Turcia se pregătea pentru un an de aur al turismului. Mai e o destinație sigură de vacanță după cutremurele devastatoare? Atmosfera din Istanbul sau Antalya

Turcia se pregătea pentru un an de aur al turismului. Cu orașele sale istorice, plajele frumoase și un curs de schimb încurajator pentru vizitatori, țara era gata pentru renașterea post-pandemică. Apoi a avut loc dezastrul, scrie digi24.ro.

utremurul devastator din 6 februarie a distrus orașe și a ucis zeci de mii de oameni. Impactul emoțional și frica de viitoare replici se simt în toată țara. Operatorii de turism din Turcia se întreabă acum dacă dezastrul îi va speria pe turiști și îi va face să își schimba planurile de călătorie.

Problema poate fi considerată minoră în raport cu suferința celor din zonele afectate de cutremur, dar asta nu înseamnă că nu este reală. Turismul este extrem de important pentru economia Turciei și o sursă de venit pentru mulți turci. Cu atât mai mult cu cât, după pandemie, se simte o nevoie de vizitatori mai mare ca oricând, scrie CNN. Reticența turistică în urma unui dezastru este de înțeles. Turiștii văd imagini din zonele afectate și tind să creadă că aceasta este situația în toată țara.

Turiștii încep așadar să își pună întrebări inevitabile. Pericolul se va menține? Vor fi ei o povară pentru gazdele lor într-un moment în care țara încearcă să-și revină? Vor fi bineveniți? Se vor distra în continuare?

În câteva săptămâni, Turcia va intra în sezonul turistic de vârf. Industria turismului a înregistrat deja anulări ale călătoriilor în primele zile și săptămâni de după cutremur. Acum, sectorul turistic așteaptă. Semnele sunt bune, spune însă Kaan Kavaloğlu, președintele Asociației Hotelierilor. El este încrezător că țara va avea un an bun turistic, deoarece zborurile sunt operate fără probleme către majoritatea destinațiilor importante, iar stațiunile și afacerile s-au deschis. „Ținem legătura cu operatorii de turism din diferite țări și cu agențiile de turism online, care confirmă că Turcia se pregătește pentru un nou sezon de vară record în toate destinațiile sale importante”, a spus el pentru CNN Travel. Reporterii CNN au mers în câteva dintre principalele destinații turistice din Turcia, pentru a vedea care este atmosfera.

Istanbul

Istanbul este printre cele mai importante destinații de vacanță din lume. În 2022, turiștii au cheltuit acolo peste 13 miliarde de dolari, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism. La fel ca majoritatea punctelor turistice principale din Turcia, Istanbulul a simțit undele de șoc ale cutremurului din 6 februarie, dar nu a suferit nicio pagubă. Orașul, în care sunt 15 milioane de locuitori, se află la mai mult de 800 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Büke Yurdadoğ, managerul Çukurcuma Hamamı, este îngrijorată că turiștii vor fi speriați de cutremur. Ea însăși este marcată de amploarea tragediei și de numărul de victime, iar acum se teme și că turiștii vor evita Istanbulul din cauza evenimentelor recente. „Vom intra în vârful sezonului turistic în Istanbul și, comparativ cu anul trecut, se constată o scădere a afacerilor, chiar dacă este una mică”, spune Yurdadoğ.

„Cutremurul ne-a afectat pe toți, atât personal, cât și ca afacere. Încercăm să ajutăm cât de mult putem provinciile afectate, iar pe de altă parte ne străduim să ne primim oaspeții cât de bine putem. Dezastrele naturale sunt inevitabile, iar Istanbulul este un oraș care există de secole și a găzduit zeci de culturi și civilizații”, adaugă ea. Turiștii, spune Yurdadoğ, vor fi în continuare atrași de oferta variată a Istanbului: „Este un oraș care poate părea haotic de la distanță, dar când vizitatorii vin aici și încep să exploreze, descoperă mistere la fiecare colț. Cred că fiecare cartier are ceva care atrage fiecare turist, în funcție de interes”

Antalya

Antalya poate fi sinonimă cu vacanțele pe plajă, dar orașul și regiunea în care se află sunt destinații potrivite și pentru pasionații de istorie sau de drumeție pe munte.

