Trei spitale din Moldova, dotate cu echipamente medicale moderne de către Guvernul Japoniei

Guvernul Japoniei a acordat, prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”, sprijin financiar în valoare de peste 227.000 de dolari pentru 3 instituții medicale.

Japonia a dotat cu echipament modern 3 instituții medicale din Moldova

Din acești bani, au fost procurate mai multe echipamente medicale pentru Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească, Institutul Mamei și Copilului și Spitalul municipal pentru copii nr. 1 din Chișinău, transmite IPN.

La ceremonia de finalizare a celor trei proiecte, care s-a desfășurat online, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, a declarat că sursele financiare acordate provin din impozitele cetățenilor japonezi. Și această donație trebuie privită ca încă un semn de prietenie din partea japonezilor.

„Proiectele au fost realizate cu succes. Acum este foarte important ca aceste condiții noi, mult mai bune, ca aceste echipamente moderne să fie utilizate cu o maximă eficiență de către instituțiile dumneavoastră pentru populația care necesită servicii bune”, a mai spus Katayama Yoshihiro.

Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească a beneficiat de un grant în mărime de 85 642 de dolari.

Banii au fost acordați pentru achiziționarea manechinelor pentru Centrul de Instruire.

Este vorba despre manechine pentru managementul căilor respiratorii, pentru suport vital avansat, pentru injecții intravenoase etc.

Directorul instituției, Boris Golovin, a declarat că acest echipament este extrem de necesar în procesul de instruire prin simulare.

Au fost achiziționate 40 de manechine de șapte tipuri, pentru practicarea măsurilor de prim ajutor și resuscitare cardio-respiratorie în situații maximal apropiate de viață reală.

Procurarea acestor echipamente fortifică capacitatea instituției de instruire a personalului medical în domeniul acordării primului ajutor și stabilizării pacienților în stare gravă.

Institutul Mamei și Copilului a beneficiat de un grant în mărime de 84 824 de dolari pentru dotarea Centrului de Referință în Colposcopie cu mai multe echipamente.

Este vorba despre colposcop cu sistem video încorporat, unitate de electrochirurgie cu sistem de evacuare a fumului; troleu pentru instrumente, fotoliu pentru examinare ginecologică; lampă de examinare, lampă germicidă, defibrilator, aspirator chirurgical, scaun cu rotile, echipament pentru videoconferință etc.

„Exprim sincere mulțumiri din partea colectivului Institutului Mamei și Copilului, din partea pacienților și din partea administrației pentru acest grant. Mulțumesc mult! Sunt sigur că tot echipamentul care a fost procurat în cadrul acestui proiect o să fortifice calitatea serviciile medicale acordate”, a notat Sergiu Gladun, directorul instituției.

Spitalul municipal pentru Copii nr.1 din Chișinău a beneficiat de un grant în mărime de 57 240 de dolari pentru achiziționarea echipamentului de ultrasonografie.

Procurarea acestui aparat va contribui la sporirea volumului și calității investigațiilor imagistice efectuate de către instituția medicală.

Ștefan Calancea, directorul Spitalului, a declarat că aparatul achiziționat în cadrul acestui proiect de grant oferă posibilitatea pentru a spori calitatea serviciilor acordate micilor pacienți.

Este aparat performant, de ultimă generație, care prezintă o imagine informativă ce permite o diagnosticare corectă.

Jennifer Lopez și Ben Affleck, scene pasionale la un eveniment public

Jennifer Lopez și Ben Affleck au oferit imagini de senzație luni, 27 martie, la premiera peliculei „Air”. Cei doi s-au sărutat și s-au alintat în fața fotografilor, iar diva de 53 de ani a atras atenția și cu rochia verde-neon, nu doar cu gesturile tandre la adresa soțului., scrie libertateapentrufemei.ro.

În sfârșit, Ben Affleck (50 de ani) își vede filmul în cinematografe, iar fericirea i se putea citi pe chip la premiera din Los Angeles. Filmul „Air”, regizat de el, dar în care în care și joacă alături de prietenul Matt Damon, Viola Davis sau Jason Bateman, este cel care i-a răpit luni bune în vara anului trecut. Nu de puține ori paparazzi au surprins-o pe JLo în vizită pe platoul de filmare, pentru câteva momente de intimitate cu soțul ei.

