Trimiterea avioanelor rusești spre Tiraspol este practic imposibilă. Sistemul antiaerian S-300, oferit de Slovacia, stă de strajă în sudul Ucrainei

Forțele de apărare antiaeriană ucrainene au primit în dotare sistemul de rachete antiaeriene S-300, promis anterior de Slovacia. Sistemul efectuează deja misiuni de luptă în regiunea de sud a Ucrainei, anunță Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, conform www.anticorupție.md.

„Continuăm să acoperim cerul de amenințările rusești. S-300 SAM din țările partenere au consolidat semnificativ apărarea aeriană în regiunea de sud. Acest complex efectuează deja misiuni de luptă”, se spune într-un comunicat al unității publicat pe pagina sa de Facebook.

La mijlocul lunii martie, Slovacia şi-a dat acordul de a furniza Ucrainei sistemele sale de apărare aeriană de producție sovietică, inclusiv sistemele de rachete antiaeriene S-300 (SAM).

Slovacia a dorit în schimb garanţii că va primi imediat alte sisteme de apărare aeriană care le va înlocui pe cele cedate. Acestea ar putea dă fie sistemele americane antirachetă „Patriot” oferite de Germania şi Ţările de Jos.

Sistemul de apărare antiaeriană S-300 SAM, de producție sovietică, poate să detecteze și să doboare avioane, rachete de croazieră și rachete balistice la distanțe cuprinse între 5 și 150 km. Nu contează la ce înălțime zboară ținta – 10 metri sau 27 kilometri.

Anterior a fost vehiculată informația că Aeroprotul de la Tiraspol a fost pregătit pentru a primi avioane cu trupe și tehnică militară rusească.

De cealaltă parte, Aleksei Arestovici, consilierul militar al Administrației prezidențiale din Ucraina, a declarat că forțele ucrainene vor doborî avioanele ce zboară spre Tiraspol. 

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit modul în care forțele ruse au fost aproape de a-l captura sau asasina în primele ore ale invaziei
Articolul anterior
Pilotul rus care a bombardat civili în Siria și Ucraina va fi judecat pentru crime de război
Articolul următor