Tudor Chirilă: ,,Adesea, medicii se uită la bolnavi de sus”

Apreciat ca artist, dar şi pentru opiniile sale, Tudor Chirilă şi-a expus într-o postare pe o reţea socială părerea despre ce înseamnă să fii bolnav şi cum poţi ajunge să fii tratat la spitalele noastre de astăzi. Relația între pacienți și personalul medical ar trebui să fie îmbunătățită.

Piața Victoriei revine la Europa FM. Invitatul Adrianei Nedelea este Tudor  Chirilă | VIDEO : Europa FM

Iată postarea artistului: “Boala umilește. Poate că sună drastic, dar cam așa e. Când ești răcit, cea mai banală răceală, ești scos un pic din jocul social care în ultimele decenii a devenit atât de important. Când ești bolnav mai profund și ajungi internat într-un spital, vremea intimității tale a apus. Ești expus, corpul tău nu-ți mai aparține în totalitate, voci puternice sparg liniștea dimineților chiar înainte ca lumina să te fi trezit. Șederea în spital te pune într-o poziție de inferioritate, devii docil, încerci să colaborezi și în aceeași măsură încerci să captezi bunăvoința celor care te îngrijesc. Ești fragil și ai nevoie să fii mânuit cu atenție. Pentru cei care te îngrijesc ești, de fapt, un număr. Sună exagerat, dar oamenii din spitale văd multe, au trafic, bolile nu-i mai sperie, au ajuns până la fundul oceanului, le-au văzut pe toate, pentru ei există proceduri, nu destine.

Se petrece un soi de dezumanizare, același om care e dispus să sară în foc pentru copilul lui e dispus să trateze copilul altuia doar cu „termeni și condiții”. Spitalele publice din România colcăie de nozocomiale și povești despre nepăsare.  Adesea, medicii se uită la bolnavi de sus, mult prea de sus, din stratosfera unei meserii la care muritorii de rând nu trebuie/pot să aibă acces. Bolnavii nu primesc explicații. Nici în spitalele private lucrurile nu stau mai bine.  În dimineața operației ți se aruncă în față zeci de pagini de semnat, consimțăminte, avertismente, chestiuni legale, transfer de riscuri etc. Semnezi ca primaru’, n-ai timp să înțelegi ce ți se întâmplă, stresul operației e amplificat de toată hârțogăraia care ți-ar fi putut fi trimisă pe mail cu o săptămână înainte, s-o poți studia și completa în liniște. Anesteziștii sunt o specie aparte. Sunt rari, conștienți de anvergura și importanța profesiei lor, săraci la vorbă, că ideea e să nu-ți bați capul prea tare cu prostul din fața ta. Oricât de educat ar fi, n-ar putea înțelege medicina. Să-i explici e pierdere de timp, iar bunăstarea lui emoțională nu mai este treaba ta  Sigur, nu scriu într-o notă generală, există multe excepții, dar…”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Proteste violente la Salonic şi Atena, după ce un băiat rrom a fost împuşcat de poliţie

Membri ai comunităţii rrome din Grecia au ieşit, marţi, pe străzile din Salonic pentru a protesta după ce un băiat rrom de 16 ani a fost împuşcat de un ofiţer de poliţie care îl urmărea pentru un presupus furt de benzină.

proteste salonic atena

Protestatarii au aruncat pietre către biroul din Salonic al Parchetului grec, în contextul în care ofiţerul de poliţie respectiv a compărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere, conform DPA.

Presa elenă a difuzat imagini în care forţele de ordine încercau să disperseze mulţimea furioasă.

Băiatul de etnie rromă a fost împuşcat în zona capului şi se află internat, în stare gravă.

Potrivit informaţiilor preliminare din anchetă, el îşi alimentase automobilul cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti.

Cotidianul Kathimerini a relatat că ulterior băiatul a condus periculos maşina în timp ce era urmărit de poliţişti pe motociclete.

După ce automobilul a fost oprit, un ofiţer de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a tras un glonţ care a trecut prin geamul lateral şi prin tetieră şi a lovit capul băiatului.

Demonstraţii au avut loc şi la Atena, membrii comunităţii rrome acuzând autorităţile de discriminare.

Aceste acţiuni de protest au avut loc în ziua când se împlinesc 14 ani de la împuşcarea mortală a lui Alexandros Grigoropoulos (15 ani), în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Poliţistul implicat în acel caz a fost ulterior condamnat pentru omucidere.

sursa

Cristiano Ronaldo, lăsat pe bancă la meciul cu Elveția. Explicația selecționerului portughez

Cristinao Ronaldo a fost lăsat pe bancă de selecționerul portughez Fernando Santos la meciul cu Elveţia, din optimile Cupei Mondiale din Qatar.

Cristiano Ronaldo

RTP şi SIC sunt cele două posturi TV din Portugalia care au anunţat primele că atacantul Cristiano Ronaldo ar începe meciul cu Elveţia pe banca de rezerve. Selecţionerul Fernando Santos nu ar fi digerat ieşirea lui CR7 după înlocuirea din meciul cu echipa Coreei de Sud şi i-a luat acestuia banderola de căpitan, care va ajunge pe braţul lui Pepe, celălalt veteran al echipei lusitane, scrie News.ro.

Santos a declarat înainte de meci că decizia de a îl lăsa rezervă pe Ronaldo nu este o pedeapsă, ci „o opțiune strategică”.

„Nicio legătură, subiectul acela este închis. A fost o opțiune strategică, pe care o pregăteam de câteva zile pentru acest joc, cu mutări diferite. O opțiune strategică, nimic mai mult de atât. Este un profesionist exemplar și dacă va trebuie să intre pe teren, va ajuta foarte mult Portugalia”, a spus Santos, potrivit Record.pt.

Gonçalo Ramos, atacantul de 21 de ani al Benficăi, i-a luat locul lui Cristiano Ronaldo în primul 11, la meciul cu Elveția.

Este pentru prima oară după Euro 2004 când Cristiano Ronaldo lipseşte din echipa de start a unui meci decisiv al echipei Portugaliei, în afara cazurilor când a fost accidentat sau suspendat.

sursa

Președinta Maia Sandu, liderul străin în care românii declară că au cea mai mare încredere. Macron este pe locul doi
Articolul anterior
Mitropolia Moldovei condamnă lansarea campaniei ”Copiii LGBD în Școala Ta”: ”Am atenționat societatea”
Articolul următor