Trei seri de concerte la festivalul DescOPERĂ: ediția aniversară a celui mai important eveniment de muzică clasică în aer liber

După doi ani în care pandemia a dislocat activitatea celui mai important festival de muzică clasică în aer liber, anul acesta, DescOPERĂ își ia revanșa și promite o experiență irepetabilă pentru aniversarea celei de a V-a ediții a evenimentului.

Timp de trei zile, din 17 până în 19 iunie, în satul Butuceni, Rezervația Cultural Naturală „Orheiul Vechi”, publicul din Moldova și oaspeții de peste hotare vor participa la prestații spectacloase cu muzică de calitate și interpreți de mare valoare, susținute pe scena amfiteatrului natural din relief stâncos, care asigură o sonoritate ideală pentru amplificarea emoțiilor generate de muzică.

Unicul festival de muzică clasică în aer liber din Europa de Est, DescOPERĂ, este un reper important în agenda de evenimente a țării „Pomul vieții” și oferă un motiv în plus pentru turiști să descopere turismul cultural, rural și vitivinicol al Moldovei. 
Dezvoltarea turismului în jurul culturii sprijină valorificarea patrimoniului natural și istoric al țării, a  tradițiilor, meșteșugurilor, folclorului și a gastronomiei autentice pentru atragerea turiștilor internaționali.

Ediția 2022 a Festivalului DescOPERĂ își continuă misiunea de a crea o adevărată fuziune a creației muzicale cu natura prin vocile și instrumentele artiștilor implicați, iar atmosfera vibrantă a rezervației Orheiul Vechi oferă cel mai potrivit cadru de manifestare a muzicii clasice publicului larg.

Concertul de deschidere prezintă în prim plan soliști binecunoscuți și recunoscuți în întreaga lume, pe sopranele Valentina Nafornița, Natalia Tanasiiciuc și baritonul Andrei Jelihovschi,  acompaniați de orchestra  Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.      

Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”, aduce în fața publicului sâmbătă, 18 iunie, în spectacolul Carmen-Crossover, cea mai populară și cântată operă „Carmen” de Georges Bizet într-o nouă prezentare artistică de către Concertino Accordion Band, Capela Corală Academică „Doina”, soliștii invitați din Serbia Ljubica Vraneš și Dragoljub Bajic.
Duminică, 19 iunie concertul de închidere a Festivalului va începe cu prezentarea invitaților speciali din Georgia – Ansamblul vocal „Batumi”, faimoșii reprezentanți ai stilului polifonic caracteristic cântatului georgian.

In partea a doua a concertului cu genericul sugestiv Anotimpul pasiunii… pământeanca noastră, violonista – Rusanda Panfili din Austria, va încânta publicul cu excepționalele „Anotimpuri” de compozitorul argentinian Astor Piazzolla. După care, din acest “Tango Nuevo” va deriva un “Latino simfonic” de diferite stiluri în interpretarea soliștilor consacrați din Moldova, acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor – Mihail Agafița.

Cumpără bilet pe: https://iticket.md/event/festivalul-de-muzic-clasic-descoper

Evenimentul este organizat sub egida Ministerului Culturii al RM în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) si cu suportul Activității de Susținere a Competitivității în Industria Uşoară şi cea a Turismului (MCTA), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

Volodimir Zelenski refuză orice concesie teritorială făcută Rusiei și vorbește despre intrarea Ucrainei în NATO: „Nu este nevoie să pierdem timpul”
Articolul anterior
Eroul în vârstă de 15 ani al Ucrainei. Cum a descoperit adolescentul, cu ajutorul dronei, un convoi militar rusesc care amenința Kievul
Articolul următor