. Tarabele sociale sunt inscripționate la PiațaVeteranilor.”, anunță Primăria sectorului 6 din București.

Vedeți mai jos în ce condiții îți vând acum oamenii produsele crescute la țară.

Are Putin mai multe dubluri? Peskov spune că există un singur Putin, care e „super activ”

Secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Vladimir Putin nu are dubluri şi nu „stă în buncăre”, transmite Agenţia de propagandă rusă RIA Novosti, care îl citează pe Peskov.

„Am auzit [oameni spunând] că Putin are o mulţime de dubluri care lucrează pentru el în timp ce el stă în buncăr. O altă minciună. Vedeţi ce fel de preşedinte avem. De fapt, el este aşa cum a fost întotdeauna, este o persoană super activă. Cei care lucrează cu el abia reuşesc să ţină pasul cu el. Nu putem decât să-i invidiem energia. Doamne fereşte, nu poţi decât să îi doreşti sănătate. Bineînţeles, nu a stat în niciun buncăr. Şi aceasta este o minciună”, a spus Putin.

La 18 aprilie, mass-media de propagandă rusească au relatat că dictatorul rus Vladimir Putin ar fi vizitat cartierul general al grupului militar Dnepr de pe frontul din Kherson şi al grupului Vostok din regiunea Luhansk. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, este convins că nu preşedintele rus Vladimir Putin a fost cel care a vizitat teritoriile ocupate temporar din regiunile Kherson şi Luhansk, ci unul dintre dublurile sale.

sursa: www.ziare.com

ULTIMA ORĂ! Rusia va expulza un diplomat moldovean din Moscova. Reacția Chișinăului

Federația Rusă va expulza un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova. Despre acest lucru a fost anunțat ambasadorul nostru în Rusia, Lilian Darii, după ce a fost convocat la Ministerul rus de Externe, anunță Russia Today, citată de ziua.md.

Decizia autorităților din Rusia reprezintă o „replică în oglindă”, după ce Chișinăul a expulzat un diplomat rus, ca urmare a scandalului legat de interdicția de a intra în țară, aplicată săptămâna trecută președintelui Tatarstanului, Rustam Minnihanov.

Potrivit sursei citate, la Ministerul rus de Externe, ambasadorului moldovean la Moscova i-a fost înmânată o notă de protest, în care sunt prezentate aceste argumente. Mai mult, acesta ar fi fost informat că autoritățile din Rusia sunt extrem de deranjate de atitudinea neprietenoasă pe care o manifestă Chișinău, în ultima perioadă.

„Federația Rusă continuă politicile ostile la adresa Republicii Moldova”. Așa a comentat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, convocarea ambasadorului țării noastre la Moscova și declararea unui diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova drept persona non-grata. 

„Timp de foarte mulți ani, de la independența țării noastre, Federația Rusă a recurs la politici ostile față de Republica Moldova, față de cetățenii noștri, față de economia noastră, față de independența noastră, prin sprijinirea separatismului, prin prezența militară ilegală pe teritoriul țării noastre, prin introducerea embargourilor asupra produselor din Republica Moldova, asupra vinurilor, asupra legumelor, asupra fructelor. Și, iată, în acest context, Federația Rusă continuă aceste măsuri ostile care afectează negativ cetățenii Republicii Moldova. Evident, referindu-mă la contextul actual, știți bine că, săptămâna trecută, în urma unor acțiuni ostile ale Federației Ruse față de Republica Moldova, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat persona non-grata,” a declarat Popescu. 

Marți, ambasadorului moldovean la Moscova i-a fost înmânată o notă de protest din partea Ministerului rus de Externe. Mai mult, acesta ar fost informat că autoritățile din Rusia sunt extrem de deranjate de atitudinea neprietenoasă pe care o manifestă Chișinău, în ultima perioadă. Decizia este legată de declararea persona non grata a unui angajat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

3.000 de soldați ruși ar fi apelat luna trecută la „linia telefonică de predare”
Articolul anterior
O femeie a murit otrăvită după ce a mirosit un parfum. Ce substanță conținea
Articolul următor