Jennifer Lopez nu putea lipsi de la premiera de gală, din Los Angeles, așa că și-a dat toată silința ca apariția ei alături de Ben, la panoul oficial, să fie memorabilă. Și a reușit. Cei doi soți s-au sărutat întruna, s-au alintat, s-au îmbrățișat, iar fotografii au fost în delir.

Solista a purtat o rochie lungă, care i-a venit ca turnată pe formele ei voluptuoase, semnată de designerul italian Antonio Grimaldi, după cum scrie Daily Mail.  Look-ul extravagant a fost completat cu bijuterii de la de la Shiphra, brand preferat și de Adele. Pelicula „Air”, regizată de Ben Affleck, vorbește despre viața celui care a co-fondat brandul Nike, Phil Knight.

Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au căsătorit în iulie 2022

Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au logodit în luna aprilie 2022, după ce actorul i-a dat solistei un inel cu diamant, în valoare de 3 milioane de dolari. În luna iulie a venit și nunta, una fastuoasă, pentru care solista a purtat 3 rochii de mireasă. Pentru Jennifer Lopez, căsătoria cu Ben Affleck este cea de-a patra. Solista a mai fost căsătorită cu Ojani Noa (1997-1998), Cris Judd (2001-2003) și Mark Anthony (2004-2014). În 2021 a rupt logodna cu fostul jucător de baseball Alex Rodriguez.

10 spitale din țară au primit echipamente extrem de necesare pacienților

Nouă spitale raionale și o instituție republicană au primit mese de operație, aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, lămpi chirurgicale și truse medicale de urgență, anunță Ministerul Sănătății.

La fel, au fost livrate kituri, care conțin instrumente chirurgicale, dispozitive pentru imobilizarea fracturilor, etc. la alte opt spitale republicane, municipale și raionale.

Echipamentele au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, al Guvernului Germaniei și Canadei.

Evenimentul de donație a avut loc la Spitalul Raional Soroca, una dintre instituțiile beneficiare. Au recepționat dispozitive inclusiv spitalele raionale din Ungheni, Orhei, Hâncești, Edineț, Comrat, Căușeni, Cahul, Anenii Noi și instituția republicană – Spitalul Clinic Bălți.

De asemenea, kituri au primit instituțiile republicane: Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Medicină Urgentă; municipale: Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, SCM pentru copii „Valentin Ignatenco” și spitalele raionale din Ștefan Vodă, Florești și Criuleni.

Valoarea totală a donației, constituită din 40 de truse medicale de urgență, 30 de aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, 20 de mese de operație și zece de lămpi chirurgicale, este de 11,5 milioane de lei.

Moldovenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate. Suma nu trebuie să depășească 10 mii de lei

Cetățenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate, numai dacă suma nu depășește 10 mii de lei. O prevedere în acest sens se regăsește într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală, scrie realitatea.md.

Proiectul vine să introducă noțiuni noi privind „moneda virtuală” sau „furnizor de servicii privind monedele virtuale”. Potrivit autorilor, modificările sunt necesare în contextul dezvoltării rapide a acestui sector și a riscului utilizării abuzive a monedelor virtuale cu scopul spălării banilor și finanțării terorismului.

În legislație va fi introdus termenul de active crypto. Potrivit proiectului, este interzisă licențierea platformelor de schimb crypto la nivel național. Totodată, este permis cetățenilor Republicii Moldova de a efectua activități cu crypto doar prin intermediul instituțiilor financiare autorizate, iar pentru aceste activități este impusă o limită de 50 de mii de lei lună. Este necesar un cont bancar/cont de card pe numele persoanei care tranzacționează crypto.

Inițiativa legislativă introduce obligația executorilor judecătorești de a raporta Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor informația privind tranzacțiile suspecte.

Proiectul de lege a fost elaborat în baza recomandărilor Comitetului MONEYVAL al Consiliului Europei și transpune o serie de directive europene din domeniu.

,,Tema pentru acasă”. Cărțile nemuritoare ale lui Nicolae Dabija
Articolul anterior
Școala va începe pe 16 martie. Trei scenarii
Articolul următor