ww-5

„Aveți ceva interzis”. Farsa făcută lui Pasha Parfeni la aeroport, în timp ce lua avionul să zboare în Marea Britanie

Interpretul Pasha Parfeni a zburat astăzi în Marea Britanie, unde va reprezenta R. Moldova la concursul „Eurovision 2023”, cu piesa „Soarele și Luna”.

VIDEO // Farsa făcută lui Pasha Parfeni la Aeroport, în timp ce lua avionul să zboare în Marea Britanie, unde va reprezenta R. Moldova la concursul „Eurovision”: „Aveți ceva interzis”

În timpul controlului de la Aeroportul Internațional Chișinău, până a ajunge în avion, Pasha Parfeni a fost „reținut” de către o angajată a Poliției de Frontieră, care i-a spus că are „ceva interzis” în rucsacul său.

În timpul controlului repetat, Pasha a descoperit printre lucrurile sale o cutie stranie, iar în cutie – o brățară pe care scria „Soarele și Luna”.

„Este un cadou din partea Poliției de Frontieră. Vă dorim succes și să veniți cu rezultate frumoase acasă”, i-a urat polițista de frontierăm scrie ziarnational.md.

Suprins, Pasha Parfeni și-a pus imediat brățara pe mână, a îmbrățișat polițista, a mulțumim instituției pentru gest și a promis că va purta cadoul.

Pasha Parfeni va urca al 10-lea pe scena de la Liverpool în prima semifinală, care se va desfăşura pe 9 mai.

Alături de Republica Moldova vor concura în prima semifinală reprezentanţii din Croaţia, Irlanda, Letonia, Malta, Norvegia, Portugalia, Serbia, Azerbaidjan, Cehia, Finlanda, Israel, Olanda, Elveţia, Suedia.

Finala concursului va avea loc pe 13 mai.

Limba Soacrei și Cușma lui Guguță, într-un restaurant moldovenesc din Alaska. Doi bloggeri, uimiți și surprinși

Bloggerii de la „HaiHui în doi”, unul dintre cele mai populare canale de YouTube dedicate călătoriilor din România, au ajuns în Alaska. Acolo au vizitat singurul restaurant cu specific moldovenesc din Alaska, situat în orașul Fairbanks, care are și o denumire specială – „Soba”, scrie www.diez.md.

(video) Limba Soacrei și Cușma lui Guguță, într-un restaurant moldovenesc din Alaska. Doi bloggeri din România l-au vizitat

„Asta chiar n-ați mai auzit-o – să mănânci mămăligă în Alaska la un restaurant”, au menționat călătorii de peste Prut când au văzut bucatele din meniu. Bloggerii din România și-au dat comandă de plăcintă cu brânză, zeamă de găină, friptură de porc, clătite cu brânză și, desigur, vin moldovenesc: „Curcubeu pe cerul gurii”.

„Locuind de mai mulți ani în SUA și tot colindând de la un restaurant la altul, dorul de casă, de tradiții și de mâncare oricum era mare. În câțiva ani ne-am pus un scop pe care am vrut să-l atingem, și acesta era visul nostru american – restaurant moldovenesc în Alaska”, a menționat Ala, proprietara restaurantului „Soba” din Alaska. Ea mai spune că cele mai populare feluri de mâncare printre vizitatorii restaurantului sunt mămăliga și plăcintele cu brânză.

Restaurantul cu bucate tradiționale moldovenești a fost deschis în anul 2018.

https://diez.md/wp-content/uploads/2023/04/interior-soba-restaurant-620x349.jpg
https://diez.md/wp-content/uploads/2023/04/fata-ro-620x349.jpg
https://diez.md/wp-content/uploads/2023/04/friptura-de-porc-620x349.jpg

Moldexpo va găzdui Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret

Cărțile de ficțiune și non-ficțiune în limba română și alte limbi de la peste 50 de edituri din Moldova și străinătate vor fi prezentate în cadrul ediției a XXV-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, desfășurat la Centrul Moldexpo. Salonul va putea fi vizitat gratuit în perioada 4-6 mai, între orele 10.00 și 18.00, și pe 7 mai, între orele 10.00 și 17.00.

Copiii, tinerii, părinții acestora, cadrele didactice și toți doritorii sunt invitați la circa 45 de lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, sesiuni de autografe, ateliere de creație, expoziții de ilustrații de carte. Cu prilejul desfășurării Anului culturii ucrainene în Republica Moldova, va fi organizată o expoziție cu cele mai reprezentative cărți pentru copii ale autorilor ucraineni și vor avea loc întâlniri ale copiilor cu un scriitor din Ucraina.

Printre invitații Salonului este și Maria Gheorghiu, fondatoarea și președinta Asociației OvidiuRo din România, care promovează lectura în educația timpurie prin diverse proiecte desfășurate inclusiv în Republica Moldova. Maria Gheorghiu va organiza în 6 mai, la ora 12.30, atelierul pentru educatori și părinți Citește-mi 100 de povești și mai multe ateliere de lectură pentru copii în grădinițele din municipiul Chișinău.

Tot sâmbătă, la ora 11.00, va avea loc un eveniment special în cadrul Proiectului Național de Promovare a Lecturii Cartea deschisă, desfășurat sub patronajul președintei Maia Sandu, la care sunt invitați animatorii și membrii cluburilor de lectură din diverse instituții. În aceeași zi, la ora 15.00, Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă, invită adolescenții și tinerii creatori la evenimentul Open Mic de poezie socială.

Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” organizează Conferința internațională online Cartea și lectura în situații de criză, la care vor participa bibliotecari din Republica Moldova, România și Ucraina , transmite IPN. Un moment distinct în cadrul Salonului este dăruirea cărți-surpriză „Ștrengărița”, de Claudia Partole, tuturor copiilor care vor vizita Salonul. Salonul se va finaliza cu Festivitatea de premiere, care va avea loc în 7 mai, la ora 12.00.

Evenimentul este organizat de Secția Națională din Republica Moldova a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.