Mehmet Ali Börtücene este proprietarul unui hotel dar și patron al unui local rafinat care oferă rețete tradiționale. Spune că seismul a avut un impact semnificativ asupra Antalyei, care se află la mai mult de 600 de kilometri de epicentru și că rezervările turistice au scăzut. El adaugă că turiștii i-ar putea ajuta pe supraviețuitorii cutremurului. „După dezastru, Antalya a primit multe victime ale cutremurului care au rămas fără adăpost și șomeri. Turiștii care vin în această regiune vor contribui indirect la procesul lor de recuperare. Turismul este una dintre cele mai importante surse de venit ale Turciei și, prin urmare, fiecare turist care vine aici ajută efectiv la atenuarea acestei traume. După cutremur, turismul a scăzut în regiunea Antalya, tristețea pe care o simțeau oamenii în mod natural ne-a redus considerabil munca”, spune Börtücene.

El a vorbit despre oferta pe care Antalya o are, cu coasta plină de păduri de pini, ienupăr și cedru, cu ruinele antice, cu drumețiile care se pot face pe coastă, cu frumusețile naturale, insula Beș Adalar sau satul de pe muntele Üçoluk.

Cappadocia

Deși situată la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului, Cappadocia este o zonă foarte sigură, dă asigurări Deniz Karkın, managerul unui hotel. „Luând în considerare datele științifice, Cappadocia este una dintre regiunile din Turcia cu cel mai scăzut risc de cutremur. Oaspeții care plănuiesc să viziteze Turcia pot alege Cappadocia pentru călătoriile care le asigură liniște sufletească”, spune el.  Peisajul din regiune este atracția principală pentru vizitatori, dar și istoria celor care și-au sculptat casele în stânci este la fel de fascinantă.

„Cappadocia este ca ruptă dintr-un basm, o așezare în care orașele subterane au fost sculptate cu mii de ani în urmă. Este cunoscută și pentru vinurile sale și ca leagăn al creștinismului. Oaspeții care vin aici experimentează Muzeul în aer liber Göreme, Patrimoniul Mondial UNESCO, orașele subterane Kaymaklı și Derinkuyu, Valea Pașabağ, Văile Iubirii și Kızılçukur, unde poți vedea uimitoare apusuri de soare. În fiecare dimineață, cerul este colorat de sute de baloane cu aer cald, care oferă oaspeților șansa de a vedea și fotografia Cappadocia de sus.”, spune Karkın.

Izmir

Al treilea cel mai populat oraș al Turciei, Izmir este, de asemenea, unul dintre cele mai moderne ale sale, atrăgând vara mulțimi de oameni dornici să petreacă în orașul Alaçatı, să danseze în cluburile de pe plajă din Çeşme sau să deguste vinuri. Zeynep Çiftçioğlu İpekçi, care lucrează ca director de comunicare la unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Izmir, spune că rezervările au scăzut după dezastru, dar nu în mod semnificativ.

„Chiar dacă Izmir este departe de provinciile afectate de cutremur, am fost copleșiți de o tristețe profundă. Cu toate acestea, facem un efort pentru a ne continua munca și pentru a promova pacea, calmul și dragostea care sunt esența Alavya. Desigur, am avut unele anulări, dar majoritatea oaspeților noștri au continuat să vină”, spune Çiftçioğlu İpekçi. Ea spune că vizitatorii vor aprecia străzile pietruite, morile de vânt, apele turcoaz și briza, precum și produsele locale. „Bucătăria de la Marea Egee, cu aperitivele, salatele, deserturile sale este una dintre cele mai savuroase din lume”, spune Çiftçioğlu, care vorbește despre siturile UNESCO Efes și Bergama, frumusețile naturale din Karaburun, frumoasele golfuri, podgorii și restaurante pescărești.

14 medalii de aur, argint și bronz pentru Moldova la Campionatul European de karate shotokan

Lotul de karate shotokan al Moldovei a cucerit 5 medalii de aur, 3 de argint și 6 de bronz la Campionatul European de la Debrecen, categoriile de vârstă seniori și tineret. Astfel, țara noastră s-a clasat în premieră pe podium în clasamentul pe națiuni, fiind depășită de România și Ungaria, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Liderul lotului, Vitalii Spînu a obținut trei medalii. Pe cea de aur a cucerit-o la kumite individual, ippon shobu, +80 kg, reușind să-l învingă în finală pe românul Radu Bogdan cu 5-0. La această probă podiumul a fost completat de Sandu Gazea. Cu medalii de aur s-au mai ales Anastasia Spînu, Mihail Volontir, Daniel Mutelica și Maxim Guțu. În ultimul act, ei au învins sportivi din Azerbaidjan, Bulgaria și România.

