Turul II al alegerilor din Găgăzuia! Pentru ce a votat Vlah

Circa 24% din alegătorii înregistraţi pentru scrutinul de astăzi, desfăşurat în autonomia găgăuză pentru desemnarea noului guvernator al regiunii, şi-au exercitat dreptul la vot în prima jumătate a zilei. Asta ar însemna curca Peste 21 de mii de găgăuzi, transmite moldpres.md.

Potrivit Comisiei electorale de la Comrat, până la amiază au votat 21 949 de cetăţeni, ceea ce constituie 23,7%, aproape identic cu primul tur (23,6%). Dintre aceştia, 1 917 persoane – pe liste suplimentare.

Cel mai activ sector electoral este, deocamdată, în satul Chioselia Rusă (30,%). La polul opus este municipiul Comrat (17,3%).

Potrivit comisiei electorale din regiune, în autonomia găgăuză sunt înregistraţi peste 90 de mii de cetăţeni cu drept de vot. La funcţia de guvernator al autonomiei aspiră doi candidaţi, care au ieşit în cursa finală după primul tur, desfăşurat pe 30 aprilie.

Comisia Electorală Centrală a acreditat mai mulţi observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor guvernatorului (bașcanului) UTA Găgăuzia.

Pentru a fi valide, aceste alegeri trebuie să acumuleze nu mai puţin de 33% din sufragii.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Acestuia i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.

Vlah a votat la alegerile din Găgăuzia: Îmi doresc, ca noul guvernator să justifice încrederea și speranțele alegătorilor

Irina Vlah, bașcana Găgăuziei, a votat în cadrul turului II al alegerilor guvernatorului Găgăuziei. „Îmi doresc, ca noul guvernator al Găgăuziei să justifice încrederea și speranțele alegătorilor”, a scris Vlah.

„Viitorul Bașcan al Găgăuziei trebuie să dețină înțelepciunea politică și capacitatea de a uni toți locuitorii regiunii în jurul unei idei pentru păstrarea și dezvoltarea autonomiei.
Îmi doresc, ca noul guvernator al Găgăuziei să justifice încrederea și speranțele alegătorilor. Îmi doresc, ca ritmul de dezvoltare în domeniul socio-economic pe care noi l-am obținut în cei 8 ani, să nu se oprească. Ca fiecare persoană din autonomie să simtă îngrijire și sprijin – locuitorii din Găgăuzia merită acest lucru”, a spus Vlah.

Evghenia Guţul din partea Partidului Şor şi Grigorii Uzun, sprijinit de PSRM luptă în turul doi al alegerilor pentru ffuncția de bașcan al Găgăuziei.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Poliția: Cursele aeriene programate astăzi de pe Aeroportul Chișinău au funcționat în regim normal. Un singur zbor a fost amânat cu 30 de minute
Articolul anterior
Fiecare al 5-lea copil născut în 2022 a fost în afara căsătoriei. Care a fost vârsta medie a mamelor aflate la prima naștere
Articolul următor