Turbulenţele politice din Irak, un risc semnificativ pentru pieţele petroliere globale

Turbulenţele politice din Irak ar putea reprezenta un risc semnificativ pentru pieţele petroliere globale, potrivit unor analişti intervievaţi de CNBC, notează news.ro.

”În timp ce producţia irakiană este de obicei destul de rezistentă la tulburări, mediul politic actual este extraordinar de toxic şi prezintă un risc considerabil pentru sectorul petrolier”, a declarat Fernando Ferreira, director la Rapidan Energy Group.

Aceste îngrijorări vin în urma protestelor escaladate din Irak, de marţi, după ce puternicul cleric musulman şiit Muqtada al-Sadr şi-a anunţat demisia din politică.

În timp ce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu petrol s-au diminuat după ce Sadr a cerut calm, Ferreira a avertizat că lupta pentru putere dintre facţiunile şiite din ţară este departe de a fi rezolvată şi că tulburările civile din Irak vor rămâne un risc recurent pentru pieţele petroliere.

”Preţurile ar putea creşte cu 5-10 dolari în cazul perturbărilor din Irak, posibil mai mult, deoarece lichiditatea scăzută duce la fluctuaţii mai mari decât de obicei”, a proiectat el.

Pe o piaţă globală de petrol deja tensionată de stocurile scăzute de petrol şi de membrii cheie OPEC care nu îşi îndeplinesc angajamentele privind cotele, derapajele producţiei de petrol din Irak ar putea fi semnificative, a declarat Timothy France, analist senior al pieţei petroliere la Refinitiv.

”Chiar şi scăderile parţiale ale producţiei şi exporturilor de petrol irakiene pot avea un impact semnificativ în creştere asupra preţurilor de referinţă ale ţiţeiului din Asia şi Europa”, a spus France.

Potrivit OPEC, cererea globală de petrol este estimată la o medie de 100,8 milioane de barili pe zi în 2022.

Irakul produce în jur de 4,5 mii de barili de petrol pe zi, iar volumele actuale de export reprezintă aproximativ 3,5% din cererea globală, potrivit datelor Refinitiv.

”Tulburările pe care le-am văzut în ultimele zile s-au concentrat în cea mai mare parte în Bagdad şi sudul Irakului, care exportă între 3,3 mii şi 3,4 mii de barili de petrol pe zi – puţin peste 3% din piaţa globală”, a adăugat France.

Livrările fizice de petrol pe pieţele chineze şi indiene vor fi puternic afectate de o scădere a exporturilor de ţiţei irakiene, a declarat France pentru CNBC, într-un e-mail.

”China şi India sunt importatori de top de ţiţei irakian, primind aproximativ 797.000 baril ipe zi şi 817.000 bpd în august”, a spus France.

Ferreira a adăugat că tulburările tot mai mari ar putea aduce, de asemenea, mai multă prudenţă în procesele decizionale ale OPEC+.

Grupul, ai cărui membri includ OPEC, Rusia şi producători aliaţi, se va întâlni pe 5 septembrie.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

Vladimir Putin nu va asista la funeraliile lui Mihail Gorbaciov
Articolul anterior
Elevii din țară pot accesa manualele școlare în format electronic
Articolul următor