Trei seri de concerte la festivalul DescOPERĂ: ediția aniversară a celui mai important eveniment de muzică clasică în aer liber

După doi ani în care pandemia a dislocat activitatea celui mai important festival de muzică clasică în aer liber, anul acesta, DescOPERĂ își ia revanșa și promite o experiență irepetabilă pentru aniversarea celei de a V-a ediții a evenimentului.

Timp de trei zile, din 17 până în 19 iunie, în satul Butuceni, Rezervația Cultural Naturală „Orheiul Vechi”, publicul din Moldova și oaspeții de peste hotare vor participa la prestații spectacloase cu muzică de calitate și interpreți de mare valoare, susținute pe scena amfiteatrului natural din relief stâncos, care asigură o sonoritate ideală pentru amplificarea emoțiilor generate de muzică.

Unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est, DescOPERĂ, este un reper important în agenda de evenimente a țării „Pomul vieții” și oferă un motiv în plus pentru turiști să descopere turismul cultural, rural și vitivinicol al Moldovei. 
Dezvoltarea turismului în jurul culturii sprijină valorificarea patrimoniului natural și istoric al țării, a  tradițiilor, meșteșugurilor, folclorului și a gastronomiei autentice pentru atragerea turiștilor internaționali.

Ediția 2022 a Festivalului DescOPERĂ își continuă misiunea de a crea o adevărată fuziune a creației muzicale cu natura prin vocile și instrumentele artiștilor implicați, iar atmosfera vibrantă a rezervației Orheiul Vechi oferă cel mai potrivit cadru de manifestare a muzicii clasice publicului larg.

Concertul de deschidere prezintă în prim plan soliști binecunoscuți și recunoscuți în întreaga lume, pe sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc și baritonul Andrei Jelihovschi,  acompaniați de orchestra  Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.      

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, aduce în fața publicului sâmbătă, 18 iunie, în spectacolul Carmen-Crossover, cea mai populară și cântată operă „Carmen” de Georges Bizet într-o nouă prezentare artistică de către Concertino Accordion Band, Capela Corală Academică „Doina”, soliștii invitați din Serbia Ljubica Vraneš și Dragoljub Bajic.
Duminică, 19 iunie concertul de închidere a Festivalului va începe cu prezentarea invitaților speciali din Georgia – Ansamblul vocal „Batumi”, faimoșii reprezentanți ai stilului polifonic caracteristic cântatului georgian.

In partea a doua a concertului cu genericul sugestiv Anotimpul pasiunii… pământeanca noastră, violonista – Rusanda Panfili din Austria, va încânta publicul cu excepționalele „Anotimpuri” de compozitorul argentinian Astor Piazzolla. După care, din acest “Tango Nuevo” va deriva un “Latino simfonic” de diferite stiluri în interpretarea soliștilor consacrați din Moldova, acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor – Mihail Agafița.

Cumpără bilet pe: https://iticket.md/event/festivalul-de-muzic-clasic-descoper

Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii al RM în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) si cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Vor fi extrădați Șor, Platon și Plahotniuc? Reacția ministrului Justiției la această întrebare

Ministrul Justiției Veronica Mihailov-Moraru cunoaște doar că dosarul Șor se află în examinare la Curtea de Apel. Acesta a fost răspunsul funcționarei, fiind întrebată când vor fi extrădați Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, scrie realitatea.md.

Oficiala nu a vorbit despre Plahotniuc. Ea a sugerat jurnaliștilor să se adreseze la Procuratură, a mulțumit pentru întrebări și încheiat declarațiile pentru presă.

„Mulțumesc pentru întrebare Ce ține de dosarul Șor și Platon, se examinează. În privința dosarului Șor, se află la examinare la Curtea de Apel. Din câte am înțeles, sunt la etapă avansată. Detalii pe marginea dosarului urmează să le adresați la Procuratură. Vă mulțumesc pentru întrebări”, a spus Mihailov-Moraru.

Pe numele lui Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon sunt deschise investigații, acești fiind acuzați de spălare de bani și implicare în frauda bancară. Cei trei au părăsit țara, iar potrivit presei, ex-liderul democrat se află în Ciprul de Nord, Șor – în Israel, iar Platon – la Londra.

Noi decizii privind asigurarea securității energetice, aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis să fie prelungit, pentru perioada aprilie – septembrie 2023, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe.

Retelele electrice din Ucraina si Moldova au fost conectate cu succes cu  Reteaua Europeana Continentala – Stiri de ultima ora din Moldova – Ultimele  stiri Timpul.md

Furnizorii vor încheia cu SA „Energocom” contracte bilaterale pentru asigurarea cantităților de energie electrică necesară, iar în cazul modificării tarifelor – vor fi semnate acorduri adiționale.

Conform deciziei CSE, SA „Termoelectrica” a fost scutită de plata TVA pentru păcura achiziționată, în volum de până la 132 mii de tone.

Au fost făcute unele ajustări ale mecanismului de repartizare a lemnului de foc către populație. Potrivit acestora, Agenția „Moldsilva” va stabili limita de comercializare la un volum maxim de 5 metri steri per gospodărie casnică și 200 metri steri per consumator noncasnic.

De asemenea, începând cu 1 aprilie curent, vor fi abrogate un șir de prevederi ale CSE, care se referă la eliberarea autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier. În același timp, va fi abrogat mecanismul de eliberare a lemnului de foc, având în vedere finalizarea sezonului rece 2022-2023. Un Regulament în acest sens, pentru următorul sezon de încălzire, va fi elaborat de Agenția „Moldsilva” și prezentat spre aprobare Ministerului Mediului.

O altă prevedere se referă la abrogarea deciziei anterioare a CSE, care permitea activitatea de comerţ ambulant în cadrul târgurilor şi iarmaroacelor pentru o perioadă de maximum 120 de zile consecutive. Deciziile APL adoptate până în prezent vor fi valabile până la expirarea termenului prevăzut.

CSE interzice folosirea simbolurilor corporative la mitinguri

Membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au interzis folosirea simbolurilor corporative ale persoanelor juridice în timpul întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor sau altor evenimente publice.

Масштабный протест в Кишиневе. Многотысячные колонны людей собрались перед  Президентурой - Partidul Şor

Excepție vor constitui zilele de sărbătoare nelucrătoare. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei Situații Excepționale.

De asemenea, este interzisă folosirea vestelor antiglonţ, huselor, centurilor şi vestelor tactice multifuncţionale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile de către persoanele fizice și juridice care nu sunt învestite cu asemenea drepturi prin lege. 

La fel, se interzice  comercializarea uniformelor de serviciu și însemnelor distinctive ale funcționarilor publici cu statut special și ale militarilor, cu excepția cazurilor în care achizițiile sunt inițiate în temeiul Legii privind achizițiile publice, fie la solicitarea funcționarilor publici.

Conform legislației, simbolurile corporative sunt: stema, drapelul, imnul, însemnele faleristice, insignele de apartenenţă la o corporație, uniforma, alte embleme vizuale sau auditive cu caracter de identificare a persoanei juridice.

Decizia integrală poate fi accesată aici.

Volodimir Zelenski refuză orice concesie teritorială făcută Rusiei și vorbește despre intrarea Ucrainei în NATO: „Nu este nevoie să pierdem timpul”
Articolul anterior
Eroul în vârstă de 15 ani al Ucrainei. Cum a descoperit adolescentul, cu ajutorul dronei, un convoi militar rusesc care amenința Kievul
Articolul următor