Turcia amendează 3 televiziuni pentru că au criticat reacția autorităților după cutremurele devastatoare

Autoritatea de reglementare a presei din Turcia a amendat trei posturi de televiziune critice la adresa lui Recep Erdogan pentru că au criticat reacția autorităților după cutremurele devastatoare de la începutul acestei luni, soldate cu peste 42.000 de morți, a declarat un membru al consiliului de administrație nominalizat de opoziție, potrivit The Guardian, citat de digi24.ro.

Halk TV, Tele 1 și FOX au primit amenzi calculate pe baza veniturilor lor din luna anterioară, pentru raportarea deficiențelor în răspunsul guvernului la cutremur. Cele trei posturi TV sunt cunoscute pentru liniile editoriale critice la adresa președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, iar Halk TV este favorabil partidului CHP, principala formațiune de opoziție din Turcia. Erdogan a declanșat o represiune puternică după lovitura de stat eșuată din 2016, plasând o mare parte din mass-media sub controlul guvernului și al aliaților săi de afaceri.

Președintele turc candidează pentru un nou mandat în acest an, iar gestionarea cutremurului de către administrația sa a devenit un câmp de luptă electoral. Multe familii sărace au criticat guvernul pentru că nu au reușit să-i salveze pe cei dragi de sub dărâmături.

Principalul lider al opoziției a fost vârful de lance a criticilor. Turcia a adoptat în octombrie o lege care pedepsește difuzarea de „știri false” cu până la trei ani de închisoare. Potrivit Reporteri fără Frontiere, Turcia s-a clasat pe locul 149 din 180 în ceea ce privește libertatea presei în 2022. Halk TV și Tele 1 au fost amendate cu 5% din veniturile lor din ianuarie, a declarat Ilhan Tasci, un membru al consiliului de reglementare care a fost nominalizat de partidele de opoziție.

De asemenea, li s-a ordonat să suspende unul dintre programele zilnice timp de cinci zile. Halk TV și FOX TV au fost, de asemenea, amendate cu 3% din cifra de afaceri din ianuarie pentru infracțiuni separate, a adăugat el. „Toate aceste sancțiuni s-au bazat pe comentarii și știri după cutremur. Trăim într-o perioadă în care relatarea este considerată o crimă”, a scris el.

Șeful Asociației Jurnaliștilor din Turcia, Nazmi Bilgin, a spus că deciziile sunt o „crimă” împotriva telespectatorilor și că autoritatea de reglementare este un „comitet de cenzură”. „Prin aceste pedepse, membrii criminali ai autorității de reglementare, care nesocotesc dreptul publicului de a primi informații, comit o mare crimă”, a spus el. Redactorul-șef al Tele 1, Merdan Yanardag, a calificat pedepsele drept „o rușine totală”.

Orașul în care localnicii au acces gratuit la piscine în zilele caniculare

Vecinii bulgari pătimesc din cauza valului de caniculă. În sudul Bulgariei, pompierii se luptă cu incendii de vegetație, iar în nord-vest sunt prognozate temperaturi de 43 de grade Celsius. Atmosfera este sufocantă și la croați.

Termometrele de la intrarea într-o piscină publică din Zagreb indică 35 de grade Celsius. Este neobișnuit de cald pentru capitala Croației, motiv pentru care autoritățile locale au decis ca, timp de trei zile, accesul la cele cinci bazine din oraș să fie gratuit, conform stirileprotv.ro.

Apa are 27 de grade Celsius și este perfectă pentru cei dornici să se bălăcească în voie.

Cinci mii de persoane au ajuns la piscinele publice din Zagreb weekendul trecut. Potrivit estimărilor, în acest final de săptămână, numărul se va dubla.

Și bulgarii dau piept cu temperaturi greu de suportat. La Sofia sunt așteptate astăzi 36 de grade Celsius. Primăria a trimis cisterne ca să ude din plin bulevardele circulate și a creat puncte unde sunt împărțite sticle cu apă. În alte regiuni ale țării este și mai cald. Vor fi maxime de 43 de grade în următoarele zile.

Bulgaria se află sub un val de caniculă încă din iunie – considerată cea mai călduroasă lună din 1930, de când se fac măsurători oficiale. 

Două femei s-au înecat în râul Nistru

În ciuda avertismentelor repetate, o nouă tradegie s-a produs la scăldat în Nistru. Două femei, de 29 de ani și de 19 ani, ambele din regiunea transnistreană, au murit înecate.

Primul caz s-a produs ieri, în localitatea Chițcani. Femeia de 29 de ani era pe malul apei împreună cu copilul ei de 3 ani, cu sora sa și mai mulți prieteni și se știe că au consumat alcool. Femeia a intrat în apă împreună cu un prieten și doi minori dar imediat a dat semne că se îneacă. Bărbatul care o însoțea a ajutat copii să ajungă la mal, iar când a revenit, victima dispăruse deja sub apă, potrivit TVR Moldova.

Al doilea caz s-a produs după lăsarea întunericului. Femeia de 19 ani se afla la o aniversare împreună cu mai mulți prieteni și, desi au consumat alcool, au intrat în apă adâncă. Bărbații au fost luati de curenti și au fost salvați de un pescar. Doar tânăra s-a dus sub apă și nu a mai putut fi salvată.

Amenajarea amfiteatrului din sectorul Ciocana este aproape gata. Cum pot locuitorii orașului să-și petreacă timpul aici

Primăria Chișinău anunță că lucrările de construcție ale unicului Amfiteatru din sectorul Ciocana au fost finalizate, urmând a fi instalat sistemul de irigare și amenajat spaţiul verde.

Chișinău: Construcția Amfiteatrului din sectorul Ciocana, finalizatăFoto: chisinau.md

Amfiteatrului din bd. Mircea cel Bătrân 4/3 a fost creat de la zero, iar zona adiacentă a fost amenajată cu două terenuri de joacă și unul de fitness, spațiu unde doritorii pot juca șah, zone de odihnă pentru copii și maturi și a fost instalat mobilier urban. Totodată au fost instalate camere de supraveghere video și sistemul de iluminat public.

Reparate au fost și scările care duc către I.P. L.T. „Gaudeamus” şi amenajate rampe de acces pentru persoanele cu necesităţi speciale. Au fost create noi căi de acces spre scuarul cu amfiteatru.

Amfiteatrul deja găzduieşte diferite evenimente culturale în aer liber.

gallery images

Incendiu de vegetație pe strada Petricani! Iarba uscată a luat foc, iar flăcările s-au răspândit rapid
Articolul anterior
Avalanșă în munții din România. Un turist străin aflat la schi ar fi murit, două persoane sunt date dispărute
Articolul următor