Trist. Incendii devastatoare în Jungla Amazoniană

Faimoasa Pădure Amazoniană din Brazilia a înregistrat un număr record de incendii în acest an, sugerează noi date ale agenției spațiale.

separator
Institutul Național de Cercetări Spațiale (Inpe) a declarat că datele sale din satelit au arătat o creștere cu 84% față de aceeași perioadă din 2018.

Cea mai mare pădure tropicală din lume, Amazonia, este un depozit vital de carbon care încetinește ritmul încălzirii globale. De asemenea, găzduiește aproximativ trei milioane de specii de plante și animale și un milion de indigeni.

Conservatoriștii l-au acuzat pe Președintele Bolsonaro pentru situația Amazoniei, spunând că a încurajat exploatatorii forestieri și fermierii să defrișeze pământul, iar oamenii de știință spun că pădurea a suferit pierderi într-un ritm accelerat de când a preluat funcția, în ianuarie.

Incendiile adesea apar în sezonul uscat în Brazilia, dar sunt, de asemenea, demarate în mod deliberat în eforturile de defrișare ilegală a terenurilor pentru fermă. Inpe a declarat că a depistat peste 74.000 de incendii între ianuarie și august – cel mai mare număr de la înregistrarea înregistrărilor din 2013. Acesta a declarat că a observat mai mult de 9.500 de incendii forestiere începând de joi, în mare parte în regiunea Amazonului.

Imaginile din satelit au arătat cel mai nordic stat din Brazilia, Roraima, acoperit de fum întunecat, în timp ce vecina Amazonas a declarat o urgență în urma incendiilor. Pădurea Amazoniană, cunoscută și ca Amazonia sau Jungla Amazoniană, este o pădure umedă de foioase care acoperă cea mai mare parte a bazinului Amazonului. Pădurea este situată în partea de nord a Americii de Sud, și se întinde pe teritoriul a 9 țări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam și Guyana Franceză, având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați.

Amazonia constituie peste jumătate de păduri tropicale rămase pe Pământ și reprezintă cel mai bogat ecosistem al lumii, cu aproape 390 de miliarde arbori divizați în 16.000 de specii, cu multe specii încă nedescoperite și endemice, precizează wikipedia.org. 60% din pădure se află pe teritoriul Braziliei, 13% se află în Peru, 10% se află în Columbia iar restul este împarțită de celelalte șase state. În anul 2008 Pădurea Amazoniană a fost canditată pentru cele „7 Noi Minuni ale Naturii”.

Imagini apocaliptice după incendiul devastator din Los Angeles: Mii de proprietăți ultraluxoase, făcute scrum și 11 oameni morți

Incendiul din Los Angeles, care durează de patru zile, a mistuit tot ce a întâlnit în cale. Pe lângă cel puțin zece victime omenești, focul a șters, pur și simplu, de pe fața pământului, sute de proprietăți de lux, în special cele din zona plajei Malibu sau Pacific Palisades, acolo unde locuiesc o mulțime de vedete. Așadar, autoritățile americane au confirmat 11 decese cauzate de incendiile din zona Los Angeles, informează BBC. Cinci dintre decese au avut loc în incendiul din Palisades, iar celelalte şase în incendiul din Eaton, scrie digi24.ro.

Incendiile de vegetație din Los Angeles au ars mii de hectare de teren și au distrus mii de case, dar emblematica Getty Villa, care găzduiește un muzeu, a rămas în picioare cu pagube minore.

Rămăşiţele umane au fost confirmate doar în trei dintre cazuri, potrivit oficialilor. Nu au fost furnizate informaţii suplimentare privind identitatea victimelor. Preşedintele american în exercițiu, Joe Biden a spus că Los Angeles-ul, cuprins de incendii devastatoare, seamănă cu o „scenă de război”, relatează AFP. „M-a făcut să mă gândesc la o scenă de război, cu bombardamente”, a declarat Joe Biden în cursul unei reuniuni la Casa Albă privind incendiile din Los Angeles.

