Locuitorii din Chişinău şi cei din apropierea centralelor termo-electrice respiră cel mai poluat aer din Republica Moldova. Dioxidul de sulf şi monoxidul de carbon sunt doar doar două dintre gazele periculoase pe care le inhalează în fiecare zi, transmite tvrmoldova.md.
Datele au fost prezentate de Agenţia Spaţială Europeană, în coloborare cu PNUD Moldova, care a analizat prin intermediul unui satelit calitatea aerului.
Experţii spun că unii poluatori nu pot fi identificaţi decât prin alte tipuri de măsurători, care, din păcate, nu se fac în Republica Moldova.
Pentru prima dată în Republica Moldova calitatea aerului a fost analizată prin satelit, cu o tehnologie de ultimă oră. În zona de Centru, în special în Chişinău, avem o creştere mare a dioxidului de sulf rezultat prin arderea combustibililor.
Iarna, poluarea creşte şi de zece ori şi creează probleme de sănătate persoanelor cu asm bronşic şi cu boli respiratorii cronice.
Veronica Lopotenco, coordinator National EU4Cilmate: Nu putem să neglijăm şi faptul că acţionează aspura vegetaţiei, sunt mulţi poluanţi care formează ploile de acide.
În Tighina, Cahul şi Chişinău, monoxidul de carbon şi dioxidul de azot ating cele mai înalte cote. Chiar şi o concetraţie relativ scăzută a acestor poluanţi provoacă apatie, migrene, greaţă şi, în timp, agravează bolile cardiovasculare.
Veronica Lopotenco, coordinator National EU4Cilmate: Concetraţia de poluanţi care i-am menţionat este mai scăzută decât în ţările vecine, dar în acelaşi timp nu putem spune că stăm foarte bine, depăşiri cu siguranţă se înregistrează şi le putem vedea şi prin buletinele furnizate de agenţia de mediu.
Nu avem un tabloul complet al poluarii aerului pentru că Agenţia Mediului din Republica Moldova nu dispune de tehnologii performante pentru măsurări complete şi în timp real. Experţi spun că situaţia este îngrijorătoare.
Vladimir Garaba, ecolog: Din păcăte în ultimii zece ani numărul de maşini a crescut de trei ori, respective a crescut şi volumul de poluare, şi se depăşeste în fiecare zi. Rar doar când bate vântul concetraţiile sunt sub normă.
Avem în Chişinu şapte staţii în care se prelevează manual vă puteţi închipui, au 50 de ani o vechitură, Nu se întreprindere nici o măsură pentru a procura una mobilă.
Responsabilii de la Agenţia de Mediu de la Chişinău au refuzat să vină deocamdată cu o reacţie.
Potrivit Băncii Mondiale, poluarea aduce daune asupra sănătăţii estimate la 5,7 trilioane de dolari SUA, adică 4,8% din PIB-ul global. Iar experţii Agenţiei Europene a Mediului spun că fiecare al 8-lea deces din Europa este provocat de poluare.