Trei surori care au rămas orfane, au nevoie de o casă. Cum pot fi ajutate?

Trei surori, din satul Paşcani, au copilărit prin orfelinate, iar acum au rămas pe drumuri. Nu au pe nimeni să le ajute, iar sora mai mare este și mamă, și tată pentru celelalte două. Povestea lor este o dramă fără sfârșit, dar totuşi nu-și pierd speranța într-un viitor mai bun.

separator

Ana Antonov are 21 de ani și are grijă de surorile mai mici, Tatiana și Maria, de 15 și respectiv, 18 ani. Tânăra spune că până la zece ani au fost crescute de bunica, deoarece mama lor consuma alcool și venea rar pe acasă. După ce femeia a fost decăzută din drepturile părintești, fetele au fost duse la orfelinat, scrie publika.md.

„Noi nu am putut să acționăm cumva. Nimeni nu întreba părerea noastră, unde vrem să stăm sau altceva. Respectiv am fost duse la orfelinat. Eram aproape 500 de copii. A fost mai greu. Primele nopți stăteam și plângeam, ne era dor de casă, dar ne-am acomodat așa încet cu încet.”, a spus Ana Antonov, sora mai mare.

Timp de 11 ani, cele trei surori trăit în patru orfelinate. În toată această perioadă, mama lor niciodată nu le-a căutat, iar alte rude nu le-au oferit niciun ajutor.

„Mama niciodată nu ne-a căutat. A venit o soră de a ei o dată doar în vizită. De Paști, probabil. Bunica a fost cea mai apropiată, pentru că ea petrecea cu noi 24 din 24 când eram mici, peste puțin timp ea a decedat. Rudele nu ne-au oferit ajutor. Adică, ei știu situația noastră, dar…”, a zis Ana Antonov, sora mai mare.

Abia anul trecut, tânăra a obținut dreptul de tutelă cu ajutorul unui ONG, care le-a închiriat o casă.

„O organizație ne-a ajutat ca să ne ofere un loc. Ei închiriau o casă și respectiv, am închiriat-o pe numele meu, ca eu să le pot lua pe ele sub tutelă. Astfel, am căpătat tutela.”, a spus Ana Antonov, sora mai mare.

De trei săptămâni, fetele au fost nevoite să părăsească locuinţa închiriată de ONG. Acum, ele stau la o prietenă, care, la rândul ei, se află în chirie. Toate trei surori se înghesuie într-o cameră și dorm pe un singur pat.

„Avem o prietenă, care ea stă în chirie. Respectiv, stăm cu ea până ea va trebui să plece, dar chiria e prea scumpă, ea plătește 250 și noi nu ne permitem. Cu toate că învăț, suntem nevoite să căutăm de lucru, ca să ne întreținem.”, a zis Ana Antonov, sora mai mare.

Tinerele visează la o casă a lor, dar deocamdată acest lucru pare irealizabil.

„Din toată inima ne dorim să avem o casă. Să simțim undeva că avem unde să ne ducem. Un loc unde să știm că putem să ne întoarcem oricând”, a declarat Ana Antonov, sora mai mare.

„Vreau să am camera mea, să fac ce vreau, să-mi aranjez tot cum vreau. Până acum am fost nevoită să stau cu trei fete sau două fete în cameră.”, a spus Tatiana Antonov, sora mai mică.

Cei care vor să ajute cele trei surori, o pot suna pe Ana Antonov la numărul de telefon 060872817.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Alți 304 pacienți au învins Coronavirusul și au fost externați pe parcursul zilei de ieri
Articolul anterior
Cum sunt fabricate fardurile? Un video care te va uimi
Articolul următor