Biden a adăugat că există „dovezi clare de jafuri” în metropolă, denunţând „demagogii” care caută să profite de pe urma dezinformării în jurul dezastrului, potrivit Agerpres. Autorităţile au decretat vineri restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în zonele afectate de incendiile violente care devastează Los Angeles-ul de trei zile, măsură luată pentru a preveni jafurile, au anunţat vineri autorităţile locale. „Nu mergeţi în aceste zone afectate. Dacă mergeţi acolo, riscaţi să fiţi arestaţi. O facem pentru a proteja clădirile, casele pe care oamenii le-au părăsit pentru că li s-a ordonat să facă acest lucru”, a afirmat şeriful din Los Angeles, Robert Luna, în cursul unei conferinţe de presă.

Combinatul de la Cricova a retras colecția de vinuri a lui Putin și-i interzice accesul în beciuri

„Cricova” a scos vinurile președintelui rus Vladimir Putin din colecțiile prezentate vizitatorilor și le-a trimis în depozit. În plus, lui Putin îi este interzis accesul în beciurile vinăriei Cricova, transmite IPN.

În total 607 sticle i-au fost oferite lui Vladimir Putin în timpul vizitei sale din 2007. Potrivit administrației vinăriei, colecția nu a fost distrusă, dar stocată într-un depozit, fiind ferită de ochii vizitatorilor.„Colecția de vinuri a lui Vladimir Putin a fost stocată în depozitul Combinatului de Vinuri Cricova în luna februarie 2022. Colecția de vinuri este constituită la moment din 607 sticle, fiind oferită în dar în 2007 de către conducerea țării”, a declarat pentru presă Sorin Maslo, directorul general al companiei.Președintele Rusiei și-a sărbătorit jubileul de 50 de ani la „Cricova”, dar acum, potrivit șefului vinăriei, Putin are interdicție în beciuri.„Această decizie face parte dintr-un efort mai amplu al vinăriilor moldovenești de a reduce dependența de gazul rusesc și de a adopta surse de energie regenerabilă”, scrie presa internațională.

De altfel, Cricova și-a redus costurile energetice cu 25% prin construirea de parcuri solare și îmbunătățirea izolației.Între timp, vinăria Purcari, cunoscută pe piețele occidentale după ce a renunțat la sprijinul Rusiei, la fel, a făcut tranziția către energie verde.Vasile Tofan, președintele consiliului de administrație al Purcari, spunea că embargourile repetate ale Rusiei din 2010 au forțat spre această schimbare. După instalarea panourilor solare, Purcari acoperă o treime din consumul său energetic.

Panică într-o benzinărie din Capitală, după ce o mașină de taxi a explodat. Au intervenit două echipe de pompieri

În dimineața zilei de 11 ianuarie 2025 pompierii au fost solicitați să intervină la lichidarea flăcărilor ce au cuprins un automobil, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit informațiilor, s-a produs o explozie după ce automobilul s-a alimentat și s-a deplasat la o distanță de 20 metri de stația de alimentare cu gaz de pe strada Albișoara 19 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:45. La fața locului au fost îndreptate două echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit ca flăcările au cuprins în totalitate automobilul de model Toyota Prius. Pompierii au reușit localizarea incendiului la ora 09:50 și lichidarea completă la ora 10:57. În urma incendiului șoferul, un bărbat în vârstă de 55 de ani a primit arsuri pe suprafața corpului. Acesta a primit îngrijiri medicale de rigoare la fața locului, de spitalizare nu a fost nevoie. Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

Sergiu Munteau, medic nutriționist: ”Pentru o memorie, concentrare și atenție la superlativ, copiii au nevoie de câteva alimente cheie”
Articolul anterior
Vedetele de acasă vor intra în rol de mire și mireasă la Mariage Soirée!
Articolul următor