Medalia de Aur:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, – 58 kg
• Mihail Volontir (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -70 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, – 78 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Argint:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 58 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], tineret, +78 kg

Medalia de Bronz:
• Vitalii Spînu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg
• Anastasia Spînu (Bălți) – proba kumite individual, Open, seniori
• Vasilii Dovzii (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, – 80 kg
• Sandu Gazea (Dubăsari) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, +80 kg
• Daniel Mutelica (Bălți) – proba kumite individual, [ippon shobu], seniori, -80 kg
• Maxim Guțu (Bălți) – proba kumite individual, [sanbon shobu], seniori, +80 kg.

Ciclistul moldovean Ilia Novicov a ocupat locul doi printre juniori în cadrul Cupei Burgas

Ciclistul Ilia Novicov a ocupat locul doi la Cupa Burgas printre juniori, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

El se află într-un stagiu de pregătire în Bulgaria. Recent, el a câștigat prima etapă a Cupei Moldovei.

Anul trecut, Ilia Novicov s-a clasat pe locul 35 din 92 de participanți la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Maribor.

Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX, ediția a XIII-a

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova în colaborare  cu Liga Bibliotecarilor din Republica  Moldova „ALEXE RĂU”, organizează tradiţional, de Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor şi Ziua Bibliotecarului, Gala laureaţilor Premiilor Naţionale GALEX,  activitate importantă în lumea bibliotecară de nivel naţional, având drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi a persoanelor fizice sau juridice, care prin acțiunile  sale susțin dezvoltarea bibliotecii ca structură infodocumentară de importanţă strategică, fiind cel mai important serviciu civil de stocare şi difuzare a informaţiei dintr-o comunitate și în numele comunității.

Gala Laureaților Premiilor Naționale GALEX a devenit deja o tradiție și, ca orice tradiție, e ceva care se consolidează în fiecare an cu unele transformări, rămânând fidelă valorilor eterne. Și asta pentru că lucru­rile pe care le facem bine, frumos și eficient, merită a fi apreciate, scoase la lumină, astfel încât să avem micile noastre bucurii care să ne susțină în fața dificultăților de care este atât de plină lumea contemporană.

Astfel, Gala Premiilor Premiilor Naționale GALEX vine să încununeze o activitate în care ne investim, an de an, talentul, vocația, sufletul, reușind să producem servicii ce se află în slujba comunității, având ca și sarcină oferirea de servicii moderne și profesioniste utilizatorilor.

În acelaşi timp, Premiul Naţional GALEX se acordă  celor mai buni bibliotecari din bibliotecile naţionale şi din bibliotecile publice.

Anul acesta Premiile Naționale GALEX sunt decernate la următoarele nominalizări:

  • Cel mai bun om politic susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun fondator de biblioteci;
  • Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii;
  • Cel mai bun editor susţinător al bibliotecilor;
  • Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media;
  • Cel mai generos mecena al bibliotecilor;
  • Cel mai bun prieten – filantrop al Bibliotecii Naţionale;
  • Cel mai bun susținător al politicilor și programelor de valorificare a moștenirii culturale;
  • Cel mai bun manager al anului 2023 din Biblioteca Națională Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova;
  • Cel mai bun bibliotecar al anului 2023 din Sistemul Național de Biblioteci;
  • Cel mai bun proiect biblioteconomic;
  • Cea mai bună bibliotecă – promotor al tehnologiilor informaționale, nominalizare nou

Evenimentul va avea loc marți, 23 aprilie 2024, ora 12:00, în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Chișinău, str. 31 august 1989 78 A (etajul 2, sala de lectură nr.1).

Premiul GALEX a fost instituit în 2010, denumirea acestuia fiind compusă din primele litere ale numelor lui Gavriil Bilevici și Alexe Rău, doi foști distinși directori ai Bibliotecii Naționale.

Lionel Messi, dans romantic alături de soția lui. Imaginile au fost deliciul internetului
Articolul anterior
Mirosul de transpirație al altora ar putea fi util în terapia împotriva anxietății
Articolul următor