TV6 și Orhei TV au rămas fără licență de emisie

Compania „Media Resurse”, care deține licență pentru TV6 și Orhei TV, a rămas fără acte permisive pentru emisiile de televiziune și serviciile audiovizuale. Decizia a fost luată de Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională, scrie agora.md.

În urma evaluărilor,  Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională constat faptul că „Media-Resurse” este companie afiliata grupului oligarhului fugar, Ilan Șor, iar fondatorul companiei, Chitoraga Dumitru, este asociat acestuia și se afla pe lista de sancțiuni. Astfel, în cadrul ședinței Consiliului s-a propus și aprobat refuzul „admiterii prealabile pentru investițiile de importanță pentru securitatea statului”.

Cu alte cuvinte, posturilor de televiziune TV 6 și Orhei TV le-au fost retrase actele permisive pentru emisiile de televiziune și serviciile audiovizuale.

 „Înstrăinarea acțiunilor sau părților social deținute în termen de 60 de zile de la data notificării, cu aplicarea clauzei de schimbare a controlului pentru „Media-Resurse”, se arată în procesul verbal al Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională.

În același document se menționează că potrivit informației deținută de Registrul de Stat al Persoanelor Juridice referitoare la Media Resurse „sunt aplicate: interdicție din partea unui executor judecătoresc și interdicție de înstrăinare a părții sociale aplicată prin ordinul Serviciului Fiscal de Stat”.

 În decembrie 2022, Primul în Moldova, Accent TV și alte patru posturi de televiziune (TV6, Orhei TV, NTV Moldova, RTR Moldova) au fost blocate de către Comisia de Urgență.

După cum se menționa în anunțul Guvernului, canalele au fost blocate pentru că aparțin unor persoane aflate sub sancțiuni internaționale (Plahotniuc și Șor) și pentru „a proteja spațiul informațional național și a preveni riscul dezinformării și manipulării opiniei publice”.

Iar la 13 octombrie 2023, Consiliul Audiovizualului a refuzat să reînnoiască licența de emisie a postului Primul în Moldova, deoarece cererea nu a respectat conceptul general al postului, care este principalul criteriu de reînnoire a licenței. Se pare că conceptul postului de televiziune Primul în Moldova spune un lucru, dar cererea spune altceva, motiv pentru care CA a refuzat să o ia în considerare.

Accesul la semnătura electronică calificată va fi facilitat

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Agenția Servicii Publice (ASP) extind metodele de obținere a dispozitivelor de creare a semnăturii electronice. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea la Chișinău, obținerea serviciului de semnătură electronică fiind posibil la cel mai apropiat Centru multifuncțional al ASP, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului. 

Proiectul pilot este lansat în Centrele multifuncționale nr. 3 (str. Mihail Sadoveanu, 17) și nr. 4  (bd. Decebal, 6) din Chișinău, iar în perioada 15 iulie – 28 august curent va fi extins în Centrele multifuncționale ale ASP din toată țara.

De asemenea, nu va mai fi necesară efectuarea copiilor actelor de identitate pentru prezentarea la ghișeu, ci doar prezentarea unui act de identitate valid, a bonului de plată și a cererii de certificare a cheii publice completată, aceasta din urmă putând fi găsită pe portalul www.semnatura.md. Ulterior, solicitantul va primi dispozitivul de creare a semnăturii electronice, pe care este înscrisă perechea de chei. Semnăturile electronice create cu ajutorul acestui dispozitiv au putere juridică egală cu cea a semnăturii olografe.

La etapă inițială, Centrele multifuncționale ale ASP vor deservi doar persoanele fizice, persoanele juridice în continuare fiind deservite în oficiile STISC. 

Menționăm că această inițiativă marchează un pas esențial în digitalizarea serviciilor publice, oferind cetățenilor o modalitate rapidă și eficientă de a obține dispozitivul criptografic necesar pentru crearea semnăturii electronice.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună

Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a gsit un bărbat dispărut mai bine de o lună, informează unica.md cu referire la un anunț Poliției.

De o lună jumătate Poliția se află în căutarea unui bărbat de 41 de ani, din raionul Sîngerei, care, în noaptea de 29 mai a plecat de la domiciliul său din satul Cubolta într-o direcție necunoscută și până la moment locul aflării acestuia nu se cunoaște.

Semnalmente: înălțimea 1,70 m, păr negru, ochi căprui și corpolență medie.

Persoanele care dețin informații despre bărbatul din imagine sunt rugate să anunțe Poliția la 112 sau la numărul 068910547.

Student la un click distanță. Cum pot aplica online tinerii la universități

În premieră, în anul curent, admiterea la universități (studii superioare de licență) se va desfășura prin intermediul platformei unice eadmitere.gov.md. Platforma oferă posibilitatea de a depune dosarele online și va fi funcțională din data de 22 iulie, când începe procesul de #admitere#online la universități. Candidații vor putea selecta cel mult 3 universități și câte cel mult 3 specialități din cadrul fiecărei instituții, informează unica.md cu referire la un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării.

„Peste 70% dintre absolvenții noștri aleg să continue studiile universitare acasă, în Republica Moldova. În acest an, admiterea la studii superioare de licență se va efectua exclusiv online prin platforma eadmitere.gov.md”, a menționat ministrul Dan perciun în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării platformei.

Admiterea la toate instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova va începe pe 22 iulie. Candidații la studii de licență vor putea depune dosarele pe platforma eadmitere.gov.md în două tururi:

22 – 31 iulie (sesiunea de bază) și

10 – 14 august (sesiunea suplimentară).

Rezultatele intermediare vor fi anunțate pe data de 2 august și, respectiv, 16 august. Ulterior, candidații care au fost admiși de instituțiile de învățământ, la una sau mai multe specialități, vor face alegerea și vor depune dosarele în original la universitatea unde vor să-și facă studiile. Afișarea rezultatelor finale se va face pe 9 august (sesiunea de bază), și pe 20 august (sesiunea suplimentară).

Tinerii care nu au decis încă la ce specialitate să depună dosarul pot veni la Comisia de admitere a instituției, unde vor fi ajutați să aleagă specialitatea, în funcție de preferințele pe care le au. De asemenea, candidații vor putea primi ajutorul Comisiei la completarea formularului online pe platforma eadmitere. Pentru orice detalii referitoare la admiterea în învățământul superior din țară, persoanele interesate vor putea apela la Call Centru: 0 8000 5005.

A început construcția celui mai lung tunel rutier subacvatic din lume. Va dura 7 minute să ajungi din Germania în Danemarca
Articolul anterior
La Cahul se desfășoară tabăra internațională de pictură „Identitatea prin culoare”
Articolul următor