Tu ești o învingătoare! Sună la 112!

Poliția te protejează dacă treci prin violență în familie.

Inspectoratul General al Poliției lansează campania de informare și prevenire a violenței în familie, în cadrul acțiunii globale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Astfel au fost lansate două spoturi informative care sunt rulate la TV și pe platformele de social media, precum și informații punctuale despre cum să prevenim violența în familie. Primul spot social este adresat femeilor cu îndemnul și încurajarea de a apela la serviciul 112 atunci când se află în pericol de abuz; cel de-al doilea spot conține informații generale despre normele legale țintite agresorilor în cazuri de violență în familie.

„De-a lungul timpului am fost nevoită să suport înjosiri, jigniri și acte de violență. Chiar am ajuns și la spital cu o comoție, pentru îngrijiri, după ce am fost lovită. Sunt convinsă că multe femei trec prin experiențe similare, în special acum, pe timp de pandemie. Este o greșeală mare să tolerezi astfel de momente. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci e să suni la 112 de îndată ce te simți amenințată”, a spus actrița Ana Tkacenko, victimă a violenței în bază de gen și totodată protagonista unuia dintre video-urile lansate de IGP.

Cum te protejezi de agresori

Femeile care trec prin violență pot apela la o serie de măsuri pentru prevenirea sau evitarea efectelor agresiunii. În primul rând, într-un loc de siguranță trebuie să suni la 112 și să aștepți intervenția organelor de poliție. În cazul în care, în regim de urgență trebuie să părăsești casa, asigură-te că ai o cheie de rezervă, ai la tine niște bani, haine de schimb (și pentru copii, dacă sunt) și acte de identitate. Pentru a nu fi urmărită de agresor, e bine să ai la tine un telefon cu o cartelă diferită, despre care să știi doar tu. La secția de poliție vei fi îndrumată de tot procesul ce va urma ulterior.

Cum te poate ajuta Telefonul de Încredere pentru Femei 08008 8008

Dacă nu te mai simți în siguranță în casa ta și ai nevoie de ajutor, sună la orice oră din zi sau noapte la Telefonul de Încredere pentru Femei 0 8008 8008 și poți beneficia de mai multe servicii gratuite și confidențiale: informare și orientare, consiliere de suport, consiliere juridică primară, asistență juridică gratuită, consiliere psihologică individuală și, în caz de necesitate, vei fi redirecționată la un plasament pentru femei amplasat în zona în care te afli.

Violența domestică este o infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Trebuie să știi că agresorii familiali intră imediat sub supravegherea nemijlocită a Poliției, care are dreptul să aplice Ordin de Restricție sau Ordin de Urgență. Astfel, agresorul va fi obligat să părăsească temporar locuința comună ori să stea departe de locuința în care te afli tu.

Cazurile de violență domestică, în creștere

În primele nouă luni ale anului curent au fost înregistrate 9.844 de sesizări și autosesizări despre cazurile de violență domestică, cu 1.814 mai multe decât în aceeași perioadă din 2019. 630 din aceste cazuri au fost legate de violența în familie, urmate de 15 cazuri de omor intenționat, 21 de cazuri de viol și 9 cazuri de violență sexuală. În aceeași perioadă de timp, 1.093 dintre victimele înregistrate sunt femei, în 62 de cazuri sunt femei cu copii, 48 de victime bărbați și 33 de copii. Poliția a eliberat 3.650 de ordine de restricție în regim de urgență și 502 de ordonanțe de protecție, în creștere față de anul trecut.

Această campanie este realizată de către Inspectoratul General al Poliției cu susținerea financiară a Ambasadei SUA la Chișinău și în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul Internațional „La Strada” și Coaliția Națională „VIAȚA FĂRĂ VIOLENȚĂ ÎN FAMILIE”.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Accident în Capitală. O minoră, lovită mortal în timp ce traversa strada
Articolul anterior
Protest la Chișinău. Oamenii au ieșit în stradă pentru a-și apăra democrația
Articolul următor