Trotuarele din centrul istoric al Capitalei vor fi reabilitate

În această săptămână va fi lansat un nou proiect de reabilitare a trotuarelor din centrul istoric al capitalei, pe străzile Alexei Mateevici, Mihail Kogălniceanu, Mihai Eminescu, Vlaicu Pârcălab și Maria Cebotari. Valoarea proiectului este de 126 milioane lei, iar perioada de implementare este de până în decembrie 2023.

 La amenajarea zonelor pietonale va fi folosit pavaj alb (străzile Mihai Eminescu și Maria Cebotari) și gri (celelalte străzi). De asemenea, va fi instalat și pavaj tactil, care servește pentru orientarea persoanelor cu dizabilități de vedere.

Concomitent cu trotuarele vor fi amenajate și locuri de parcare.

Suprafața totală care va fi supusă intervențiilor este de 92 mii m².

Agentul economic care va executa lucrările este SRL „Sigma VenMer”, care a fost selectat în bază de concurs.

Lucrările pe teren vor începe de săptămâna viitoare, iar primele tronsoane care intră în lucru sunt:

–        str. Vlaicu Pârcălab – între str. Alexei Mateevici și str. Mihail Kogălniceanu;

–        str. Vlaicu Pârcălab – între str. Mihail Kogălniceanu și str. Alexei Șciusev;

–        str. Maria Cebotari – între str. Alexei Mateevici și str. Mihail Kogălniceanu;

–        str. Maria Cebotari – între str. Mihail Kogălniceanu și Alexei Șcusev;

–        str. Maria Cebotari – între str. Alexei Șciusev și București;

–        str. Alexei Mateevici – între str. Constantin Stere și următoarea intersecție.

De menționat că serviciile municipale de profil examinează posibilitatea sistării complete a circulației rutiere pe unele tronsoane, unde nu circulă transportul public, pentru a urgenta executarea lucrărilor și a diminua disconfortul pentru pietoni. Despre aceste măsuri și cum va fi reorganizată circulația, vom informa pe parcurs, în timp util.

sursa: alocapitala.md

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Proteste violente la Salonic şi Atena, după ce un băiat rrom a fost împuşcat de poliţie

Membri ai comunităţii rrome din Grecia au ieşit, marţi, pe străzile din Salonic pentru a protesta după ce un băiat rrom de 16 ani a fost împuşcat de un ofiţer de poliţie care îl urmărea pentru un presupus furt de benzină.

proteste salonic atena

Protestatarii au aruncat pietre către biroul din Salonic al Parchetului grec, în contextul în care ofiţerul de poliţie respectiv a compărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere, conform DPA.

Presa elenă a difuzat imagini în care forţele de ordine încercau să disperseze mulţimea furioasă.

Băiatul de etnie rromă a fost împuşcat în zona capului şi se află internat, în stare gravă.

Potrivit informaţiilor preliminare din anchetă, el îşi alimentase automobilul cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti.

Cotidianul Kathimerini a relatat că ulterior băiatul a condus periculos maşina în timp ce era urmărit de poliţişti pe motociclete.

După ce automobilul a fost oprit, un ofiţer de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a tras un glonţ care a trecut prin geamul lateral şi prin tetieră şi a lovit capul băiatului.

Demonstraţii au avut loc şi la Atena, membrii comunităţii rrome acuzând autorităţile de discriminare.

Aceste acţiuni de protest au avut loc în ziua când se împlinesc 14 ani de la împuşcarea mortală a lui Alexandros Grigoropoulos (15 ani), în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Poliţistul implicat în acel caz a fost ulterior condamnat pentru omucidere.

sursa

Cristiano Ronaldo, lăsat pe bancă la meciul cu Elveția. Explicația selecționerului portughez

Cristinao Ronaldo a fost lăsat pe bancă de selecționerul portughez Fernando Santos la meciul cu Elveţia, din optimile Cupei Mondiale din Qatar.

Cristiano Ronaldo

RTP şi SIC sunt cele două posturi TV din Portugalia care au anunţat primele că atacantul Cristiano Ronaldo ar începe meciul cu Elveţia pe banca de rezerve. Selecţionerul Fernando Santos nu ar fi digerat ieşirea lui CR7 după înlocuirea din meciul cu echipa Coreei de Sud şi i-a luat acestuia banderola de căpitan, care va ajunge pe braţul lui Pepe, celălalt veteran al echipei lusitane, scrie News.ro.

Santos a declarat înainte de meci că decizia de a îl lăsa rezervă pe Ronaldo nu este o pedeapsă, ci „o opțiune strategică”.

„Nicio legătură, subiectul acela este închis. A fost o opțiune strategică, pe care o pregăteam de câteva zile pentru acest joc, cu mutări diferite. O opțiune strategică, nimic mai mult de atât. Este un profesionist exemplar și dacă va trebuie să intre pe teren, va ajuta foarte mult Portugalia”, a spus Santos, potrivit Record.pt.

Gonçalo Ramos, atacantul de 21 de ani al Benficăi, i-a luat locul lui Cristiano Ronaldo în primul 11, la meciul cu Elveția.

Este pentru prima oară după Euro 2004 când Cristiano Ronaldo lipseşte din echipa de start a unui meci decisiv al echipei Portugaliei, în afara cazurilor când a fost accidentat sau suspendat.

sursa

Zeci de mii de ruși au trecut frontiera în România, de la începutul războiului
Articolul anterior
Alarmant! Particule de microplastice, detectate în laptele matern și placentă
Articolul următor